La Ciutat del Garraf

La Vilanova i la Geltrú del futur pica a la porta: Sostenibilitat, Habitatge i Mobilitat

El regidor Gerard Llobet convida tota la ciutadania a consultar la documentació i fer propostes

Convertir la ronda d’Europa i la C-15 en un eix d’activitat econòmica i la C-31 en una avinguda metropolitana són dues de les estratègies que proposa l’avanç del POUM pel futur urbanístic de Vilanova i la Geltrú. Joaquim Sabaté, catedràtic d’urbanisme, premi Nacional d’Urbanisme i membre de l’equip redactor del document va presentar ahir les principals propostes per dissenyar el futur urbanístic de la ciutat.

Garantir una infraestructura verda per garantir la biodiversitat, convertir Vilanova en una ciutat esportiva, saludable i de proximitat i reconèixer el patrimoni cultural són també alguns dels suggeriments del document.

El regidor d’Urbanisme, Gerard Llobet, que va presentar la sessió, va explicar que “en els darrers vint anys ha canviat totalment el paradigma de les Lleis i també el nostre context”. Llobet es va mostrar convençut que “ens calen noves eines i noves estratègies per construir aquest nou projecte de ciutat pels pròxims 20-25 anys”.

L’avanç que ara està a exposició pública redueix molt les previsions d’expansió de l’anterior Pla, “el projecte demogràfic es revisa” afirma el regidor d’Urbanisme, i cal “preveure la necessitat de garantir l’accés a habitatge de forma més assequible, la dotació de majors zones verdes i també planificar nous espais per activitats econòmiques.”

En l’àmbit de la mobilitat Joaquim Sabaté va explicar que “hem passat en pocs anys de moure’ns majoritàriament en cotxe a fer tres quartes parts dels desplaçaments en transport públic, en bicicleta o a peu.” Per això les estratègies també posen l’accent en el transport públic i aposten per preparar el territori per al tren orbital, millorar les Rodalies i planificar les estacions i els seus entorns com a punts neuràlgics.

Entre les deu línies d’acció proposades també hi ha de fer front a reptes com la recuperació de les urbanitzacions periurbanes, les sinergies entre el sòl urbà i el sòl rural i la potenciació del port com a pol d’activitats.

Consens i participació

En l’acte de presentació, Joaquim Sabaté va voler destacar “l’enorme esforç realitzat per tenir consens, per tenir una visió conjunta” que s’ha fet per tal d’elaborar l’Avanç.

El ponent va explicar que “la construcció d’un projecte de ciutat exigeix preguntar-li al territori, preguntar-li a la ciutat, preguntar-li a la gent”.

L’habitatge, generació de llocs de treball i la preservació de l’Ortoll

En el torn d’intervencions de la ciutadania, després de l’explicació de l’avanç, es van posar en relleu tres preocupacions per part de la ciutadania. Per un costat es va demanar la preservació de l’Ortoll com a pulmó verd, i per l’altra també es va posar de manifest les dificultats d’accés a l’habitatge i de la manca de llocs de treball a la ciutat per part de la gent jove, sobretot. Altres preocupacions de la ciutadania són la manca d’equipaments i la creació d’elements culturals de referència.

Tant el ponent com el regidor van voler especificar que l’avanç del POUM no determina qualificacions urbanístiques, sinó que fa propostes estratègiques que el futur Pla d’Ordenació pot incloure.

D’altra banda, va quedar palès que hi ha normatives urbanístiques superiors com el Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió dels sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar i el Pla Territorial Metropolità de Barcelona que condicionen i limiten quins usos es pot donar al territori, i que és necessari que el futur POUM complexi aquestes normatives per tal que la Generalitat l’aprovi.

En relació amb el sector de l’Ortoll, tant per part de l’Ajuntament com per part de l’equip redactor, es va aclarir que aquest document no preveu la urbanització del sector ni de cap altre. Es tracta d’un document d’Avanç que proposa grans línies estratègiques pel debat que s’ha de produir en el procés de redacció del nou POUM. Es va aclarir que els documents i plànols en cap cas són ni normatius ni obligatoris i que no es classifica cap sector per urbanitzar. Amb aquesta informació es vol desmentir algun missatge que s’ha publicat en les darreres hores a diverses xarxes socials.

En aquest sentit, cal dir que l’avanç del POUM està a exposició pública i recollint aportacions. El regidor Gerard Llobet va convidar a tota la ciutadania a consultar la documentació i fer propostes. A més, en el procés que començarà d’aquí a uns mesos de redacció del Pla també s’inclouen fases de participació, “avui és l’inici d’un procés llarg molt pautat per la Llei d’Urbanisme i de debats als quals convidem a la ciutadania també a fer les seves aportacions”.

Mendo

Missatges recents

Torna la pluja a Catalunya amb alerta groga en més d’una desena de comarques

El Servei Meteorològic de Catalunya ha anunciat que s'esperen pluges acompanyades de tempesta durant la tarda i la nit d'avui.…

7 hores fa

La Fira del bestiar d’Ordino arrenca amb l’objectiu fixat en els 5.000 visitants

La cinquena edició de la Fira del bestiar d'Ordino ha donat aquest dissabte el tret de sortida amb l'objectiu d'igualar…

7 hores fa

El Rec.0 d’Igualada aplega més de 100 marques i 100.000 visitants

El Rec.0 d'Igualada ha tancat portes aquest dissabte amb un càlcul d'assistents similar a la xifra de l’edició passada, del…

7 hores fa

Descobreixen un fugitiu brasiler a Cervera després d’amagar-se a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra han anunciat avui que després d'una intensa investigació, han aconseguit detenir un fugitiu de la justícia brasilera…

7 hores fa

Ferit greu un home després de ser apunyalat per un conegut en una baralla de bar

Després de l'incident amb armes blanques que ha provocat quatre detinguts a Palamós, un altre home està en estat greu…

8 hores fa

Dos lladres multireincidents atemoreixen la Bisbal d’Empordà i fereixen un empresari

La Policia Local de la Bisbal d’Empordà, amb el suport dels Mossos d’Esquadra, ha detingut dues persones per dos delictes…

8 hores fa

Esta web utiliza cookies.