La Ciutat del Baix Camp

Reus impulsa una vintena d’accions per renaturalitzar l’espai urbà i garantir el benestar i la salut de la ciutadania

L’objectiu del projecte és millorar la connectivitat ecològica, augmentar la capacitat de retenció de l’aigua del sòl, crear nous habitats per la flora i la fauna i adaptar els espais verds

L’Ajuntament de Reus impulsa un total de 21 accions en el marc del projecte RENATUReus, que permetrà la renaturalització de carrers, places, cruïlles i altres espais repartits per tota la ciutat, amb la intenció de millorar la biodiversitat, el benestar i la salut de la ciutadania. El projecte s’estructura en tres blocs d’actuació com són la recuperació de la coberta vegetal del sòl, reconnectar diferents nivells de vegetació i recuperar el patrimoni vegetal.

Les accions responen a 4 objectius claus: la millora de la connectivitat ecològica mitjançant una xarxa que enllaci els espais verds urbans amb els espais naturals externs; augmentar la capacitat de retenció d’aigua del sòl, per tal d’evitar la pèrdua d’un recurs escàs i incrementar la protecció envers episodis de pluja intensa; millorar o crear hàbitats per protegir la flora i fauna urbanes; i adaptar els espais verds al clima mediterrani.

El RENATUReus compta amb el suport de la Fundacion Biodiversitat del Ministerio para la Transición Ecológica i el Reto Demogràfico (MITECO) dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), amb un pressupost total d’uns 4 milions d’euros, dels quals el 95% provenen del fons NextGenerationEU.

1r bloc: Recuperació de la coberta vegetal del sòl

L’actuació començarà per la substitució de la gespa per pedreries naturals compostes per espècies herbàcies autòctones. Això permetrà reduir el consum d’aigua, millorar l’estructura del sòl i fomentar la biodiversitat urbana. Els espais d’actuació inclouran la plaça de la Pastoreta, la plaça de Lluís Domènech i Montaner, i el carrer de l’alcalde Joan Bertran.

Per altra banda, també es transformarà els parterres de plantes de temporada per espècies més resilients. L’objectiu és convertir les àrees urbanes degradades en sòls vius i funcionals, amb l’aplicació de tècniques d’hidrosembra. Així, es busca accelerar la recuperació natural del sol per aconseguir la colonització d’espècies natives adaptades al clima local. Les zones d’actuacions acolliran la plaça de la Dansa, la plaça de Josep Maria Carreras i Deixeus i passeig de Mont-roig del Camp.

2n bloc: Reconnectar diferents nivells de vegetació

Aquest bloc vol crear espais verds cohesionats a partir de la implantació d’arbres, arbustos i vegetació entapissant, per aconseguir un ecosistema saludable resilient i funcional. En aquest sentit, s’actuarà en espais ja existents o se’n crearan alguns de nous en funció de les necessitats.

La primera mesura respon a la implantació d’escocells vius, per tal d’ampliar els espais al voltant dels arbres i incloure plantes més baixes per afavorir la biodiversitat i la retenció d’aigua. Així mateix, s’actuarà a l’avinguda Salou, la placeta del Doctor Sabater, el carrer Sant Pancraç, la confluència del carrer Muralla i la riera de Miró.

Tot seguit, s’inclou el foment de refugis naturals, una estratègia per afavorir la biodiversitat i millorar la qualitat ambiental. L’objectiu és crear refugis i augmentar la cobertura vegetal per al d’oferir a la fauna un espai adequat per viure i reproduir-se. Així doncs, s’actuarà a parc del camí dels Morts, el Carrer Vinebre, el parc de la Família, el parc Albert Via i el parc del Lliscament.

Finalment, es renovaran els parterres amb espècies més resilients, substituint les plantes de temporada -que requereixen més aigua- per plantes vivaces arbustives i de baix requisit hídric, adaptades al nostre clima. Els àmbits d’actuació seran la rotonda entre les avingudes de Tarragona i Marià Fortuny i la plaça de la Llibertat.

3r bloc: Recuperar el patrimoni vegetal

El patrimoni vegetal urbà ha patit un deteriorament progressiu a causa de l’envelliment dels arbres i els arbustos existents, la manca de reposicions adequades i l’impacte del canvi climàtic. Per tant, aquest bloc pretén la reposició d’arbres i arbustos amb uns criteris ecològics i de sostenibilitat.

En primer lloc, es durà a terme la reposició d’arbrat, amb l’objectiu de reposar l’arbrat urbà perdut i reforçar-ne l’existent, prioritzant zones on la cobertura arbòria és insuficient. Segons detallen des de l’ajuntament, les espècies arbòries triades seguiran la regla de Santamour, que estableix que cap gènere superi el 20% i cap espècie el 10%, per motius de seguretat. Els àmbits d’actuació inclouen el Camí de Tarragona i la Riera Miró.

Per acabar, es preveu la reposició d’arbustos resistents a la sequera, per afavorir la regeneració natural del sol. Aquesta acció beneficiarà al parc de Pablo Picasso i al parc de Juli Garola.

Maria Ortega

Missatges recents

La remodelació de L’Escorxador de Sitges, Premi a la Millor Rehabilitació i Restauració

L’equipament cultural de L’Escorxador de Sitges ha rebut, aquest dijous, el premi AJAC XIV a la Millor Rehabilitació i Restauració,…

5 minuts fa

Camprodon finalitza la primera fase de les obres a la carretera de Sant Joan

Finalitza la primera fase de les obres de la carretera de Sant Joan a Camprodon que han consistit a adequar…

11 minuts fa

Sabadell contracta unes 320 persones cada any a través dels programes d’ocupació

Cada any l’Ajuntament de Sabadell contracta al voltant de 320 persones per fer obres i prestar serveis en benefici del…

21 minuts fa

Kidd Keo, primer confirmat al Jordi’s Festival de Tarragona

Una de les cites musicals més esperades de l’estiu ja té data: el divendres 15 d’agost, Tarragona acollirà de nou…

28 minuts fa

Parets del Vallès celebra la cloenda de la 17a Setmana de la Família

Parets del Vallès ha celebrat durant la setmana passada la 17a edició de la Setmana de la Família, i el…

36 minuts fa

Sancionat amb sis mesos sense sou ni feina l’exdirector i l’exadministradora de l’institut de l’Ebre

El Departament d'Educació ha resolt sancionar l'exdirector de l'institut de l'Ebre i l'exadminstradora amb sis mesos sense sou ni feina…

48 minuts fa

Esta web utiliza cookies.