Girona

La Universitat de Girona aporta un nou punt de vista sobre com millorar l’acompanyament a víctimes d’LGTBIfòbia

Un estudi del Grup de Recerca en Ciències Socials Aplicades destaca la importància de les organitzacions civils en l’atenció a les persones que pateixen agressions d’aquest tipus

Un estudi elaborat pel Grup de Recerca en Ciències Socials Aplicades (CISA) de la Universitat de Girona (UdG) aporta una nova perspectiva sobre com millorar l’acompanyament de les víctimes de delictes d’odi anti-LGBTIQ+. El projecte ENACT, iniciat el 2024 i finançat per la Unió Europea, destaca el paper clau de les organitzacions civils en l’atenció i la reparació de les persones afectades. La recerca s’ha desenvolupat simultàniament a Espanya, Itàlia, Grècia, Hongria, Eslovènia i Lituània.

L’objectiu principal de l’estudi és analitzar les experiències de les víctimes i dels professionals del sector per avaluar els serveis actuals a nivell local i estatal en aquests països, oferint així una visió més àmplia a escala europea. Segons l’informe, una de les prioritats és fomentar la cooperació entre les organitzacions civils i les institucions públiques per millorar l’assistència a les víctimes i combatre la revictimització amb un enfocament interseccional.

Les conclusions de l’estudi evidencien que la capacitat de resposta de les víctimes és desigual i depèn de factors socials, econòmics i de l’accessibilitat als serveis de suport. L’impacte d’una mateixa agressió pot variar significativament en funció de les circumstàncies personals, fet que posa en qüestió l’eficàcia de les respostes estandarditzades.

Més formació i coordinació entre serveis

L’informe posa de manifest la importància d’un acompanyament integral i especialitzat, amb una millor coordinació entre els diferents serveis implicats. Els professionals consultats reclamen formació específica per garantir una atenció més adequada i eficient a les víctimes.

En el marc del projecte, està previst que al novembre se celebri a Girona la conferència final d’ENACT, on es presentaran els resultats i les conclusions de les recerques realitzades als sis països participants. A partir d’aquest esdeveniment, el projecte centrarà els seus esforços a difondre els resultats i les propostes d’actuació mitjançant materials i tallers per sensibilitzar la societat i millorar la resposta institucional davant la diversitat sexual i de gènere.

L’informe complet elaborat per la UdG es pot consultar a través d’aquest enllaç.

Ariadna Redacció Samarra

Missatges recents

Guerra oberta entre l’afició del Nàstic i Gerard Piqué: “Pu** Andorra”

El Nàstic de Tarragona s'ha endut un cop molt fort en la derrota de l'equip contra l'Andorra per 1 a…

4 hores fa

Èxit de l’onzena marxa Marc G.G., amb 200 participants tot i la pluja

La pluja no ha espantat la solidaritat. I és que, malgrat les precipitacions d'aquest diumenge, l'onzena edició de la marxa…

4 hores fa

VÍDEO | Surrealista escena a l’estació de bus de Tarragona: “Els meus tresors!?”

L'estació d'autobusos de Tarragona va ser fa uns dies escenari d'una situació d'allò més surrealista que va agafar una parella…

4 hores fa

Reus es converteix aquest dilluns en Ciutat de la Ciència i la Innovació

Reus acull aquest dilluns 5 de maig l’acte de lliurament de les distincions a les noves 22 noves Ciutats de…

5 hores fa

Alerten de “crescudes sobtades” a la conca del riu Ebre

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha advertit de la possibilitat de “crescudes sobtades importants de caràcter local” en barrancs…

5 hores fa

El poble català amb controls ‘antituristes’ i només deixa passar els veïns: “No té cap sentit”

L'arribada massiva de turistes en temporada alta pot arribar a col·lapsar alguns municipis que no tenen les infraestructures necessàries per…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.