RESET. Reflexiones antropológicas ante la pandemia de COVID-19 és una obra coral de 48 autors, entre antropòlegs, professionals sanitaris i del món social que aporten les seves impressions sobre la pandèmia escrites entre el 14 d’abril i l’11 de maig de 2020. Són textos breus, de lectura àgil, que la psicòloga clínica de Metges Sense Fronteres Stella Evangelidou i el professor de la URV Angel Martínez-Hernáez han recopilat en una antologia amb el segell editorial de la Universitat Rovira i Virgili, Publicacions URV. La presentaran el proper 14 d’octubre a les 17 h, en línia des del compte de Facebook del Departament d’Antropologia, Filosogia i Treball Social.
A través de les prop de 50 aportacions, el llibre reflecteix la incertesa, l’esperança que es produeixin canvis i les precaucions que comporta un reinici, el que la pandèmia de COVID-19 ha suposat per al món, tant a nivell individual com social. “Hi ha un desig de canvi que no sabem si es materialitzarà o no”, apunta Stella Evangelidou, perquè “el sistema és pesat i no acaba de reiniciar-se”, hi afegeix Angel Martínez.
Una vegada van rebre els textos escrits des de diferents països (Xile, Brasil, Grècia, Gran Bretanya, Espanya…) Evangelidou i Martínez-Hernáez van estructurar-los en sis seccions, que permeten mirar la pandèmia des de diferents punts de vista. En la primera, “Mirades”, s’hi reflecteix com la situació d’emergència i el distanciament va obrir un petit espai per a l’autoavaluació.
A “Atenció”, hi ha reflexions sobre el funcionament dels sistemes sanitaris i autoetnografies de professionals sanitaris que apunten a la seva vulnerabilitat, a l’arma de doble fil que suposa tractar-los d’herois, i a la necessitat d’humanitzar els serveis de salut. “Relacions” tracta les conseqüències socials de les mesures de confinament, el distanciament físic i la quarantena. “Vulnerabilitats” reflexiona sobre les desigualtats socials, com les mesures per prevenir els contagis no sempre han considerat les necessitats específiques d’alguns grups de població i l’increment de les diferències socioeconòmiques que ha comportat la crisi.
També hi ha lloc per a l’avaluació de la mateixa disciplina de l’Antropologia a “Metodologies”, la importància de la mirada antropològica en aquest moment i la necessitat de reflexionar sobre les metodologies antropològiques contemporànies. I, per últim, una secció de “Propostes” apunta canvis en la salut pública, l’educació i els models de cures amb un abordatge antropològic. “Es tracta de posar les persones en primer lloc i reforçar aquests serveis molt castigats des de la crisi de 2008”, explica Martínez-Hernáez.
La presentació de Reset, pensada perquè es pugui seguir als diferents països amb contribucions a l’antologia, serà a càrrec de Francisco Ortega, professor titular de l’Institut de Medicina Social de la Universitat de l’Estat de Río de Janeiro (Brasil), i de Carmen Martínez-Viciana, assessora de Salut mental i ús de substàncies per a Centreamèrica, Carib Llatí i Mèxic (Oficina de OPS/OMS a Panamà).
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dijous que la reducció de la jornada laboral fins…
La Cambra de Comerç de Barcelona incorpora la immobiliària Colonial com a nou soci institucional, una nova aliança emmarcada en…
Carreteres de l'Estat repararà el paviment d'un tram de set quilòmetres de l'autovia A-27, al seu pas pels termes municipals…
Sota el lema «SuperWoman, força sense límits», el proper 17 de maig, l’Ajuntament de Terrassa, mitjançant el Servei d'Esports, organitza…
Amb motiu del Dia nacional del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, que…
La regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Alba Muntadas, ha iniciat el procés de preinscripció a les Escoles…
Esta web utiliza cookies.