Aquest matí Collboni ha assistit a l’acte de l’ICAB de la presentació de propostes legislatives per reduir la taxa de multireincidència a la ciutat. La més important, la modificació de delicte lleu a menys greu en cas de robatori del mòbil. Això passaria per una reforma del Codi Penal, que tal com s’ha explicat durant l’acte, hauria d’anar acompanyada d’un increment de sales judicials a Barcelona. Concretament, sis més. Així ho va demanar ahir la jutgessa degana, Cristina Ferrando, amb l’objectiu de descongestionar les agendes dels judicis ràpids i poder aplicar l’agreujant de multireincidència. Collboni ha subratllat la importància de la demanda perquè “els delinqüents deixin de riure’s de la nostra policia i del sistema judicial”.
La multireincidència és un dels problemes més preocupants, segons Collboni, per a l’Ajuntament i els ciutadans de Barcelona. A la darrera Junta Local de Seguretat, celebrada al febrer, es va fer pública la xifra de multireincidents actius durant el 2022: 487. “Ens hi va la tranquil·litat de la nostra ciutadania, sobre tots dels qui menys tenen perquè els delinqüents operen als barris més vulnerables”, ha expressat l’alcalde. De fet, fa uns mesos Collboni es va reunir amb el ministre de Presidència, Fèlix Bolaños, al qui li va transmetre la situació a Barcelona respecte a aquest tema i va demanar la creació de més jutjats penals per accelerar els processos.
Actualment el Codi Penal contempla el robatori del mòbil com un furt quan el seu valor no superi els 400 euros. I, normalment, el càstig per als lladres es soluciona amb una multa. Des de l’ICAB demanen tornar a la proposta de reforma del Codi Penal per tal que els delinqüents multireincidents puguin anar a la presó per robar un mòbil. “A qualsevol de nosaltres si ens treuen el mòbil, ens treuen la nostra vida. Ho tenim tot en un aparell”, ha explicat el degà de l’ICAB, Jesús Sánchez García.
El problema és que, actualment, els jutges són els encarregats de revisar els tres delictes anteriors del delinqüent, per tal de determinar la quantitat total que suposarien els furts. Però la lentitud en el sistema judicial, degut a la congestió dels judicis ràpids sobre aquest tema, dificulta que es pugui aplicar l’agreujant per multireincidència i, per tant, que la solució sigui la pena d’1 a 3 anys de presó.
Emilio Zegrí, membre de la Comissió de Normativa del Col·legi, s’ha encarregat d’explicar els detalls de la proposta. També ha posat l’accent en la importància del telèfon mòbil, al·legant que hi tenim “la nostra vida” i, per tant, el robatori d’aquest seria un atemptat contra la privacitat. A més, segons ha explicat Zegrí, l’aplicació d’aquesta reforma legislativa ajudaria a generar un efecte disuasori per evitar que els delinqüents pensin que cometre delictes a Catalunya ‘surt gratis’.
Durant l’acte, des de l’ICAB també han plantejat respostes al segon problema que, segons determina l’advocacia de la ciutat, és un gran problema: l’okupació il·legal. De fet, durant el primer trimestre del 2022 es van registrar a Espanya 10.220 okupacions il·legals, de les quals gairebé la meitat, 4.341, van ser a Catalunya. Des de l’ICAB també demanen reformar el Codi Penal sobre aquesta matèria per tal de lluitar contra les màfies que s’aprofiten de les famílies més vulnerables.
L’Hospitalet ha fet cent anys com a ciutat i, com no podia ser d’una altra manera, les Festes de Primavera…
L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha presidit aquest vespre la presentació de la 30a Fira del Vi de Falset al…
El Consell d'Administració de l'Empresa Municipal de Transports de Tarragona ha aprovat avui, 24 d'abril, les noves tarifes per a…
El món de les xarxes socials torna a plorar la mort d’una de les seves protagonistes. Vanessa Konopka, alemanya de 28…
El Port de Segur de Calafell acollirà aquest proper cap de setmana dues activitats de les més importants de l’any…
Nova campanya per promocionar les activitats de dinamització del Mercat del Carrilet que s'estrena coincidint amb el cicle de primavera.…
Esta web utiliza cookies.