Bejar ha explicat que la vacuna crea uns anticossos “per enganyar l’hormona que propicia la reproducció, tant en mascles com en femelles”. En aquest sentit ha assenyalat que el que fa és “inutilitzar l’efecte d’aquesta hormona i el desig sexual per evitar el contacte entre animals, així com la recerca de territoris per a la reproducció i les seves necessitats nutricionals”, que segons l’investigador “és el motiu pel qual s’apropen a les zones periurbanes”.
Tal com succeeix quan s’aplica una vacuna contra una malaltia, els animals rebran una dosi injectada per a que, al cap d’uns dies, comencin a produir anticossos. La resposta immunitària per part dels individus es presenta variable, amb una durada d’entre 2 i 5 anys. Mitjançant la determinació de les hormones relacionades amb la reproducció, l’observació dels teixits de les gònades i els títols d’anticossos es podrà determinar l’efectivitat de l’aplicació de la vacuna.
La fase experimental del projecte es repetirà també en els propers tres anys. En total, està previst vacunar més de 300 porcs senglars de zones de Terrassa, Vacarisses i Matadepera que es troben a tocar amb el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i també en algunes àrees de Sant Cugat del Vallès.
Projecte pioner
El projecte és el primer d’aquestes característiques que es fa a nivell mundial en senglars urbans i periurbans, tot i que els seus responsables han avançat que probablement hi haurà altres ciutats europees i asiàtiques que també el desenvoluparan. De fet, han indicat que la vacuna ja ha donat bons resultats amb cérvol als Estats Units i en senglars en captivitat al Regne Unit. “Ara ens toca veure si en estat silvestre és igual d’efectiva”, comenta Bejar, que afegeix que els efectes d’aquest tractament “són reversibles”, de forma que es pot recuperar la capacitat reproductiva dels animals.
L’alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona, s’ha mostrat satisfeta amb l’inici d’aquest tractament perquè afirma que “els senglars són un problema no només pels danys que causen, sinó perquè poden provocar accidents”. Per la seva banda, Àngel Miño, director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, assegura que des dels anys 90 la població de senglars ha augmentat considerablement. “La manera com s’ha gestionat fins ara amb la cacera no ha contribuït a eliminar els problemes que pugui representar el senglar i que es donen sobretot a les zones de contacte amb els nuclis urbans”, ha comentat Miño que s’ha felicitat que les administracions apostin “per una forma de gestió diferent”.
Les xifres de tancament del Sant Jordi han certificat el que es palpava al carrer des de primera hora: la…
Un incendi desenvolupat a la planta baixa d'un edifici de 4 plantes de Badalona ha deixat 10 persones afectades, segons…
Com ja és habitual, Sabadell s’ha llevat el 23 d’abril amb una alegria especial i amb olor de paper nou…
La periodista Lydia Lozano ha hagut de cancel·lar d'urgència la signatura de llibres que tenia programada aquest dimecres, diada de…
Durant tot el dia de Sant Jordi, els i les socialistes de Tarragona han repartit a tota la ciutadania que…
El Gremi de Bars i Restaurants de Lloret de Mar ho té tot llest per a la XXV edició de…
Esta web utiliza cookies.