La Ciutat de Tarragona

La jornada sobre crisi climàtica de la URV fa una crida a l’acció col·lectiva

Professionals, activistes i entitats han reflexionat sobre els buits jurídics actuals

La jornada “Crisi climàtica, vulneració de drets i desplaçaments ambientals. Enxarxem-nos per a l’acció col·lectiva!” ha reunit aquest divendres a la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) mig centenar de professionals, estudiants, activistes i entitats per reflexionar sobre un dels grans reptes del nostre temps: com les conseqüències del canvi climàtic poden forçar el desplaçament de persones i vulnerar els seus drets fonamentals.

Durant la jornada s’ha posat de manifest que fenòmens com la contaminació, els megaprojectes extractius o l’augment dels esdeveniments climàtics extrems tenen un impacte directe en la vida de moltes persones, fins al punt d’obligar-les a migrar. Tot i això, encara no existeix una figura jurídica reconeguda internacionalment per protegir les persones afectades, i les dades disponibles continuen sent escasses. La investigadora del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) de la URV i del CICrA Justicia Ambiental, Beatriz Felipe, ha destacat la necessitat de reforçar el paper de la protecció civil i la responsabilitat institucional en el sosteniment de les migracions forçades pel clima.

L’activitat ha girat entorn de tres eixos principals: aprofundir en els buits jurídics actuals, compartir experiències i reptes locals i fomentar l’enxarxament entre entitats que treballen en l’àmbit de la justícia climàtica i els drets humans.

S’ha comptat amb la participació de David Moya, director general de Migracions i Refugi de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Quedades, president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Quedades ha argumentat que “la crisi climàtica encara és un tema incipient en l’àmbit de la cooperació. A Catalunya comencem a ser-ne conscients, però globalment ja és una realitat palesa. Esperem que aquesta jornada contribueixi a augmentar la consciència col·lectiva.”

El CEDAT, Ruido i CICrA Justícia Ambiental han estat coorganitzadors de la trobada, en el marc del projecte “Desertificació. Crisi climàtica, vulneració de drets i desplaçaments ambientals” i amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Tags: Tarragona
Claudia Redacció Fuentes

Missatges recents

Un incendi crema un primer pis de Bonavista i obliga a tallar un dels carrers principals

Els Bombers de la Generalitat estan treballant per extingir un incendi a un pis a la cantonada entre el carrer…

2 hores fa

El Mercat de la Vall celebrarà el desè aniversari amb una trentena de parades

El Mercat de la Vall torna el proper dissabte, 3 de maig entre les 11 i les 20 hores, al…

3 hores fa

El Cirque du Soleil visitarà la Tarraco Arena Plaça aquest 2025

El Cirque du Soleil, una de les companyies de circ més reconegudes a tot el món pels seus espectacles innovadors…

3 hores fa

Energètica i Endolla Barcelona volen instal·lar més 9.000 punts de recàrrega abans del 2030

L'empresa pública d'energia de Catalunya, l'Energètica, i la xarxa d'electromobilitat de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), Endolla Barcelona, han signat…

3 hores fa

Mor un jove de 20 anys després de ser apunyalat al carrer per uns desconeguts

Un jove de 20 anys va patir ahir una apunyalada al ronyó al mig del carrer que el va deixar…

4 hores fa

Una històrica polleria de Bonavista s’acomiada després de 50 anys

Per a molts tarragonins i tarragonines, els cap de setmana són sinònim de sortir al carrer i gaudir d'una bona…

4 hores fa

Esta web utiliza cookies.