Lleida

Les temptatives de suïcidi a Lleida augmenten un 50% respecte al 2022

La ideació amb pensaments suïcides ha crescut en un any en un 49% en la població adulta, i en un 70% en la població infantil juvenil a Lleida

El Departament de Salut a la Regió Sanitària de Lleida ha presentat aquest matí a la Plaça Ricard Vinyes la campanya que ha posat en marxa la Generalitat de Catalunya per conscienciar i prevenir el suïcidi.

Es tracta d’una acció amb cercles negres enganxats en alguns espais de la via pública per simbolitzar el forat negre o pou en el qual es poden trobar persones amb conductes suïcides.

A Lleida, s’han instal·lat un total de cinc cercles negres, en punts com la Plaça Ricard Vinyes, la Plaça Sant Joan, la plaça de la Catedral, el Centre Cívic de Balàfia i el Campus Universitari de Cappont, que contenen un missatge que anima a demanar ajuda si es coneix algú que és “a punt de caure” en “el pou del suïcidi” i insta a trucar al telèfon 061/Salut Respon.

FOTO: Daniel Hurtado

El punt negre representa aquest pou o situació d’una persona amb ideació suïcida i pretén buscar punts de detecció d’aquestes conductes per buscar ajuda, buscar que l’entorn tingui la possibilitat de trucar al telèfon 061 i evitar aquestes temptatives i suïcidis.

El director dels Serveis Territorials a Lleida i gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot, acompanyat de la Regidora de Persones Grans, Salut i Consum, Anna Miranda, i el director dels serveis de Salut Mental i Addiccions de Gestió de Serveis Sanitaris, Jordi Blanch, han presentat aquest matí aquesta campanya de prevenció i sensibilització ciutadana.

A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte al 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi. La ideació fa referència a quan una persona va a urgències i manifesta que ha tingut pensaments suïcides. 

En el cas de Lleida, s’ha posat el focus en la pandèmia com a principal causant d’aquest augment. Si en el 2022 hi havia 331 temptatives o ideacions, s’ha arribat a aquest 2023 amb 495 temptatives. És a dir, un creixement del 50% d’un any a l’altre. Entre 2018 i 2023 s’han notificat un total de 1.500 episodis.

Respecte a la ideació, ha crescut del 2022 al 2023 un 49% en la població adulta, i un 70% en la població infantil juvenil a Lleida. 

Pel que fa al perfil i franges d’edat, predomina el perfil de dona davant de l’home. Hi ha un augment de temptatives de suïcidi en els adolescents (de 14 a 21 anys) i també la franja d’edat adulta per sobre dels 50.

“El problema dels 50 és que és més fàcil que després passin a l’acció, i això sigui conseqüència de mort. En els adolescents és més patiment emocional, i per això s’autolesionen. En la franja d’edat de 50 són més homes que dones”, ha explicat Jordi Blanch.

En l’acte de presentació, la Regidora de Persones grans, Salut i Consum, Anna Miranda, ha destacat la sensibilitat per part de l’Ajuntament de Lleida amb aquesta problemàtica relacionada amb la salut dels lleidatans i lleidatanes.

“El suïcidi és una manera d’acabar amb el patiment, i que les persones busquen que se’ls escolti, i per això aquesta campanya facilita aquest telèfon al que es pot trucar les 24 hores del dia”. Miranda ha volgut felicitar el Departament de Salut i la col·laboració per part de l’Ajuntament que pretén ser més preventiva que reactiva.

En aquest sentit, la Paeria treballa la salut mental amb programes enfocats a primària i secundària que tenen l’objectiu de prevenir conductes de risc i foment del benestar emocional dels nens i nenes.

Finalment, Jordi Blanch ha subratllat que “en la prevenció del suïcidi tan important és l’atenció professional, com el suport de l’entorn familiar, social i laboral. En moments de crisi, molts pacients se senten sols, amb un dolor emocional insuportable, i molts d’ells necessiten algú que els escolti sense ser jutjats”.

Per això, ha afegit, “si l’entorn identifica els signes d’alarma, pot fer aquest acompanyament i demanar ajuda al telèfon 061 Salut Respon, que és el número de referència per a l’atenció a la conducta suïcida a Catalunya.”

Els vinils de la campanya, de 260 cm de diàmetre, estaran presents durant un mes, tret d’algun punt que hi serà durant uns 15 dies. A la Regió Sanitària Lleida, s’ha instal·lat vinils a Lleida, Alcarràs, Almacelles, Alpicat, Balaguer, les Borges Blanques, Cervera, Guissona, Mollerussa i Tàrrega.

Amb aquestes instal·lacions, es vol conscienciar als familiars i a l’entorn, especialment d’homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida.

Daniel Hurtado

Missatges recents

ERC impulsa una moció per reforçar l’ús del català a Tarragona

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona ha presentat una moció amb l’objectiu de revertir el retrocés en l’ús…

7 minuts fa

Quins llibres triomfen entre els tarragonins aquest Sant Jordi?

Tarragona es desperta el dia de Sant Jordi amb ganes de celebrar la diada. Les parades de llibreries, floristeries i…

8 minuts fa

Incrementa un 1,6% la compravenda d’habitatges a Catalunya al febrer

La compravenda d'habitatges a Catalunya va augmentar un 16,9% al febrer en comparació al mateix mes del 2024, fins a…

16 minuts fa

La Fira del Vi de Falset visitarà Tarragona i Reus acompanyada de música i degustacions

La Fira del Vi de Falset (Mostra i mercat dels vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant) enceta…

20 minuts fa

La Coordinadora per l’habitatge digne dona un ultimàtum al Govern andorrà

La Coordinadora per l'habitatge digne dona fins al 5 de maig al Govern, als grups parlamentaris i a la patronal…

43 minuts fa

Òmnium fa una crida a defensar activament el català per Sant Jordi

El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha fet una crida a defensar de manera "activa" el català per Sant Jordi. Amb…

46 minuts fa

Esta web utiliza cookies.