La Ciutat de Barcelona

Gavà, ciutat pionera en el càlcul de la petjada hídrica

Gavà ha realitzat per primera vegada el càlcul de la seva petjada hídrica, en col·laboració amb Aigües de Barcelona i Cetaqua. Aquest és un indicador de l’apropiació humana de l’aigua que té en compte els diferents usos (consum o contaminació). 

Aigües de Barcelona i Cetaqua han desenvolupat una metodologia pròpia per avaluar la petjada hídrica d’un municipi. Aquesta metodologia ha permès avaluar l’ús d’aigua dolça a Gavà per desenvolupar l’activitat i serveis que hi tenen lloc (incloent agricultura, indústria i comerç, ús domèstic,…).

En el cas de Gavà, a causa de la tipologia de municipi, la producció agrícola local té un pes rellevant en la petjada hídrica, ja que suposa un 54,1% del seu total. L’aigua de xarxa suposa el 40,7%, del qual un 30,9% correspon al consum domèstic, un 7,4% al consum industrial i comercial i un 2,5 % del municipal.

L’aigua regenerada. Clau per reduir la petjada hídrica

El projecte ha permès identificar oportunitats per reduir la petjada hídrica en el municipi. Dels resultats se’n desprèn el paper clau que hi té l’aigua regenerada. Regenerar implica sotmetre l’aigua depurada a un nou tractament perquè es pugui reutilitzar per a diferents usos com el reg de parcs i jardins, la neteja dels carrers o l’agricultura, entre d’altres. 

Actualment l’ús d’aigua regenerada a Gavà, en usos ambientals i agrícoles, ha permès reduir part de la seva petjada hídrica. S’estima que el 27,15% de la demanda actual d’aigua pel reg agrícola està coberta amb aigua regenerada. Un major desplegament de l’ús d’aigua regenerada permetria cobrir fins el 100% de la demanda hídrica la zona agrícola del Baix Llobregat, garantint la disponibilitat i la qualitat d’aigua de forma constant i promovent la producció agrícola sostenible i local.

D’altra banda, el desplegament dels sistemes de punts de càrrega d’aigua regenerada per reg de zones verdes o per a la neteja de carrers permetria reduir també la petjada hídrica associada als diferents usos municipals fins a un 60,6%.

L’ús d’aigua regenerada permet millorar la petjada hídrica, la circularitat i la neutralitat climàtica a municipis com Gavà, i a més redueix la dependència de les condicions mediambientals, afavoreix la preservació dels rius i aqüífers, i contribueix a una gestió del cicle integral de l’aigua de proximitat, sostenible i responsable amb el medi ambient.

La col·laboració de l’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i Cetaqua s’emmarca en la voluntat dels tres actors de convertir-se en motors de la transformació social i ecològica. Les tres entitats promouen des de 2017 el projecte “Gavà Circular” per a impulsar la circularitat del municipi en els vectors aigua, energia i residus. Un projecte que va rebre el primer premi al Congrés Mundial de l’Aigua a 2022 en la categoria de Governança, Institucions i Empresa Social.

SergioLahoz

Missatges recents

Campanya de conscienciació contra la venda de «vàpers» a menors a Pineda de Mar

Les cigarretes electròniques, conegudes també com a «vàpers», s’estan convertint en una porta d’entrada al…

11 minuts fa

El Casal d’Estiu de Constantí comença les activitats amb més d’un centenar d’infants inscrits

Aquest dimarts 25 de juny ha donat el tret de sortida al Casal d’Estiu Municipal,…

15 minuts fa

ERC vol augmentar fins a 4 euros el recàrrec turístic a Barcelona

Esquerra Republicana de Barcelona vol augmentar fins a 4 euros el recàrrec turístic per persona…

16 minuts fa

Dos detinguts per apunyalar un gos i llençar-lo encara viu en una bossa

Agents de la Policia Nacional han detingut dos homes, de 40 i 48 anys, com…

24 minuts fa

Solsona se suma un any més a la reivindicació del Dia de l’Orgull LGBTIQ+

Com cada any, Solsona i el Solsonès s'afegeixen a la commemoració del Dia per l’alliberament…

29 minuts fa

Garriga acusa socialistes, independentistes i populars de “convertir el Parlament en un circ”

El líder de Vox, Ignacio Garriga, ha aprofitat la seva intervenció al ple convocat per…

36 minuts fa

Esta web utiliza cookies.