Fotografia grupal davant de la masia de Can Casanovas. Font: P.D
L‘Ajuntament d’Esplugues ha iniciat els tràmits per comprar el Monestir de Montsió i la masia de Can Casanovas. L’alcalde del municipi, Eduard Sanz, ha signat avui el protocol amb les comunitats religioses propietàries, el Monestir de Nostra Senyora dels Àngels i Santa Clara de Manresa i el de Sant Domènec de Guzmán, de Sant Cugat. El consistori pagarà un total de 7 milions d’euros per la finca, que té una superfície de 10.154 m² – equivalent a una illa de l’Eixample – amb l’objectiu de preservar el patrimoni històric, artístic i cultural. L’edifici està buit des del desembre del 2021, quan les tres darreres monges van deixar de viure-hi. I després de diversos compradors interessats, les congregacions religioses han optat per vendre la finca a l’Ajuntament de la ciutat. Els diners es destinaran a una entitat solidària.
“Aquest acord significa un pas molt important per a la protecció del patrimoni local”, ha dit l’alcalde després de signar els documents pertinents. Segons ha explicat Sanz, l’Ajuntament s’ha fet amb aquesta finca per tal de ‘conservar elements de gran valor per a la identitat del municipi i garantir-ne la preservació’. A més, el batlle ha anunciat que al pròxim ple del 30 d’octubre es proposarà la modificació de crèdit de 3,5 M d’euros per fer front al primer pagament.
A banda del Monestir de Montsió, que compta amb un claustre gòtic del segle XIV, la compra també inclou la masia de Can Casanovas. L’edifici, amb una façana d’estil modernista, va acollir les primeres monges que a mitjans del segle XX van entrar a viure-hi. L’alcalde ha explicat als mitjans que és probable que s’hi hagin de fer treballs de rehabilitació. I per poder dur-los a terme, Eduard Sanz ha dit que el consistori té previst ‘demanar recursos a altres administracions, com l’Estat o la Generalitat de Catalunya’.
La finca es troba al nucli antic del municipi. De fet, amb aquesta adquisició l’Ajuntament suma un projecte més de preservació del patrimoni, com la recent compra de la Casa dels Cecs o el Taller de Xavier Corberó. En tot cas, a causa de la seva ubicació estratègica, l’objectiu del consistori és connectar el complex amb el Parc dels Torrents, el ‘pulmó verd’ tal com ha mencionat l’alcalde. “La rehabilitació dels edificis ens permetran oferir un entorn obert i guanyar verd”, ha puntualitzat Sanz.
Com que l’edifici es convertirà en un espai públic, l’Ajuntament ha previst que estigui ‘obert pel gaudi de la ciutadania’. Segons Sanz, la intenció és que es programin ‘activitats estables durant l’any vinculades a fundacions culturals’. Ha assegurat que, quan la compra es faci efectiva al 100%, una de les primeres coses que s’hi faran serà ‘obrir les portes perquè els ciutadans visitin el claustre i el puguin conèixer amb detall’.
L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Benestar Animal, posa en marxa una nova campanya aquest 2025 sobre…
El dilluns 14 d'abril, L'Espai Jove Kesse arrenca la Setmana Santa 2025 amb una programació plena d'activitats gratuïtes pensades per…
El preu del menjador escolar passarà de 7,25 euros a 7,54 el curs vinent per a l'alumnat fix, que equival…
Aigües de Reus acaba d’adjudicar la realització d’un estudi per implantar un sistema de codigestió que permeti produir més biogàs…
La platja de la Pineda de Vila-seca concentra, i amb diferència, el nombre més gran de microplàstics de Catalunya. Aquest…
La cadena de descomptes no alimentaris, Action, segueix donant la benvinguda a més clients a Espanya. L'empresa obre ara la…
Esta web utiliza cookies.