La Ciutat de Lleida

El Govern estudia la tornada del linx ibèric com una solució per Lleida

Les comarques de Ponent pateixen una plaga de conills i es busca una solució natural per controlar la seva població

El nou Govern està estudiant la reintroducció del linx ibèric a Catalunya per combatre un dels problemes agrícoles d’alguns territoris, els conills. Les comarques de Ponent de Lleida fa anys que pateixen una plaga d’aquests animals i cap resposta ha donat resultat avui dia.

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica no ho va dubtar i va presentar aquesta proposta. El linx ibèric fa molts anys que no en té presència als boscs catalans i després d’estar en perill d’extinció, els darrers estudis indiquen que s’ha triplicat la seva població els últims tres anys. A més, un dels principals aliments del felí són els conills, motiu pel qual es considera una solució a la plaga que experimenta Lleida.

La tornada del linx ibèric serà consensuada per diversos sectors

Perquè aquesta mesura es porti a la realitat, el Govern vol arribar a un acord previ amb els sectors afectats, especialment els agricultors, a més de garantir la viabilitat del projecte. Fa uns mesos, Marc Vilahur, director general de polítiques Ambientals i Medi Natural, va declarar a la Naciodigital que “a curt termini ha funcionat la mesura de caçadors professionals, però sempre acabaran sent més efectives solucions basades en la natura“.

La possibilitat de reintroduir el linx ibèric als boscos catalans és conseqüència del bon treball de conservació i recuperació de les últimes dècades. Per aquest motiu, primer de tot es vol arribar a un consens amb el sector agrari, entitats animalistes i científics. En el cas que totes les parts implicades aprovin el projecte s’estudiaria les zones més idònies per la seva reintroducció i no seria fins al 2027 quan s’alliberaria el primer animal.

Les comarques de Ponent semblen a priori un hàbitat perfecte pel linx ibèric. Poques carreteres i infraestructures, gran presència de conills i una alta extensió de territori són les condicions que facilitarien la viabilitat del projecte. Les Garrigues, la Noguera, l’Urgell o el Segrà són algunes de les comarques assenyalades, però la reintroducció dels felins més característics de la península Ibèrica encara està en una fase prematura tot i que està a la via correcta.

AddThis Website Tools
Ismael Lobo

Graduat en Periodisme per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Redactor de continguts d'actualitat.

Missatges recents

Arriba a Tremp una nova edició del Tribulossi, el festival poètic de les arts

Aquest cap de setmana, Tremp tornarà a ser l’escenari del Tribulossi, el festival poètic de les arts, que arriba a la…

2 hores fa

TMB obrirà la sala de simuladors de conducció a la ciutadania

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) obrirà per primer cop les portes de la sala de simuladors de conducció de metro…

2 hores fa

El peveter dels Jocs dels Petits Estats: homenatge a les falles i al passat miner d’Andorra

El peveter dels Jocs dels Petits Estats ja està col·locat a l'Estadi Nacional. Aquest divendres el comitè organitzador l'ha instal·lat…

2 hores fa

La Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya es reuneix a Granollers

L’Assemblea general de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya s’ha celebrat aquest matí a Granollers. La…

2 hores fa

La Millor Mel de Catalunya es fa a Tarragona

La mel elaborada per Apícola BrullCasanova, sota la marca La Mel de l’Avi Lluís, ha estat reconeguda com la millor…

3 hores fa

Una trentena de persones es concentren a l’Espai Caldes per denunciar la “censura a la censura”

Unes trenta persones s'han aplegat aquest divendres a la tarda davant de l’Espai Caldes per protestar contra l’actuació del comú…

3 hores fa