El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats de Barcelona (SAIER) ha atès un total d’11.430 persones durant el primer semestre del 2022, un 11% més que el mateix període de l’any passat. Les activitats realitzades pel SAIER han crescut un 70% respecte a l’any anterior. L’increment més destacat per nacionalitats ha estat entre les persones ucraïneses, un 530% més. La majoria de persones ateses segueixen sent d’Amèrica del Sud (53%; 47% el 2021), mentre que el 19% són d’Europa; el 12% d’Àfrica: el 10% d’Amèrica Central; el 5% d’Àsia i l’1% d’Amèrica del Nord. L’esclat de la guerra a Ucraïna ha revertit el pes dels continents respecte a altres anys.
Per exemple, el primer semestre de l’any passat, el segon grup més nombrós de persones ateses després de les persones d’Amèrica Llatina van ser els ciutadans d’Àfrica (18%), seguits dels d’Amèrica Central (15%), Europa (10%), Àsia (9%) i Amèrica del Nord (1%).
Pel que fa a la situació administrativa de les persones que han accedit als serveis del SAIER, un 71% es trobaven en situació irregular; un 13% en situació regular; un 14% sense registre i un 2% en irregularitat sobrevinguda.
Destaca també l’augment de persones procedents del Perú, país que se situa al capdavant dels països de procedència de les persones immigrades amb una pujada del 53% respecte al primer semestre del 2021 i amb un augment del 71% de les persones sol·licitants de protecció internacional.
D’aquestes dades es desprèn que ha tornat a incrementar-se de forma considerable el nombre de persones ateses en situació administrativa ‘en tràmit’, les quals responen a un major nombre de persones sol·licitants de protecció internacional. D’acord amb la reobertura de fronteres després de l’impacte més dur de la pandèmia de la covid, torna a augmentar el percentatge de persones que han arribat en aquests tres últims anys.
En referència amb la protecció internacional, les persones ateses amb aquest perfil ascendeixen un 56% més en comparació amb el 2021. Destaca, a banda, de l’augment del 993% de persones procedents d’Ucraïna, l’increment del 168% de persones procedents del Marroc sol·licitants d’asil.
Respecte a l’any d’arribada a Barcelona, la gran majoria de persones ateses s’han establert a la ciutat en els darrers tres anys (un 67%, respecte al 58% del 2021) i una altra part important (un 11% respecte a un 20% del 2021) ho ha fet entre els tres i sis anys anteriors.
La informació d’acollida, majoritària al servei
L’evolució de les persones ateses i activitats realitzades durant els últims deu anys permet apreciar un creixement de les persones usuàries, des de les 5.932 fins a les 11.430 d’aquest any, i de les activitats, des de les 18.599 fins a les més de 52.000 d’aquest any. Les activitats realitzades -entrevistes, informacions, orientacions i derivacions- han crescut un 70% respecte a l’any anterior i un 41% en comparació amb el 2018.
La majoria de les activitats realitzades, 54%, han estat informació d’acollida (62% el 2021). Els altres serveis han estat atenció social per part de la Creu Roja; l’assistència a tràmits d’estrangeria CITE; l’assistència jurídica de protecció internacional; l’assistència jurídica d’estrangeria a l’ICAB (10%); l’assistència a l’homologació de formació i feina (10%) i cursos de català (1%).
El comú d'Encamp té la intenció de començar a fer reunions després de Setmana Santa amb els joves i la…
El Vaticà ha confirmat que el papa Francesc ha mort per un ictus cerebral i un “col·lapse cardiovascular irreversible”. L'acta…
Una baralla per la targeta de l'autobús ha deixat dos germans apunyalats i un tercer, autor de les ferides, detingut…
La mort del papa Francesc ha dut la Generalitat de Catalunya a decretar tres jornades de dol oficial els dies…
Un nen de 7 anys ha mort presumptament enverinat amb un ou de xocolata de Pasqua per l'exparella del seu…
Encamp ha celebrat la Diada de Sant Romà de les Bons amb un reguitzell de diferents activitats al llarg d'aquest…
Esta web utiliza cookies.