L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV) de la Universitat de Lleida (UdL) ha emès un comunicat de suport a les reivindicacions d’agricultors i ramaders, que avui i demà realitzen accions de protesta arreu de Catalunya. El centre universitari reclama a totes les administracions que apliquin mesures i solucions als problemes plantejats per un sector “que cal valorar com a essencial i estratègic”.
Les mobilitzacions, que compten amb el suport d’Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i la Federació de Cooperatives (FCAC), reclamen, entre altres coses, revisar el Pla Especial de Sequera, ajuts a la millora de la competitivitat i bonificacions en matèria d’energia.
Comunicat de l’ETSEAFiV:
“L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV) de la Universitat de Lleida manté una estreta col·laboració amb pagesos i ramaders, així com amb la resta d’agents vinculats al sector agroalimentari. Davant les actuals reivindicacions del sector, mostrem el nostre suport a aquestes. La protesta del sector primari posa en primer pla la gran preocupació dels agricultors i ramaders per la pèrdua de rendibilitat econòmica de les explotacions en general. Els problemes són originats per diverses causes que s’han anat acumulant i són difícils de controlar en l’àmbit de productor (baixos preus percebuts, creixents costos de producció, baixes produccions per sequera, normatives no facilitadores, pèrdues de mercats a causa de guerres i boicots,…).
Aquest moment de crisi ha de ser una oportunitat perquè s’apliquin per totes les administracions, mesures i solucions als problemes plantejats en el sector, sector que cal valorar com a essencial i estratègic perquè la població pugui tenir aliments sans, segurs i de qualitat, a més d’obtenir altres beneficis a peu de territori (evitar despoblament rural, manteniment d’infraestructures rurals i paisatges, prevenció d’incendis forestals, …).
Els productors ja fa diversos anys que estan esforçant-se a fer les coses bé! Aplicant unes tècniques de producció sostenible, invertint en la modernització i introducció de noves tecnologies per ser més eficients en l’ús de recursos (aigua, energia,…), ser respectuosos amb el medi ambient, aplicant bones pràctiques de seguretat alimentària, reducció d’antibiòtics i vetllant per la salut i benestar animal en un context global d’Una Sola Salut (
One Health).
La tecnificació per optimitzar els sistemes agraris ha comptat des de sempre amb el suport de centres d’ensenyament universitari com l’ETSEAFiV-Universitat de Lleida, centre que continuarà compromès en generar recerca per obtenir noves solucions tècniques als problemes i en formar professionals capacitats per implementar-les al sector.”