‘Pessics de Ciència’ de L’Hospitalet estrena l’any amb Cicle Nobels 2022

Pessics de Ciència s’estrena el 2023 amb un nou cicle de conferències sobre els Premis Nobel de Física, Química i Fisiologia i Medicina 2022, en el marc del Pla estratègic en comunicació científica de l’Hospitalet.

 

Les xerrades, gratuïtes i obertes a tothom, tindran lloc al Centre Cultural Sant Josep i aniran a càrrec de diferents experts en cada una de les temàtiques.

 

Antonio Acín Dal Maschio, investigador principal del grup de recerca Quantum Information Theory a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), serà l’encarregat d’inaugurar el cicle amb la ponència “Fotons entrellaçats”, dimecres, 1 de febrer, a les 19 hores.

 

Acín, a partir de les contribucions teòriques dels Premis Nobel de Física 2022 (els investigadors Alain Aspect, John Clauser i Anton Zeilinger), centra la seva xerrada a explicar què és la tecnologia quàntica i fins a quin punt pot arribar a revolucionar la informàtica i els sistemes de transmissió de dades.

 

El dimecres 22 de febrer, també a les 19 hores, tindrà lloc la segona activitat del cicle, que porta per títol “La química del clic” i fa referència a les investigacions dutes a terme per Karl Barry Sharpless, Morten Meldal i Carolyn Bertozzi, guanyadors de la darrera edició del Premi Nobel de Química.

 

Ramon Alibés Arqués, professor del Departament de Química de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), exposa els avenços en la utilització en organismes vius de l’anomenada ‘química clic’ i ‘química biortogonal’, i com aquestes eines poden arribar a simplificar, per exemple, el procés de desenvolupament de tractaments més específics i eficaços contra el càncer.

 

Per últim, la darrera conferència anirà a càrrec de Cristina Santos, professora de la Unitat d’Antropologia Biològica de la UAB, i tindrà lloc el dimecres 29 de març, a les 19 hores. A la xerrada “Paleogenètica, el genoma dels neandertals”, Santos reflexiona sobre les implicacions de les descobertes del genetista Svante Pääbo, guardonat amb el Premi Nobel de Medicina 2022, per haver descodificat el genoma dels neandertals i haver reescrit la història de l’evolució humana a partir de l’ADN dels fòssils.

 

El 2022, l’Hospitalet posa en marxa LHCiència, el nou Pla estratègic en comunicació científica que té com a objectius principals fomentar, impulsar i difondre les competències i professions STEAM i el coneixement científic a la ciutat, a través de nous formats i experiències de proximitat amb la ciutadania. Alhora, ha de servir per reforçar les aliances amb les institucions del node biomèdic i generar encara més dinamisme en l’ecosistema.

 

El Pla LHCiència acollirà sota el mateix paraigua l’oferta d’activitat en comunicació, divulgació i educació científica de l’Hospitalet, entre la qual destaca el projecte Pessics de ciència nascut al Centre Cultural Sant Josep, el principal programa de divulgació científica de l’Hospitalet des del 2003.

 

El Pla estratègic en comunicació científica LHCiència, presentat el 2020, és un projecte liderat per l’Àrea d’Educació, Innovació i Cultura de l’Ajuntament de l’Hospitalet.

Mendo

Missatges recents

Mor un ciclista després de patir una parada cardiorespiratòria

Un home de 60 anys ha mort després de patir una parada cardiorespiratòria quan circulava…

7 hores fa

Alerta per tempestes fortes aquest diumenge a gran part de Catalunya

Les previsions indiquen que les precipitacions poden tornar a ser intenses també a partir del…

8 hores fa

MIRACLE A LA SELVA: Trobats vius els quatre germans desapareguts 40 dies a la selva

Contra tot pronòstic i després d'un sonat anunci fallit (aquí), finalment els quatre germans que…

8 hores fa

Tracta de ferir amb un ganivet a la Policia: Portava el cotxe robat i anava sense carnet

La Policia Local ha detingut un home després de fugir amb un vehicle robat i…

8 hores fa

La primera edició del Primavera Sound a Madrid acaba amb 90.000 assistents tot i les dificultats

El Primavera Sound tancarà la seva primera edició amb seu a Madrid amb un total…

8 hores fa

Mor un motorista de 48 anys en col·lidir contra un turisme

Un home de 48 ha mort aquest matí al voltant de les 10:38 h. Segons…

9 hores fa

Esta web utiliza cookies.