Lleida

Veterinaris lleidatans, en peu de guerra per la nova normativa de medicaments

Els professionals asseguren que el nou decret 666/2023 posa en risc la salut dels animals i limita l’activitat dels veterinaris per l’excés de burocràcia i convoquen una manifestació demà, 28 de febrer, a Barcelona

Els centres veterinaris i els propietaris d’animals domèstics estan en peu de guerra. El Govern espanyol va aprovar el 23 de juliol del 2023 el nou reial decret 666/2023, que no ha estat d’obligat compliment fins al 2 de gener del 2025, i que ha generat una reacció en cadena d’indignació i preocupació. Un decret que, segons veterinaris, genera més despeses i malbaratament a les famílies amb mascotes, sobrecarrega els veterinaris amb més burocràcia i imposa multes desproporcionades als professionals que van des dels 3.000 euros fins als 60.000.

Diversos veterinaris lleidatans, entre ells el Centre Veterinari Riu Ebre i l’Hospital Veterinari de Lleida, van abaixar les seves persianes el passat 11 de febrer per protestar per l’excés de burocràcia en medicaments, per les restriccions en la seva dispensació, el menyspreu cap al criteri clínic, sancions desproporcionades i l’IVA en els serveis del 21% (el més alt de tots els serveis mèdics; per exemple, l’IVA sanitari ramader és del 10%).

Aquest mateix divendres, 28 de febrer, diferents centres veterinaris lleidatans tornaran a tancar de 12.00 a 16.00 hores en mostra de suport a la manifestació que se celebrarà a Barcelona. El passat 2 de febrer també va haver-hi una concentració per la mateixa protesta. Exigeixen regulacions justes amb intencions clares, reducció de l’IVA i suport real per garantir el benestar animal i la sostenibilitat de la professió.

Són molts els propietaris i propietàries que s’han sumat a la iniciativa contra el RD 666/2023, i a través de les xarxes socials pengen fotografies amb els seus animals per protestar contra la nova llei del medicament.

Usuaris d’Instagram i propietaris d’animals mostren el seu suport contra la nova llei de medicaments

La realitat d’aquesta llei ha sigut un xoc per les clíniques veterinàries, ja que el canvi principal que han experimentat és que ja no poden dispensar medicaments a la consulta, ni subministrar la dosi exacta, com feien fins ara. Sota la nova llei, la venda de medicaments està restringida únicament a les farmàcies, on no està permesa la venda dels envasos fraccionats.

Si bé l’objectiu d’aquesta normativa és la reducció de l’ús inadequat d’antibiòtics, la comunitat veterinària ha manifestat el seu profund malestar amb la norma, per diversos motius:

1) Els veterinaris poden enfrontar dificultats per a actuar conforme a la normativa sense sacrificar la qualitat sanitària.

2) La normativa presenta desafiaments burocràtics que podrien retardar l’administració de tractaments essencials, col·locant als veterinaris en un dilema ètic.
Dificultat per a atendre animals sense identificar amb microxip, afectant protectores, refugis i colònies felines.

3) S’emfatitza la pressió administrativa i les sancions excessives.

4) Es critica la falta d’informació, diàleg i de previsió per part dels estaments responsables. Recalquen que el Reglament (UE) 2019/6 estableix un termini per a la implementació d’aquesta mesura en animals que no produeixen aliments, per la qual cosa Espanya podria haver ajornat la seva aplicació fins a 2029. De fet, el projecte ESVAC (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption) contempla la recopilació d’aquestes dades sense la intervenció directa dels veterinaris

5) Tenint en compte que el consum d’antibiòtics en animals de companyia representa menys de l’1% de la producció farmacèutica d’antimicrobians, consideren que l’aplicació d’aquesta normativa és desproporcionada i manca de manteniment suficient, no compensant els possibles beneficis, amb els perjudicis que està provocant.

6) Costos addicionals en la compra de medicaments, afectant l’economia familiar.

7) S’incrementa el risc d’automedicació i de producció de residus a causa dels sobrants.

S’han dut a terme recollides de signatures, diverses mobilitzacions i està previst un tancament simbòlic de clíniques veterinàries en protesta per aquestes mesures, que consideren “excessives, innecessàries i atemptatòries contra la dignitat professional veterinària”.

Daniel Hurtado

Missatges recents

El Catllar respon a les queixes de seguretat amb més mesures a tota la població

L'Ajuntament del Catllar ha respost recentment sobre la seguretat a la urbanització Parc de Llevant, assegurant que s'estan implementant diverses…

6 minuts fa

El Dr. José Augusto García Navarro, responsable de la nova gerència sanitària i social de la Xarxa Santa Tecla

La Xarxa de Santa Tecla Sanitària, Social i Docent reestructura el seu equip de gerència i incorpora el Dr. José Augusto…

11 minuts fa

Un policia local salva la vida a un nadó amb un massatge cardíac

Un agent de la policia local de Valladolid ha salvat la vida a un nadó d'uns dos mesos que no…

19 minuts fa

Desallotjada a Vilafranca una casa ocupada amb incidents el dia de Sant Jordi

Divendres passat, la Policia Local i el servei de Convivència i Ciutadania de l’Ajuntament de Vilafranca van aconseguir desallotjar i…

23 minuts fa

Reus impulsa una edició especial del concurs anual de fotografia per promoure el verd privat en balcons i patis

L’Ajuntament de Reus, a través de l’Àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, impulsa una edició especial del concurs…

26 minuts fa

ALERTA ALIMENTÀRIA | Descobreixen peces de cautxú en conserves vegetals

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una alerta alimentària després de rebre informació de les autoritats…

37 minuts fa

Esta web utiliza cookies.