El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha concedit a Granollers la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació, que permet a la ciutat formar part de la Red Innpulso, una xarxa que agrupa 112 municipis de tot l’Estat que promouen la ciència i la innovació com a base del desenvolupament de polítiques locals transformadores.
Aquesta és una distinció creada pel Ministeri el 2010, que reconeix la tasca d’aquells municipis compromesos amb la recerca i la innovació, amb la definició de polítiques locals innovadores i donant suport a les empreses i les iniciatives locals que impulsen la ciència i la tecnologia. Amb la concessió dels reconeixements a 22 noves ciutats, ja són 112 els municipis de tot l’Estat que componen la Red Innpulso.
Aquest és un reconeixement al compromís de Granollers amb la sostenibilitat, la innovació i la digitalització, que ha arribat a través d’un procés de concurrència competitiva. La candidatura de Granollers ha estat valorada per l’impuls de projectes de transformació urbana, de millora de les infraestructures i de transformació digital, per avançar cap a un territori més resilient, verd i sostenible, que millori la vida de tota la ciutadania i avanci amb majors nivells de cohesió i igualtat. També es reconeix la capacitat per integrar en una visió multidimensional la tecnologia, el medi ambient i el benestar social en el disseny de polítiques públiques.
Davant dels reptes globals, com l’emergència climàtica o les desigualtats, resulta imprescindible traçar estratègies a llarg termini, amb el compromís i la responsabilitat compartida entre administracions, empreses, societat civil, acadèmia i la ciutadania. Això és el que ha fet Granollers amb els seus tres plans estratègics (el primer de l’any 1996), que han permès definir les línies estratègiques de forma col·laborativa i organitzada, en el marc de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i de la Nova Agenda Urbana.
A partir dels compromisos contrets, Granollers s’ha consolidat com a referent en transformació sostenible gràcies a projectes com:
La renaturalització del riu Congost i l’anella verda, que connecten espais naturals amb corredors urbans sostenibles, fomentant la biodiversitat i la mobilitat verda.
La creació de l’empresa pública Granollers Energia, dedicada a impulsar la transició energètica amb la producció d’energia renovable i xarxes locals d’autoconsum.
La transformació urbana sostenible amb projectes com la pacificació de l’avinguda Sant Esteve, la rehabilitació de places i l’expansió de carrils bici i zones verdes.
La promoció de l’economia circular i la digitalització, la certificació de polígons industrials de qualitat i suport a empreses emergents tecnològiques, i la participació en programes com el “Granollers entra en simbiosi” per fomentar la sostenibilitat industrial. També amb la plataforma GRID Granollers(link is external) per a l’ús eficient dels recursos no aprofitats d’empreses i entitats.
L’impuls de l’associacionisme local i eines de participació com el portal Granollers Participa, i projectes inclusius per millorar la qualitat de vida a barris vulnerables.
Aposta per l’ús d’aigua regenerada amb una xarxa de fins a 12 km, per regar i netejar, amb l’objectiu de preservar l’aigua potable i promoure la sostenibilitat.
A més, el Pla Estratègic Granollers 2030 i el Programa d’Actuació Municipal 2023-2027, eines fonamentals per planificar la transformació de la ciutat, integren projectes que promouen la digitalització, la sostenibilitat i el benestar social, alineant Granollers amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
La Red Innpulso potencia la col·laboració entre ajuntaments, compartint bones pràctiques en la gestió dels projectes transformadors i en iniciatives per compartir-los amb la ciutadania. A més, promou la Compra Pública d’Innovació, es dona suport a l’emprenedoria, es defineixen criteris d’innovació i es fomenta la participació en projectes en el marc del Programa Horizon Europa, el programa marc d’investigació i innovació de la UE.
Formar part de la Red Innpulso significa poder accedir a oportunitats clau com:
Promoció internacional de les activitats innovadores de la ciutat.
Participació en projectes col·laboratius entre municipis membres.
Impuls a la Compra Pública Innovadora (CPI), destinant almenys el 3% de les inversions municipals a aquesta àrea.
Accés prioritari a projectes europeus i esdeveniments internacionals relacionats amb la I+D+I.
Foment del talent local, amb la possibilitat d’integrar un agent d’innovació a l’Ajuntament mitjançant subvencions específiques.
El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per temps violent davant les fortes tempestes que s'estan desenvolupant aquesta tarda…
Impulsem Puigcerdà - Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat aquest dilluns una moció de censura contra l'alcalde de la capital…
El Consell Rector de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), presidit per la vicepresidenta Estefania Rufach, ha aprovat aquest dilluns dues línies…
Aniversari d'infart a Lleida. Un veí de la ciutat ha contactat amb aquest mitjà per denunciar un episodi que van…
El Tribunal Suprem ha dictat presó provisional sense fiança per a Santos Cerdán, exsecretari d'Organització del PSOE, després de ser…
Protecció Civil de la Generalitat manté el pla Procicat en fase d’alerta per la previsió de temperatures molt altes almenys…
Esta web utiliza cookies.