La Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social, del Departament de Drets Socials, ha organitzat unes Jornades territorialitzades, adreçades als municipis que formen part de les àrees de demanda forta i acreditada. Aquestes Jornades volen incidir en els aspectes més concrets i específics de cada territori per tal que el PTSH pugui atendre la diversitat.
Per a la consecució dels seus objectius, el PTSH divideix el territori de Catalunya en àrees que configuren els àmbits d’actuació i que són: les àrees de demanda residencial forta i acreditada, les àrees preferents, les àrees no preferents i les àrees rurals.
L’àrea de demanda residencial forta i acreditada està formada per 163 municipis que suposen el 82,7% de la població de Catalunya, i que són els que tenen l’obligació de complir amb l’objectiu de la solidaritat urbana, que vol dir que hauran de disposar d’un 15% mínim d’habitatges destinats a polítiques socials. La definició d’aquests municipis i la seva divisió en dos subtipus d’àrees de demanda residencial forta i acreditada s’ha realitzat atenent a la seva rellevància territorial i pes demogràfic.
A les comarques lleidatanes hi ha 13 municipis que dormen part de les àrees de demanda forta i acreditada, on viu el 60% de la població: Lleida, Balaguer, Tàrrega, Mollerussa, Cervera, Guissona, Bellpuig, el Palau d’Anglesola, Golmés, Anglesola, Miralcamp, Fondarella i Vilagrassa.
Aquests municipis resten subjectes a l’objectiu d’incrementar el seu parc de lloguer social fins assolir com a mínim el 8% del total del parc d’habitatges principals del municipi al final del termini de vint anys (30 de juny de 2042).
Alcarràs i Alpicat són els dos únics municipis considerats àrees preferents, on hi viu el 4% de la població, i han d’assolir que el parc de lloguer social sigui del 2’8%. Aquests municipis han d’incrementar el seu parc de lloguer social fins assolir com a mínim el 2,8% del total del parc d’habitatges principals del municipi, abans de 2042, i a més, hauran de promoure quinquennalment nous habitatges amb protecció oficial de compravenda, de tinences intermèdies o de lloguer social a raó de 7 habitatges per cada 1.000 habitants.
20 municipis (Almacelles, les Borges Blanques, Agramunt, Torrefarrera, Juneda, Artesa de Segre, Alcoletge, Almenar, Rosselló, Alguaire, Alfarràs, Linyola, Ponts, Aitona, Bell-lloc d’Urgell, Torres de Segre, Bellvís, Albatàrrec, Torregrossa, Arbeca) formen part d’àrees no preferents, on viu el 18% de la població i han d’assolir que el parc de lloguer social sigui del 2’4%.
La resta de municipis, 114, formen part de les àrees rurals on viu el 18% del total de la població de l’àmbit de les terres de Ponent. Aquests municipis han de complir amb l’objectiu d’incrementar el seu parc de lloguer social fins a assolir com a mínim l’1% del total del parc d’habitatges principals del municipi i seran objecte d’un dels plans específics que contempla el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge a desenvolupar, el pla específic de les àrees rurals.
A Catalunya hi ha 163 municipis que aglutinen més del 80% de la població i seran els que hauran de disposar d’un 15% mínim d’habitatges destinats a polítiques socials en el termini de 20 anys. L’estimació és que serà necessari obtenir 300.000 habitatges destinats a polítiques socials en les àrees de demanda forta i acreditada.
Així mateix, caldrà incrementar el parc de lloguer social, que actualment està format per uns 54.000 habitatges, per arribar als 202.000 necessaris per assolir l’objectiu del 7% d’habitatge de lloguer social.
A més d’ampliar el parc de lloguer social, caldrà impulsar la construcció d’HPO de compravenda i de tinences intermèdies amb 107.800 habitatges.
El Pla territorial sectorial de l’habitatge, d’acord amb el que determina l’article 12 de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l’habitatge, té com a principal objecte constituir el marc orientador per a l’aplicació a tot el territori de Catalunya de les polítiques d’habitatge.
Aquest Pla s’ha actualitzat respecte a l’anterior aprovació inicial del 2019 per donar compliment a les prescripcions recollides al DL17/2019 i per l’actualització de les dades per adaptar-les al nou horitzó del pla (2022-2042) i és per això que s’han organitzat aquestes Jornades per explicar als municipis que formen part de les àrees de demanda forta i acreditada aquestes modificacions.
Davant el repte creixent de garantir l'accés a un habitatge digne i assequible, la Càtedra d'Habitatge Pere Bahí de la…
Un submarinista de 65 anys ha mort aquest dimarts al matí mentre feia immersió a les Illes Medes, a l'Estartit…
El restaurant Park del Pescador de Cambrils ha estat avui l’escenari de la presentació oficial de la segona edició del…
El català ha fet avui un pas decisiu cap a la seva consolidació com a llengua de cohesió social, educativa…
L’Ajuntament de Reus presenta la programació d’activitats de les Persones Grans de Reus, que se celebrarà del 19 de maig…
Protecció Civil ha activat el Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) en fase d'alerta davant les previsions de…
Esta web utiliza cookies.