La Ciutat de Girona

La UdG inaugura el curs acadèmic posant la mirada en l’habitatge

La ponent ha estat l’economista Carme Trilla i Bellart que ha pronunciat la lliçó inaugural “Estat del benestar i habitatge”.

L’Aula Magna Modest Prats de la Universitat de Girona (UdG) ha estat aquest migdia l’escenari de la inauguració oficial del curs acadèmic 2024-2025, un curs en què la universitat vol posar l’accent en l’habitatge. L’acte ha comptat amb el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, la presidenta del Consell Social de la UdG, Assumpció Vila, i la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Laura Roman.

Dels darrers anys ençà que la UdG treballa perquè l’acte que marca l’inici del curs es converteixi en un espai de reflexió que posi de relleu els valors que guien l’activitat de la universitat. Aquest any, la reivindicació de l’habitatge com a dret fonamental ha estat la temàtica vertebradora. El 2019 ho va ser la crisi dels refugiats amb Oscar Camps; el 2020, la igualtat de gènere amb Cristina Fallarás; el 2021, l’educació inclusiva amb Roser Salavert; el 2022, la sostenibilitat ambiental amb Anna Sanchez-Vidal; i el 2023, les ciutats per viure amb Oriol Nel·lo.

És en aquest marc, amb la convicció que el coneixement ha d’estar al servei d’una causa, que enguany l’economista Carme Trilla, especialitzada en el sector de l’habitatge des dels vessants social, econòmic i de polítiques públiques, ha pronunciat la lliçó inaugural “Estat del benestar i habitatge”.

Carme Trilla va ser, entre 2004 i 2011, directora general i secretària d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Va impulsar la Llei del dret a l’Habitatge 18/2007 i el Pacte Nacional per a l’Habitatge 2007-2016. Ha col·laborat amb Càritas Barcelona en temes d’habitatge social i actualment presideix la Fundació Hàbitat3, gestora de més de 1.300 habitatges de lloguer social. Així mateix, presideix l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona.

La conferenciant ha posat l’accent en la “insuficient despesa pública en habitatge com a causant de desigualtat social”. Sosté que les polítiques d’habitatge a l’Estat s’han concentrat a “donar resposta a la crisi financera i bancària, han traslladat l’atenció dels problemes d’emergències residencials als serveis socials i han abandonat l’abordatge radical de les problemàtiques de les famílies”. Per revertir aquesta situació, l’economista proposa accions orientades a enfortir la política d’habitatge com un eix de l’estat del benestar, entre les que destaca l’aproximació de la despesa pública en habitatge a la mitjana de la UE, la cerca de mecanismes de finançament estables de la política d’habitatge i un Pacte Nacional o Pacte Social en matèria d’habitatge.

Per la seva banda, el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, s’ha adreçat al nombrós públic de l’Aula Magna per recordar que la inauguració d’un nou curs és “probablement l’acte més solemne i significatiu” en què la UdG “es mostra a la societat i s’expressa tal i com és”. Una universitat que es reafirma com a “institució pública al servei dels nostres estudiants i del país. Així mateix, ha precisat la responsabilitat de la Universitat en les seves quatre missions -la docència, la recerca, la innovació i la transferència del coneixement, i el compromís social i comunitari-. Unes missions que fan de les universitats, “no només centres d’aprenentatge, sinó també motors de desenvolupament i de transformació”.

Intervenció conjunta de les formacions culturals de la UdG per acompanyar la reflexió a l’entorn de l’habitatge

Durant l’acte, que ha presentat la periodista Bàrbara Julbe, hi ha hagut intervencions del Cor i l’Orquestra de la UdG, de l’Aula de Teatre, de la colla castellera Els Xoriguers i el grup de Batucada a l’entorn de la temàtica proposada. Així mateix, Adan Camacho, coordinador del Consell d’Estudiants, ha pronunciat el discurs col·laboratiu confegit a partir de les aportacions que els membres de la comunitat universitària han a aportat a l’entorn de la temàtica de l’habitatge.

L’acte d’inauguració de curs, que s’ha pogut seguir per streaming a través del canal institucional a YouTube i s’ha interpretat íntegrament amb llengua de signes, ha acabat amb el cant de l’himne universitari, Gaudeamus igitur.

Reconeixement a les persones jubilades

Com a acte previ a la inauguració del curs, el dia 8 d’octubre al vespre, va tenir lloc al pati de l’edifici de Les Àligues –seu del Rectorat– el reconeixement a la trajectòria professional del Personal Tècnic, de Gestió i d’Administració, i Serveis (PTGAS) i el Personal Docent i Investigador (PDI) que s’ha jubilat durant el curs anterior. Un homenatge per la seva contribució a la Universitat de Girona al llarg de tots els anys que hi han treballat.

Adrià Torres Redacció

Missatges recents

212.700 euros per a reformar el bar de la Casa del Poble d’Andorra la Vella

El comú d'Andorra la Vella ha adjudicat de manera definitiva les obres de reforma del bar de la Casa del…

2 minuts fa

Els ministres de la UE decidiran dimarts si voten l’oficialitat del català, amb “pocs estats” convençuts pel ‘sí’

Els ministres de la Unió Europea decidiran directament el pròxim dimarts 27 de maig si sotmeten a votació l'oficialitat del…

10 minuts fa

Obre una nova botiga de descomptes a Tàrrega amb productes per sota dels 5 €

La cadena internacional de botigues Action, reconeguda pels seus productes a preus molt reduïts i una extensa gamma d’articles per…

20 minuts fa

Salou rep per 8è any el ‘Reconeixement Administració Oberta’ de Catalunya

L’Ajuntament de Salou ha estat distingit, per vuitena vegada consecutiva, amb el Reconeixement Administració Oberta que atorga el Consorci AOC (Administració Oberta…

22 minuts fa

Una cadena internacional ofereix prop d’un centenar de llocs de feina a Catalunya

L’empresa Action, coneguda pels seus preus baixos i la seva àmplia gamma de productes, continua amb el seu ambiciós pla…

42 minuts fa

La UdG celebra amb INCIBE el I Congrés Nacional de Ciberseguretat del sector de l’aigua

L’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), entitat depenent del Ministeri per a la Transformació Digital, i la Universitat de Girona, en…

43 minuts fa