L’arquitecte Arata Isozaki ha mort aquest dijous a l’edat de 91 anys, segons ha confirmat un portaveu del seu estudi. Guanyador del prestigiós Premi Pritzker l’any 2019, el japonès nascut el 1931 a Oita és autor d’una prolífica cartera d’edificis emblemàtics, entre els quals trobem el Palau Sant Jordi de Barcelona, inaugurat l’any 1990 amb els Jocs Olímpics de Barcelona 92 a l’horitzó, o l’accés al CaixaForum de Barcelona. També va ser el creador de la torre Allianz de Milà (2014), del Museu d’Art de Gunma (1974) i la biblioteca d’Oita (1966), així com de la discoteca Palladium de Nova York (1985). El seu estil s’emmarcava entre el brutalisme i el postmodernisme.
Arata Isozaki era un dels arquitectes japonesos més reconeguts, amb una llarguíssima trajectòria d’obres al seu país i arreu del món. Deixeble i col·laborador de Kenzo Tange, el 1963 establí el seu propi despatx. L’any 2019 va rebre el premi més prestigiós d’arquitectura, el Pritzker, que el va reconèixer com un dels primers arquitectes japonesos que va apostar per “la connexió orient-occident”.
A Catalunya, Isoazaki serà recordat per ser l’autor de l’emblemàtic Palau Sant Jordi, construït a les portes dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, i que després ha esdevingut un dels principals recintes per a grans concerts i esdeveniments de la ciutat. També és l’artífex de la intervenció que dona accés al CaixaForum de Barcelona, en diàleg amb la modernista Casa Ramona, i del Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat. I encara, el 1990 va dissenyar el pavelló municipal de Palafolls, batejat com ‘El Palauet’.
La mort de l’arquitecte ha generat reaccions diverses com la que ha tingut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que a través de les xarxes socials ha lamentat la notícia i ha afirmat que la contribució d’Isozaki a l’arquitectura de Catalunya “deixa una empremta inesborrable al paisatge del nostre país”.
També ha reaccionat el primer Tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, que ha subratllat que a la capital catalana es recordarà “sempre” l’arquitecte japonès “gràcies a les seves obres com el Palau Sant Jordi, icona de la Barcelona olímpica, o l’accés al CaixaFòrum, entre d’altres”.
En el mateix sentit, el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat i Regidor de Presidència i Pressupostos, Jordi Martí, ha subratllat que Isozaki va ser l’autor “del millor edifici olímpic”, el Palau Sant Jordi. “Un poliesportiu discret i espectacular, versàtil i bell”.
D’altra banda, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha lamentat en una piulada la mort de l’arquitecte, igual com també ho ha fet el mateix Palau Sant Jordi. “Lamentem profundament la mort de l’arquitecte japonès Arata Isozaki, creador del Palau Sant Jordi i Premi Ciutat de Barcelona 1990. El seu esperit visionari i innovador perdurarà per sempre”, han piulat els responsables del complex.
El consell d'administració de la CASS ha acordat l'entrada en funcionament del sistema de transmissió de dades de vivència de…
El Govern ha aprovat aquest dimecres l'establiment d'un període d'esdeveniments extraordinaris per al servei de Taxi Ordinari Interurbà (TOI) per…
L'Hospitalet suma un any més a la campanya “Let's Clean Up Europe!” (‘netegem Europa’) amb l'acció de neteja popular de…
Fins al 26 de maig restarà oberta la convocatòria de 36 places d’auxiliar de jardineria per poder incorporar el personal…
El català ha brillat com mai en aquest Sant Jordi 2025. Segons el balanç definitiu del Gremi de Llibreters de…
Després d'un dimecres més tranquil, tot i que amb alguns ruixats més dispersos especialment a la zona del Pirineu, Prepirineu…
Esta web utiliza cookies.