La Ciutat de Tarragona

Desarticulen una organització criminal a Tarragona que ha estafat 700 persones

Hi ha 39 detinguts, que haurien defraudat prop d’1 milió d’euros robant dades, operant a Tarragona i a Reus i també a València i Saragossa

Agents dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han desarticulat una organització criminal que operava principalment a Tarragona i que obtenia diners mitjançant la utilització fraudulenta de DNI sostrets o fotografiats de terceres persones, amb els quals contractaven crèdits online i compraven telèfons mòbils d’alta gamma i productes de luxe per internet. Han defraudat un milió d’euros a més de 700 persones, una xifra que podria augmentar perquè hi ha víctimes que no saben que han estat estafades.

La investigació va iniciar-se el 2023, en detectar-se un increment significatiu de furts i robatoris de DNI a diverses zones d’estiueig de la Costa Daurada i per la que es van interposar un centenar de les denúncies.

Immediatament, els cossos policials van constituir un equip conjunt d’investigació que, a principis de novembre de 2023, va identificar l’existència d’una organització criminal amb una estructura estable i una distribució de rols i funcions entre els seus membres, amb un únic objectiu, el de cometre estafes a gran escala.

El modus operandi començava amb la compra de les dades identificatives de terceres persones, obtingudes mitjançant el furt o robatori del mateix DNI de la víctima, o a través de captures fotogràfiques fetes per alguns dels membres de l’organització criminal mentre treballaven en diversos centres d’oci de Tarragona i Reus.

Un cop obtingudes les dades, entraven a les pàgines web d’empreses creditícies i comprovaven mitjançant una simulació, si amb aquelles dades podien tenir accés a un crèdit. En cas afirmatiu i per tal de formalitzar el crèdit, l’empresa creditícia els demanava altres dades com el lloc de treball, la nòmina o l’antiguitat. Aquesta tasca era efectuada per altres membres de l’organització, i l’obtenien mitjançant la introducció de les dades personals a la web de la Seguretat Social.

Amb tota aquesta informació necessitaven realitzar un últim pas, la falsificació de la nòmina i la d’un certificat bancari que acredités la domiciliació d’un rebut d’aigua, de llum o de qualsevol altre subministrament o servei.

Un cop arribat fins aquí, l’organització criminal, mitjançant un compte bancari fals sol·licitava per internet crèdits d’entre 3.000 i 5.000 euros, i compraven també en línia telèfons d’alta gamma i altres productes tecnològics de luxe. En algunes d’aquestes pàgines web on adquirien els telèfons, podien contractar targetes de crèdit, fet que ho aprofitaven per sol·licitar-les i usar-les posteriorment en casinos, caixers i altres serveis.

Els productes de luxe comprats eren enviats a determinats indrets i recollits arreu del territori nacional per altres membres de l’organització. En el cas dels telèfons mòbils eren venuts posteriorment en botigues de Reus i Tarragona amb la connivència dels seus propietaris que obtenien així diners en metàl·lic.

En el transcurs de la investigació es va detectar que en alguns casos, per tal d’obtenir un finançament ràpid de terminals d’alta gamma, l’organització tenia un col·laborador que treballava per a una important empresa de telefonia, i que s’encarregava de que la documentació aportada per l’organització criminal fos aprovada i tramitada amb més celeritat.

Trasllat a València i Saragossa

Durant el 2023 l’organització va començar a tenir problemes per obtenir finançament en algunes empreses a Catalunya. Això va obligar els autors a desplaçar-se a altres punts de l’estat com ara València i Saragossa, per continuar desenvolupant la mateixa activitat delictiva.

El novembre del 2023 els agents d’ambdós cossos policials van detenir 19 persones com a presumptes autores de diversos delictes d’estafa, falsedat documental, tots ells en el marc de la pertinença a grup criminal. A més, es van efectuar un total de 7 entrades i perquisicions, 6 a domicilis i 1 a una empresa. Es van resoldre així 121 il·lícits penals.

En una segona fase, i gràcies a la informació obtinguda de les evidències aconseguides durant les diverses entrades i escorcolls l’any 2023, es van aconseguir multitud d’indicis de criminalitat que van permetre la identificació i detenció d’altres 20 membres de l’organització criminal. En aquesta segona fase s’han resolt ja 267 fets denunciats davant el cos de Mossos d’Esquadra, 38 dels quals corresponen a delictes comesos al Baix Camp i al Priorat.

No es descarta que aquestes xifres s’incrementin, ja que moltes persones no són coneixedores que es troben a la llista de deutors d’ASNEF.

Melissa Redacció Grua

Missatges recents

L’Skatepark del Parc Central d’Igualada, a ple rendiment amb competicions de totes les modalitats

El cap de setmana del 17 i 18 de maig, coincidint amb el segon aniversari de  l’ampliació del Parc Central…

10 minuts fa

Dos investigadors de la URV creen un mètode de càlcul per dissenyar les cobertes dels estadis

Investigadors de la URV han desenvolupat un mètode de càlcul per dissenyar cobertes no circulars, utilitzades en la construcció d’estadis…

18 minuts fa

La Zona Franca de Barcelona accelera amb el seu laboratori de mobilitat connectada

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) continua avançant en la creació d’un laboratori referent en la conducció…

22 minuts fa

El concert del correfoc Cagafocs de Cambrils comptarà amb un Punt Lila

El concert del correfoc Cagafocs del dissabte 24 de maig al Parc del Pinaret comptarà amb un Punt Lila per…

27 minuts fa

L’Ajuntament del Catllar supervisa els treballs de renaturalització al voltant de la depuradora

Dilluns, 19 de maig, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament del Catllar, Antonio López, va visitar els treballs de…

33 minuts fa

La Generalitat acorda amb els Comuns tancar immediatament l’oficina d’ACCIÓ a Tel-Aviv

La Generalitat tancarà de manera immediata l'oficina a Tel-Aviv després d'arribar a un acord amb els Comuns, segons ha avançat…

35 minuts fa

Esta web utiliza cookies.