La ciutadania ha escollit 76 projectes als pressupostos participatius. Són les propostes que han rebut més suport en la votació final celebrada entre els dies 12 i 17 de maig. D’aquestes 76 propostes, tres són projectes que van proposar i prioritzar infants en el procés de participació de la ciutadania infantil.
En aquesta fase final han votat 48.796 persones, que han repartit un total de 211.812 vots entre tots els projectes. Entre el 12 i el 17 de maig la plataforma decidim.barcena, a través de la qual es desenvolupa la participació dels pressupostos participatius, ha rebut 164.000 visites úniques.
En aquesta segona edició dels pressupostos participatius s’ha superat amb escreix la participació ciutadana en relació amb l’edició anterior. De fet, es calcula que des que va convocar aquesta segona edició dels pressupostos participatius, un total de 90.000 persones hi ha pres part, tenint en compte la participació a la plataforma decidim.barcelona (80.600) i la participació presencial als debats, àgores, les reunions de concreció i els punts de concreció pendents a la priorització de la prestació de suport a la votació* (~80.600) de les persones que han passat pels punts de suport).
Participació a la votació final:
Participació a la prioritat:
Participació total del procés (inclou participació presencial ia la plataforma decidim):
És destacable també el resultat obtingut amb la participació infantil, que s’ha introduït com a novetat en aquesta segona edició, i que ha donat com a resultat que tres dels projectes proposats per infants de 8 a 13 anys hagin estat seleccionats.
Són els següents projectes:
Pel que fa a la resta de projectes guanyadors poden consultar tots en el document adjunt.
Pel que fa a la mobilització de la ciutadania per impulsar propostes i projectes, aquesta edició destaca per la diversitat entre els agents impulsors. Un ventall molt ampli d’entitats i grups ha impulsat projectes i els ha defensat en les diferents fases. Associacions veïnals, esportives, de diversitat funcional, grups de dones, comunitats educatives, entitats juvenils i del lleure, etc. han participat de forma activa en aquesta edició. La consolidació dels pressupostos participatius i el coneixement d’aquest procés, ha fet que cada cop més persones i col·lectius hi participin, ampliant el ventall d’agents implicats.
En aquesta edició hi ha hagut una gran mobilització ciutadana per part de les persones promotores dels projectes tant en la fase de priorització com la de votació. S’han fet cartells, missatges per grups de WhatsApp i difusió per xarxes socials, punts de suport a la votació organitzats per les persones promotors dels projectes, tutorials per a la votació, etc.
El procés continua a partir d’ara amb el seu calendari:
La segona experiència de pressupostos participatius de Barcelona va arrencar al mes d’octubre passat, amb la recollida de les iniciatives presentades per la ciutadania. Al principi de tot el procés van fer debats presencials a tots els districtes per informar sobre el procediment, i per compartir els requisits tècnics i facilitar la presentació de propostes a través de la plataforma decidim.barcelona.
Durant la primera fase del procés, que va durar 55 dies, es van celebrar un total de 109 sessions de debat, als quals hi van assistir al voltant de 1.500 persones. Fruit de tot aquest procés es van presentar un total de 1.733 projectes arreu de la ciutat, a través de la plataforma decidim.barcelona van prendre part d’aquest procés al voltant de 10.000 participants. La plataforma va tenir 130.000 visites úniques durant aquesta primera etapa.
Un cop presenta les propostes, es va iniciar la segona fase, en la qual més d’un centenar de tècnics municipals d’àrees i districtes van realitzar un total de 4.703 avaluacions tècniques per tal de comprovar que les propostes presentades complissin els requisits tècnics. La convocatòria dels pressupostos participatius té una normativa reguladora: el Decret d’Alcaldia S1/D/2024-00466 de 4 d’octubre, d’aprovació i convocatòria del procés de participació dels pressupostos de participació 2024-2027. Els projectes que es desenvolupen a través de pressupostos participatius de complir els requisits que marca la normativa per tal que finalment els proposen els següents executables en el període establert. En resum són els següents: projectes d’inversió viables i de competència municipal, que tenen un interès general i públic, i un àmbit d’incidència de districte. Els projectes proposats havien de ser finalistes, actuacions estructurants, amb criteris de sostenibilitat i no contraris a programes, plans i projectes urbanístics i aprovats. I ajustats al pressupost disponible.
Així doncs, fruit de la tasca d’avaluació i comprovació de tots els projectes, en la fase de validació tècnica es van validar 789 propostes.
Al mes de març va tenir lloc la tercera fase del procés: la priorització dels projectes, que es va dur a terme mitjançant la participació directa de la ciutadania. Els veïns i les veïnes de Barcelona van poder donar el seu suport als projectes que van considerar més rellevants. I d’aquesta primera votació, i del procés posterior de concreció de les propostes amb més suports, un total de 239 projectes va passar a la fase de la votació final. Entre aquests 239 projectes inclouran 20 projectes (dos projectes a cada districte) presentats per la ciutadania infantil o vinculats a la infància. En aquesta edició dels pressupostos participatius ha estat una novetat la incorporació al procés d’infants. De fet, durant la fase de priorització es van realitzar 10 àgores, una per districte, en els quals 716 infants de 8 a 13 anys van votar i decidir quines propostes – dues per àgora/districte- passaven directament a la votació final. D’aquesta manera, dues propostes de cada districte es van incorporar a la votació final com a prioritats pels infants. I d’aquestes propostes 4 venien de les sessions de debat específiques d’infància que van tenir lloc a la fase de debat i recollida de projectes.
El FC Barcelona ha formalitzat la renovació de Lamine Yamal fins al 2031, un dels principals deures que tenia el…
Sabadell ha registrat una reducció de prop del 12% en la criminalitat durant el primer trimestre de 2025 respecte al…
El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha negat que hi hagi una "fam massiva" a Gaza, assegurant que les informacions…
L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) obre l'atenció presencial per fer la declaració de la renda. Des d'aquest dijous els contribuents…
El combo de 15 joves i l’English Choir, amb 14 cantants, serà la representació sitgetana de l’Escola municipal de música…
El Club Marítim Altafulla tornarà a ser l’epicentre de la vela catalana amb la celebració del LXXXVII Campionat de Catalunya…
Esta web utiliza cookies.