L’aigua regenerada a la depuradora del Llobregat per a usos prepotables des de desembre de 2022 i fins a principis d’enguany equival a la producció d’un any a la dessalinitzadora del Prat, que disposa d’una capacitat màxima de 60 hectòmetres cúbics. En un comunicat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha detallat que en aquest període es van proporcionar 61,8 hectòmetres cúbics. Aquest recurs va fer augmentar la disponibilitat d’aigua a la regió de Barcelona i va evitar l’entrada en la fase d’emergència 2 al sistema Ter Llobregat l’any passat. Això, segons l’ACA, hauria provocat “una intensificació de les limitacions” per a usos urbans, ja que les reserves, sense l’aigua regenerada, haguessin assolit els 49 hectòmetres cúbics.
Aquesta mesura es va dur a terme al riu Llobregat, a l’altura de l’assut al límit entre Molins de Rei i Sant Vicenç dels Horts, per a barrejar-se amb el cabal que porta de forma natural. Posteriorment, es potabilitzava vuit quilòmetres avall, a la instal·lació de Sant Joan Despí.
El màxim aprofitament d’aquest recurs va arribar durant l’hivern del 2024, quan es van retornar de manera sostinguda 1,5 metres cúbics per segon al riu Llobregat. Per aquesta època, la dessalinitzadora del Llobregat, que funcionava al màxim de la seva capacitat, aportava al sistema Ter Llobregat dos metres cúbics per segon, quan la demanda en aquest àmbit en aquell moment era de 10 metres cúbics per segon. L’ACA ha subratllat que en aquests més de dos anys d’aigua regenerada s’ha fet “un seguiment continuat i rigorós” de la qualitat.
L’aixecament de les restriccions, anunciat a principis de mes per la consellera Sílvia Paneque, i amb el canvi a fase de prealerta es deixarà d’aportar aigua regenerada per a usos prepotables. Tot i això, se seguirà fent al tram final del riu Llobregat, a la potabilitzadora de Sant Joan Despí, per garantir el cabal ecològic i evitar un major alliberament d’aigua des de la presa de la Baells.
Paneque també ha concretat que aquestes mesures “han vingut per quedar-se” per deixar de “dependre de la pluviometria”. En aquest sentit, la titular de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha explicat que aquests dies “s’estan fent les proves al riu la Muga, on s’està replicant el mateix model que en el Llobregat” de cara a si torna haver-hi “un episodi greu de sequera”.
Diferents entitats, partits polítics de l'Ajuntament de Lleida i col·lectius de la ciutat també s'han deixat veure, una vegada més,…
El sol d’avui ha sortit amb una intenció clara: fer de Sant Jordi una jornada per recordar. I ho ha…
MasOrange ha arribat a un acord amb els sindicats per a acomiadar 609 persones a causa de les greus pèrdues…
Un any més, amb motiu de Sant Jordi, l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de…
Aquest dimecres s’ha celebrat la tradicional Cantada de Sant Jordi al Celler de Vila-seca. Un acte que, com cada any…
Els carrers i places dels municipis del Baix Llobregat s’han tornat a omplir de llibres i roses en un Sant…
Esta web utiliza cookies.