La Ciutat de Girona

Projecte pioner a Figueres per portar aigua regenerada fins a Pont de Molins

Permetrà aprofitar 8.000 m3/dia d’aigua regenerada per augmentar el cabal de la Muga, ajudant a reomplir pous i mines

El projecte de reutilització de l’afluent de l’EDAR de Figueres, pioner a comarques gironines, s’està treballant conjuntament entre FISERSA i l’ACA des del mes de desembre, i consisteix a derivar l’aigua regenerada de l’Estació Depuradora de Figueres fins a la resclosa de Pont de Molins (sota el Molí d’en Jordà) a través d’una canonada de 8,5 km, de nova construcció, amb dos punts de lliurament d’aigua, per sobre i per sota de l’assut.

Aquest projecte, que es preveu que entri en funcionament aquest l’estiu, prioritzarà utilitzar l’efluent d’aigua regenerada de Figueres per aportar els cabals de manteniment de la Muga per sota de les captacions d’abastament, a la part inferior de l’assut, evitant o reduint la necessitat de desembassar aigua per aquest propòsit. Però també comptarà amb una canonada, que en cas de necessitat, podria lliurar aigua regenerada a la part superior de l’assut o resclosa de Pont de Molins, que és el punt de captació d’aigua del canal de reg del marge esquerre, des d’on es transporta l’aigua a l’ETAP del Consorci Costa Brava Girona del Consorci Costa Brava Girona, i es pot també captar aigua per Figueres.

Avui, l’aigua de boca de la ciutat de Figueres, prové exclusivament de l’Embassament de Darnius-Boadella, que es troba a l’11% de la seva capacitat, des d’una canonada situada al peu de la persa, es transporta l’aigua fins a l’ETAP de Figueres (Estació de Tractament d’Aigua Potable) per a la seva distribució a les llars de la ciutat.

Els usos municipals, com la neteja viària o el reg autoritzat, des del passat mes de maig es fa emprant aigua freàtica de la mina del Parc de les Aigües i d’una mina pluvial de la Ronda Sud. En paral·lel, des de l’Ajuntament de Figueres i FISERSA es treballen altres mesures proactives per fer front a la sequera, com és la recuperació de pous d’aigua abandonats en diversos punts de la ciutat, la distribució de kits d’estalvi d’aigua domèstic, o la reducció de la pressió de l’aigua, a banda de les mesures sancionadores per l’excés de consum.

Malgrat que aquesta solució es porti a terme d’urgència en l’actual situació d’emergència extrema per sequera, es planteja que en situació de normalitat es continuï amb aquesta reutilització de l’aigua regenerada de l’EDAR de Figueres, com a mesura per mantenir el cabal del riu, i els pous, creant així fonts estables i alternatives d’aigua per no dependre únicament de l’embassament de Darnius-Boadella per a l’abastament d’aigua a la ciutat de Figueres. Aquest projecte seria ampliable en un futur fins a la resclosa de Vilanova de la Muga.

L’alcalde Jordi Masquef destaca que “La tasca ingent que s’està portant a terme des de FISERSA en la cerca proactiva de solucions presents i futures en la gestió de l’aigua i la sequera.” “És important actuar amb celeritat davant la urgència, però també ho és fer-ho amb estratègia i planificació a mitjà i a llarg termini, amb mesures i projectes que es mantinguin en el temps per ser més eficients, cercar i generar els nostres propis recursos. Si fa 10-15 anys s’haguessin tirat endavant projectes com aquest que anunciem avui, i s’hagués iniciat una mentalització sobre la reutilització de l’aigua regenerada, avui estaríem molt millor per fer front a l’emergència”.

La regeneració és un procés que restaura completament l’aigua amb totes les garanties, i la tecnologia permet regenerar-la infinitament, amb un cost econòmic i d’energia molt inferior a la d’altres opcions com la dessalinització. Per poder retornar al riu aquesta aigua regenerada que surt de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Figueres (EDAR), cal un exhaustiu tractament i controls de la qualitat de l’aigua per part de l’ACA, que és qui autoritza l’ús i els m³ anuals que es poden utilitzar per a aquesta finalitat. Actualment, el cabal de sortida de la planta Depuradora de Figueres és de 3.500.000 m³/any, que actualment s’aboquen al rec del Mal Pas, dels quals l’ACA autoritza a reutilitzar-ne 5.000 m³/any.

Figueres va ser la primera ciutat de més de 20.000 habitants a entrar en emergència per sequera a Catalunya el passat mes de setembre, i en tot moment ha mantingut el consum per dia i habitant per sota del límit permès, que ara és de 200 litres.

Mendo

Missatges recents

Manresa estrena un nou model d’atenció integrada social i sanitària per a persones amb dependència

Un total de sis agents del territori dels àmbits de Salut i Social presentaran aquest…

10 minuts fa

La Policia de Manresa intensifica el control dels VMP

La Policia Local de Manresa porta a terme aquesta setmana una campanya intensiva de control…

11 minuts fa

Sant Pere de Ribes celebra una nova edició de la Cursa Esport en Família

La 9a edició de la Cursa Esport en Família, organitzada des del complex esportiu municipal…

26 minuts fa

Mollerussa redueix els residus generats malgrat l’augment de població

La ciutadania de Mollerussa va generar el 2023 un total de 6.883 tones de residus,…

27 minuts fa

Viladecans celebra la Setmana de la Interculturalitat amb el 1r Tastet de Tapes del Món

Set restaurants participaran en la primera edició del Tastet de Tapes del Món, que se…

32 minuts fa

Valls obre els balcons de l’Ajuntament a la ciutadania per al Tomet i els Castells

Els vallencs i vallenques podran veure el Tomet del poble i les diades castelleres de la Festa…

42 minuts fa

Esta web utiliza cookies.