Des de l’inici de la guerra a Ucraïna, són moltes les famílies que busquen refugi en diversos països de la Unió Europea. I a Catalunya n’arriben cada dia. A Vilanova i la Geltrú, l’Ajuntament s’ha coordinat amb la Creu Roja (que gestiona l’arribada de refugiats a tot el país), amb Càritas, i amb les comunitats ucraïnesa i russa que viuen a la ciutat, per atendre fins al moment un total de 60 nuclis familiars.
D’aquests nuclis, una trentena (que poden ser de dona sola, de dona amb fills, de parella amb fills, o d’avis amb néts), han arribat pel circuit oficial d’acollida de refugiats, que depèn de l’estat espanyol i gestiona la Creu Roja. La primera estada de les persones que arriben sense allotjament es fa en equipaments de la ciutat mentre se’ls busca destí en algun indret adequat per a ells. Tota aquesta tasca es fa en coordinació amb tots els departaments de l’Ajuntament implicats.
D’altra banda, hi ha una trentena de nuclis familiars que han arribat a Vilanova pels seus propis mitjans per allotjar-se a casa d’amics o familiars. Des de l’Ajuntament se’ls ajuda en els tràmits d’empadronament, de gestió amb el consulat a Barcelona per obtenir la consideració de refugiats de guerra i sol·licitar permís de residència i treball, tràmits per obtenir assistència sanitària si cal, i també s’escolaritza els infants en escoles de la ciutat. Fins al moment s’ha escolaritzat 4 nens i nenes, i la comissió d’escolarització està tramitant nous casos.
El regidor de Cooperació, Enric Garriga, explica que l’Ajuntament porta un registre de totes les persones que arriben a la ciutat: “És important que passin per l’Ajuntament, perquè nosaltres fem un registre de totes les persones que han estat a Vilanova, per si s’ha de reunificar nuclis familiars de diferents parts de Catalunya. També és molt important l’empadronament, per poder accedir als serveis de la ciutat: sanitat, educació i ajuts de l’Economat, si cal”.
Garriga ha destacat el treball coordinat amb les persones ucraïneses i russes que viuen a la ciutat, unes 150 persones, “que ens han ajudat a coordinar la recollida de material i alimentació la primera setmana, i que estan a disposició de l’Ajuntament fent funcions de traductors i acompanyament per fer tràmits. Ens ajudem mútuament per aconseguir que quan arriben es trobin acompanyats”.
La tasca de coordinació entre les diverses institucions i iniciatives solidàries de la ciutat ha aconseguit crear comunitat i crear projectes de voluntariat i espais de relació per facilitar l’estada a aquestes persones. Per exemple, la comunitat ucraïnesa ha organitzat trobades de famílies als centres cívics perquè els infants es relacionin, o ha muntat espai d’aprenentatge de l’idioma.
En aquest sentit, el regidor ha destacat la importància d’aquests “punts on socialitzar, on aprendre la llengua i conèixer la ciutat”.
Així, des de l’Ajuntament s’ha prioritzat l’empadronament d’aquestes persones i l’accés a les necessitats bàsiques: sostre, llum, aigua o menjar. Tot això s’aconsegueix gràcies a un treball conjunt i coordinat entre diversos departaments de l’Ajuntament, la Creu Roja, i Càritas, per posar a disposició d’aquestes persones tots els elements perquè tinguin una primera acollida més fàcil.
A banda, també se’ls vol facilitar l’accés a la cultura en equipaments culturals com les biblioteques, com a element d’integració social.
El cos d'un home, del qual no han transcendit més dades, ha estat trobat aquest dimecres als voltants d'una finca…
Centenars de mataronins s'han tornat a llençar als carrers la nit d'aquest 23 d'abril per posar la cirereta a la…
El Tinglado 1 del Moll de Costa acollirà aquest dijous, 24 d’abril, la presentació de l’Anuari TarragonaPort 2025. La publicació,…
La Sala Ibèria va acollir aquest dimarts l'acte de lliurament de guardons de la 3a Mostra Literària de Sant Jordi,…
La Guàrdia Civil va detenir, ahir dimecres al vespre, a un home de 34 anys i nacionalitat holandesa per acabar…
’Funambulista d’emocions’ és l’obra guanyadora del IX Premi de Narrativa Breu Ciutat d’Amposta 2024. Sota el pseudònim "J.Vaire", Jesús Serrano…
Esta web utiliza cookies.