Aquesta setmana ha arribat a les instal·lacions de Metro de Barcelona a Hospital de Bellvitge el primer dels quatre trens de la sèrie 6000 de segona generació adquirits per TMB per incrementar el material mòbil i el servei de la línia 1. El comboi, fabricat per CAF, forma part d’una comanda de 12 destinats a reforçar les línies amb més passatge, 8 dels quals ja estan incorporats als carrusels de les línies 3, 4 i 5.
Els cinc cotxes d’aquest primer tren 6000/2 van arribar dimecres per carretera des de la factoria de CAF a Guipúscoa en transports especials. Es tracta de la composició 6041-6042-6611-6043-6044, integrada per quatre motors i un remolc. Un cop acoblats, es duran a terme els ajustos i les proves d’homologació oficial a les cotxeres de Metro abans que el comboi s’integri a la circulació comercial a la línia 1, previsiblement a partir del 25 de novembre. Les altres tres unitats arribaran de la mateixa manera entre el novembre i el desembre.
D’acord amb la comanda formalitzada el març del 2018, TMB va rebre d’Alstom dos trens 9000 per a la línia 4 el novembre passat, que ja estan en servei. Per la seva banda, CAF ha entregat aquest any quatre trens de la sèrie 5000 per a la línia 5, que circulen amb passatgers des de l’estiu, i dos més del mateix model per a la línia 3, que han entrat fa poc en servei. Els 12 nous trens suposen una inversió de 92 milions d’euros.
Rosa Alarcón: “Ara cal la màxima comoditat i capacitat en el transport públic”
La presidenta de TMB, Rosa Alarcón, ha vinculat l’entrada en servei d’aquests trens amb la situació actual d’alerta sanitària: “El transport públic és essencial en aquests moments i estem fent un gran esforç perquè sigui segur, per això desinfectem i ventilem estacions i vehicles, i vetllem perquè es respectin les normes d’higiene. També cal donar la màxima capacitat i comoditat en els viatges que es fan amb metro i autobús, per això hem accelerat la incorporació dels trens a les línies que transporten més viatgers”.
Els nous trens de la sèrie 6000 són iguals que els que circulen actualment per la línia 1 del metro de Barcelona i estan formats per cinc cotxes intercomunicats que totalitzen 86 metres de longitud. Disposen de 20 portes per banda per a l’entrada i sortida de passatgers, amb una capacitat màxima de 1.111 persones, de les quals 108 poden viatjar assegudes, a més de dos espais per a dues cadires de rodes (un en cada extrem) i un per a bicicletes al cotxe remolc central. Els motors sumen una potència de 2.000 kW que els permeten assolir una velocitat màxima de 80 km/h. Reben l’energia elèctrica per catenària de 1.500 volts i disposen de frenada regenerativa.
Per al confort i la seguretat, compten amb un nou espai per a persones amb mobilitat reduïda, polsadors d’avís d’atenció especial a les zones de seients reservats, sistema de conducció automàtica ATO, aire condicionat d’alt rendiment, il·luminació led, senyalització òptica i sonora de pròxima estació, videovigilància, monitors de videoinformació, megafonia, intercomunicadors, tiradors d’emergència i desbloquejadors de portes. Exteriorment tenen les portes pintades de vermell perquè contrastin amb el fons blanc, com a mesura d’accessibilitat de les persones amb discapacitat visual.
Millora d’intervals a les línies convencionals
L’augment del material mòbil de les línies més utilitzades és un element indispensable per continuar millorant l’oferta de metro, després que els anys 2017 i 2018 s’afegissin deu trens més als carrusels en hora punta, de 120 a 130. Això implicava donar servei comercial pràcticament amb tota la flota disponible, cosa que en complica el manteniment.
Amb l’arribada dels nous trens aquest any, i l’esforç de Metro per optimitzar la disponibilitat del material, aquesta tardor s’han assolit els 134 trens en l’hora punta matinal, un màxim històric, amb un increment concentrat en les línies 1 i 5, les de més passatge. També s’han reforçat les hores punta de la tarda i les franges vall a les línies 1, 2 i 5, en el context d’un esforç global de TMB per donar la màxima capacitat de transport i afavorir l’ús segur del transport públic durant la crisi sanitària.
Amb la totalitat dels 12 nous trens, i amb altres actuacions complementàries, la xarxa de metro podrà continuar afegint trens a les cinc línies convencionals, fins a arribar als 141 a l’hora punta matinal (un 17% més que a l’inici del pla de millora) el 2021, que podran ser 146 (un 22% més) el 2022 després de la reforma de l’estació de Trinitat Nova per separar l’operació de les línies 4 i 11. L’objectiu és situar els intervals de pas per sota dels 3 minuts a les línies 1, 3 i 5, i per sota dels 3 minuts i mig a les línies 2 i 4.
La Diputació de Barcelona escalfa motors per celebrar la diada de Sant Jordi amb un munt de propostes culturals i…
Fins al 27 d'abril, es realitza una campanya d'àmbit territorial català orientat a l'ús dels dispositius de seguretat passiva, en…
La vuitena edició del Festival Dansòmetre inclourà un seguit de representacions de dansa que s’iniciaran el divendres 25 d’abril i…
Una dona de 25 anys ha resultat ferida de gravetat aquest dilluns després de ser atropellada per un vehicle que…
Davant les declaracions realitzades per la cantant Lola Índigo el passat dilluns 21 d’abril en un programa de televisió, en…
La coneguda i icònica marca de beguda reusenca, Plim, ha recuperat la seva comercialització després de quasi 11 anys d'absència.…
Esta web utiliza cookies.