L'Hospitalet de Llobregat

El nou full de ruta per a la gratuïtat de cinc escoles bressol de l’Hospitalet

Es treballa perquè aquests centres subvencionats per l’Ajuntament redueixin el cost de la matrícula el curs que ve i entrin a la xarxa municipal el següent

La decisió de la Generalitat d’aplicar la gratuïtat de l’escolarització d’I2 (2-3 anys) ha tingut diversos efectes. Per un costat, moltes famílies han pogut beneficiar-se d’aquesta mesura social. Però, d’altra banda, la seva posada en marxa ha fet augmentar les llistes d’espera de les escoles públiques i també ha carregat sobre els ajuntaments una bona part d’aquesta despesa.

En el cas de l’Hospitalet de Llobregat, el municipi compta amb 16 escoles bressol públiques o subvencionades. D’aquestes, sis són municipals, tres són de la Generalitat, unes altres dos són subvencionades pel govern autonòmic i cinc més estan subvencionades per l’Ajuntament.  Un total de 1.272 places a la ciutat.

Precisament, aquests cinc centres subvencionats per l’Ajuntament han passat a ser un punt de conflicte a causa del seu model de gestió. En principi, les escoles bressol Patufet, Garabatos i Nova Fortuny i les llars d’infants L’Estel Blau i La Gua-Gua -totes elles gestionades per cooperatives- havien de passar a formar part de la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals el següent curs. Un moviment que faria que l’ens municipal gestionés directament 11 centres, ampliant en 381 les places d’oferta pública i arribant a les 997 totals. Tot i les bones intencions, sembla que aquest pas haurà d’esperar.

“Els pares i mares estem molt preocupats per la nostra situació econòmica, la situació econòmica de l’escola i com està portant el tema l’Ajuntament”, afirma un dels pares dels centres. En una conversa amb La Ciutat, ens explica que molts d’ells van entrar amb “l’esperança i la necessitat de gaudir de la gratuïtat” i consideren que el consistori no està complint amb els terminis que donen. A més, demanen una millor comunicació amb el govern local en tot aquest procés.

Pel seu costat, fonts municipals ens apunten que la transició no estarà llesta pel següent curs a causa d’aspectes “econòmics, jurídics i administratius que comporten un gran volum de tramitació tant per l’Ajuntament com per la Generalitat”. Entre ells, remarquen que estan elaborant o ja han fet estudis de viabilitat econòmica, actuacions de manteniment, inventari de material, la modificació de reglaments, l’actualització del Projecte Educatiu Marc, la modificació de l’ordenança sobre preus públics de les escoles bressol municipals, la resolució de la concessió o l’autorització de la Generalitat. Un volum de feina que fa inviable tenir-ho tot a punt per al curs 2024/25.

 

Una solució pel pròxim curs

Arran d’aquest contratemps, els pares i mares continuen reclamant solucions fins que arribi aquesta municipalització dels centres. “Necessitem que l’Ajuntament aporti solucions a les nostres inquietuds i al cost econòmic que representa aquest retard. Els afectats no són només les famílies, sinó els mateixos nens”, afirmen les famílies, que ara paguen 400 € al mes.

Conscients d’aquest context, fonts municipals ens informen que estan treballant per alleugerir la càrrega econòmica d’aquesta matrícula. Aquest curs, han passat de destinar 400 euros per plaça a 700 euros. Tot i això, es tracta d’una partida destinada a garantir la sostenibilitat econòmica d’aquests centres i no acaba de revertir en la matrícula que abonen les famílies. Per això, des de l’Ajuntament remarquen que l’increment que estudien hauria d’anar directament adreçat a fer-les gratuïtes o reduir-les considerablement. A més, la intenció és que l’entrada a la xarxa sigui efectiva el curs 2025/26.

 

Les escoles bressol, en tensió

Com comentàvem, la gratuïtat de l’I2 ha provocat un increment de la demanda que no han pogut suplir els centres públics arreu del país. Si posem la lupa a l’Hospitalet de Llobregat, s’ha registrat una pujada del 24% de les llistes d’espera. En total, han quedat 602 demandants de plaça: 75 (0-1), 276 (1-2) i 251 (2-3).

 

Adrià Miró

Graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster de Comunicació Política i Social per la Universitat Ramon Llull. Cap de redacció i responsable de continguts polítics.

Veure comentaris

  • Vergonyós, les famílies afectades ens estem organitzant per elevar la nostra queixa i desacord amb aquest incompliment de la Regidoria. Porten ANYS endarrerint aquest procés, que mai arriba...

Missatges recents

L’Hospitalet celebra el seu centenari amb un pregó en clau femenina

L’Hospitalet ha fet cent anys com a ciutat i, com no podia ser d’una altra manera, les Festes de Primavera…

8 hores fa

Rubén Viñuales presideix la presentació de la 30a Fira del Vi de Falset al sector turístic de Tarragona

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha presidit aquest vespre la presentació de la 30a Fira del Vi de Falset al…

8 hores fa

L’Aparcament Municipal Torroja rebaixa el preu màxim diari

El Consell d'Administració de l'Empresa Municipal de Transports de Tarragona ha aprovat avui, 24 d'abril, les noves tarifes per a…

8 hores fa

Mor amb 28 anys la influencer Vanessa Konopka després de mesos sense poder tornar a casa

El món de les xarxes socials torna a plorar la mort d’una de les seves protagonistes. Vanessa Konopka, alemanya de 28…

8 hores fa

Fira d’Abril i Dia de la Dansa al Port de Segur de Calafell

El Port de Segur de Calafell acollirà aquest proper cap de setmana dues activitats de les més importants de l’any…

8 hores fa

El Mercat del Carrilet de Reus estrena imatge per al cicle de primavera

Nova campanya per promocionar les activitats de dinamització del Mercat del Carrilet que s'estrena coincidint amb el cicle de primavera.…

8 hores fa

Esta web utiliza cookies.