Lleida

Joan Talarn inaugura a Soses l’Espai Memòria de la Batalla del Segre

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de l’alcaldessa de Soses, Sandra Marco, ha presidit aquest diumenge la inauguració de la recuperació i museografia de l’Espai Memòria de la Batalla del Baix Segre al Tossal de Sant Miquel, que restarà obert a l’ermita de Sant Miquel de Soses. Als actes també hi ha participat Miquel Ribes, veí de Soses que amb 14 anys va viure els enfrontaments en la zona.

Talarn ha fet una visita a la recreació històrica dels fets i a l’exposició de peces de la vida quotidiana dels soldats al front recuperades de diferents caps de batalla de la Guerra Civil, així com una visita guiada a les trinxeres.

El president de la Diputació de Lleida ha dit en la seva intervenció que la inauguració d’aquet espai a Soses d’una banda ens recorda que “encara resten molts dies de lluita pel davant en defensa dels drets dels poble a ser lliures”, i de l’altra, deixa constància que l’acció de les armes “va enfonsar el país en quatre dècades de negra dictadura”. És per això que ha valorat l’actuació de l’Ajuntament de Soses com “un digníssim exercici de memòria històrica i cultural del Baix Segrià”, una de les zones més castigades per la Guerra Civil, i ha felicitat el consistori per aquest motiu.

És per tot plegat que, més enllà que aquest espai ens pugui donar una idea del patiment que van provocar els bombardeigs, dels enfrontaments cos a cos i de la por i el neguit que van patir les persones, “ha der ser també un espai de reivindicació de la pau”, més encara en moments com els actuals en què sentim tan a prop el conflicte d’Ucraïna. “Aquesta és la funció que ha de complir la memòria, no només el record d’uns fets sobre els quals durant massa temps no es podia ni parlar, sinó projectar sobre el present i el futur les ànsies de viure en pau i llibertat”, ha acabat Joan Talarn.

La inauguració d’aquest espai al Tossal de Sant Miquel forma part de la feina de recuperació de la memòria històrica endegada per l’Ajuntament de Soses al voltant de l’anomenada batalla del Baix Segre.

Cal recordar que, a les acaballes de l’any 1938 i en el marc de la Guerra Civil espanyola, el Baix Segre va ser l’escenari d’una virulenta batalla. Entre els dies 7 i 22 de novembre d’aquell any, els combats van ser presents a la marge dreta del Segre entre Soses i Serós. Ara, prop de complir-se 84 anys d’aquest combat, l’Ajuntament ha iniciat una tasca de recuperació de tot el que envolta aquells fets.

En aquest sentit, l’alcaldessa Sandra Marco ha explicat que s’han recuperat arqueològicament unes trinxeres franquistes a llevant del Tossal, s’ha pintat un mural en la façana sud de l’ermita de Sant Miquel que reprodueix un plànol de la situació de les forces republicanes durant els combats, s’ha instal·lat una cartellera i un faristol amb extensa informació sobre la guerra civil a Soses i sobre la batalla, i també s’han instal·lat diferents elements museogràfics que evoquen aquells moments d’ara fa més de vuit dècades. Tot plegat, per recordar i fer memòria del poble durant la Guerra Civil.

Pel que fa al programa d’actes d’avui, ha començat amb una recreació històrica i exposició. La recreació ha anat a càrrec del Grupo de Recreación Històrica Ejército del Ebro i ha inclòs la presència de soldats, de comandaments i d’un camió de l’època. Pel que fa a l’exposició, s’hi han pogut veure peces de la vida quotidiana dels soldats al front, recuperades en diferents camps de batalla de la Guerra Civil.

També s’ha ofert una visita guiada i una introducció història a càrrec de Joan-Ramon González, arqueòleg i president de l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida, així com una visita a les trinxeres a càrrec de Núria Cabañas, arqueòloga de Cat Patrimoni i directora de la intervenció arqueològica.

El programa també ha inclòs la representació teatral ‘Mort a les cunetes’, un homenatge a les víctimes de la repressió franquista a càrrec de Joan Valentí que recrea la Fossa de Can Maçana, amb l’afusellament de nou republicans el 9 de febrer de 1939 a la presó de Manresa i la fuga d’un d’ells, Josep Nin, que ho va poder explicar.

Finalment, s’ha pogut gaudir de les ‘Cançons de trinxera’, una actuació musical en que Ramon Redorta ha interpretat les cançons que els soldats cantaven durant la Guerra Civil. Un vermut de trinxera ha posat fi als actes programats, que han estat organitzats per l’Ajuntament de Soses amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.

Tags: Lleida
Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Enxampen tres joves del Baix Camp amb 25 quilos de cabdells de cànnabis

Els Mossos d'Esquadra de la comissaria de Reus, juntament amb el Grup de Delinqüència Urbana de Cambrils, han localitzat i…

3 hores fa

Molins de Rei celebra el Dia Internacional dels Museus

L’Ajuntament de Molins de Rei ha preparat un seguit d’activitats i portes obertes amb motiu del Dia Internacional dels Museus…

3 hores fa

Sant Pere de Ribes acull l’inici de la segona edició de “Fem una Bio-Garraf?”

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, a través del Servei de Medi Natural i Litoral del Consell Comarcal del Garraf,…

4 hores fa

Mor en caure pel balcó quan intentava recuperar el mòbil

Un home de 55 anys va morir ahir a l'Hospital de Son Espases després de patir lesions molt greus en…

4 hores fa

El Museu del Port de Tarragona celebra el 25è aniversari amb un centenar d’alumnes

El Museu del Port de Tarragona ha celebrat aquest dimarts, 13 de maig, els actes institucionals de commemoració del seu…

4 hores fa

Igualada es prepara per viure un cap de setmana d’esport urbà

Igualada viurà aquest cap de setmana del 17 i 18 de maig unes jornades plenes d’adrenalina, esport i espectacle amb…

4 hores fa

Esta web utiliza cookies.