Costa Brava

Blanes no s’oblida dels ‘Americanos’ amb ajuda de l’Arxiu Municipal

La jornada ha estat composta per dues visites guiades al matí i una conferència a la tarda

Blanes va reviure durant tota la jornada d’aquest passat dijous un dels passatges de la seva història recent més aventurer i controvertit a l’hora, que encara compta amb vestigis prou destacats per tenir-ho fresc a la memòria. L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, amb el suport de la Xarxa de Municipis Indians, va organitzar ahir diverses activitats que es presentaven sota l’explícit enunciat de ‘Els Americanos de Blanes’.

Es tractava de recordar aquest tram de la història encara del municipi, organitzant tres activitats principals. Al matí es van fer dues visites guiades per conèixer el llegat dels que havien marxat al continent americà per fer-hi fortuna, i a la tarda és una conferència sobre aquesta mateixa temàtica amb Anna Castellví, coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians.

La intensa jornada es va tancar a la nit, quan es va oferir un concert de música cubana amb Amelo d’La Habana al Banc dels Músics del Passeig de Mar. Una actuació que va posar la cirereta del pastís per cloure el recorregut. Es calcula que, sumant les tres activitats, més de mig miler de persones van participar en la iniciativa entre històrica, lúdica i cultural.

Tant la presentació del llibre com el concert va estar encapçalat per la regidora de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Mònica Rabassa. La van acompanyar el primer tinent d’alcalde, Joan Felip, així com d’altres regidors i regidores del consistori, així com el director de l’Arxiu i Patrimoni, Toni Reyes, i el tècnic d’aquest mateix servei, Aitor Roger.

Prop d’un centenar de participants a les Visites Guiades

Els ‘americanos‘ –el nom amb què popularment es coneix a Blanes als indians- són blanencs i blanenques que al segle XIX, sobretot entre els anys 1839 i 1862, van emigrar a Amèrica. Van ser-ne gairebé 2.000, i es dirigien principalment a la ciutat de l’Havana, Puerto Rico o l’Argentina, entre altres destinacions. Hi viatjaven per fer-hi fortuna, cercant nous horitzons.

Després d’aquest periple, tornaven a la seva ciutat d’origen amb les butxaques més plenes o buides. Actualment, el llegat dels pocs afortunats que van aconseguir millorar la seva situació econòmica encara es pot rastrejar a través dels edificis o institucions que van patrocinar, així com amb la valuosa documentació que es custodia a l’Arxiu Municipal. Aquests dos principals ingredients el van poder visitar ahir prop d’un centenar de persones que van participar en les dues visites guiades que van tenir lloc al llarg del matí. Se’n va encarregar d’encapçalar aquesta activitat el tècnic de difusió cultural de l’arxiu, l’historiador Aitor Roger.

La visita s’encetava precisament a l’Arxiu Municipal, on els i les assistents van poder veure i compartir la documentació que s’hi custodia, com per exemple passaports, papers oficials que s’havien de sol·licitar per marxar, o fins i tot fotografies de l’època. Després, es va fer un recorregut per alguns dels edificis que perpetuen el llegat indià, cases que encara conserven l’essència d’aquell passatge històric. Dos d’aquests edificis han estat remodelats recentment: Can Gallet, i Can Massó, actualment transformat en ‘Casa Indiana Hotel Boutique’.

Al llarg de la visita Aitor Roger va destacar els casos més coneguts dels ‘americanos‘ blanencs, farcint el relat històric d’anècdotes i curiositats d’aquelles que agraden escoltar per la seva peculiaritat. L’historiador va posar especial èmfasi a explicar quin paper van desenvolupar les dones, sovint les grans desconegudes i oblidades o, fins i tot, ni tan sols esmentades.

Conferència-Presentació del llibre ‘El llegat indià desaparegut’

I precisament va ser una dona, la coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians, Anna Castellví, qui es va encarregar de presentar el seu darrer llibre: ‘El llegat de l’indià desaparegut’, en un acte que va tenir lloc a la tarda a la Sala de Plens Maria Dolors Oms. Més que una presentació, l’autora va explicar en format de conferència el context històric situat entre finals del segle XVIII i començaments del segle XX, quan Catalunya va ser l’escenari del fenomen migratori cap a Amèrica.

Artesans, pescadors, mariners, pagesos o comerciants marxaven per les expectatives carregades de possibilitats que els oferia el Nou Món. Hi anaven a treballar amb l’objectiu de retornar, a ser possible enriquits. Al llibre s’hi recullen fotografies històriques dels indians, amb totes les seves llums però també amb les seves ombres, que van contribuir al fet que tots els i les assistents repensessin aquest capítol de la nostra història.

Al llibre Castellví explora els vestigis de 21 municipis dels 90 a Catalunya que tenen algun tipus de llegat indià, a través d’unes 180 fotografies. Aquestes mostren edificis o construccions que avui dia ja no existeixin o estan modificades. El llibre forma part de la col·lecció Efados denominada ‘Catalunya Desapareguda’, que analitza elements i la vida quotidiana antiga a través de la fotografia.

Concert de Música Cubana amb Amelo d’La Habana

El periple per la història dels ‘americanos’ a Blanes es va tancar al vespre de la manera més lúdica possible: un concert protagonitzat pel cantant cubà Amelo d’La Habana. Inicialment s’havia de fer al Banc dels Músics del Passeig de Mar, però la possibilitat de pluja va fer que es traslladés al local dels socis del Primer Casino de Blanes, a qui els organitzadors van agrair les facilitats.

El canvi d’ubicació no va fer minvar l’animació i la festa que va protagonitzar Amelo d’La Havana, qui va oferir a tothom qui va voler un repertori de cançons a base de salsa per ballar, rumba i les millors versions dels clàssics. El cantant és un jove que defensa els gèneres tradicionals de la música cubana com el cha cha chá, la guaracha, el changüí, la trova tradicional o el bolero. Els seus inicis musicals els va fer a Cuba, a la prestigiosa orquestra Odelquis Revé, i després es va traslladar a viure al Vell Continent, on se l’ha convidat a tocar a emblemàtiques sales com Jamboree i Harlem, entre d’altres.

La seva actuació va posar un animat punt final a la intensa jornada que, una vegada més, ha servit per recordar aquest passatge de la història recent de Blanes sovint desconegut. Cada any, però, des de l’Arxiu Municipal s’organitzen activitats que recuperen la història dels ‘americanos‘, sempre d’una manera entre acadèmica i lúdica.

Ismael Redacció Lobo

Missatges recents

L’oferta d’assignatures en català a les universitats públiques s’estanca

L'oferta d'assignatures en català a les universitats públiques es va estancar en el 74% el curs 2023-2024. Es tracta de…

2 hores fa

L’Ecoespai de Mont-roig entra en funcionament amb el trasllat de diverses regidories

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha iniciat aquesta setmana el trasllat  de diverses regidories municipals al nou Ecoespai de Miami…

2 hores fa

El restaurant L’Original de Cambrils guanya el premi Cartaví 2024 de la província de Tarragona

El restaurant L’Original Experiències Gastronòmiques de Cambrils, amb el xef Joan Llaberia al capdavant, ha estat reconegut amb els prestigiosos…

2 hores fa

Sant Boi acull el Fòrum Econòmic amb Pau Gasol com a protagonista i referent de lideratge

El santboià més universal, Pau Gasol, ha estat el protagonista d’excepció la 23a edició del Fòrum econòmic Sant Boi. Davant…

2 hores fa

Les discrepàncies en política d’habitatge centren el debat en l’equador del mandat a Barcelona

Les discrepàncies en matèria d'habitatge han monopolitzat un debat amb motiu de l'equador del mandat entre representants del PSC, Junts…

2 hores fa

Busquen a María Ángeles, una dona de 61 anys desapareguda a Torredembarra

La localitat de Torredembarra està commocionada després que una veïna porti desapareguda des del passat 27 de maig. María Ángeles,…

2 hores fa