Categories: Barcelona

Garanteixen que viatjar en transport públic és segur

Els presidents dels principals operadors de l’Autoritat del Transport Metropolitans de Barcelona (ATM) –Renfe, FGC i TMB- han reivindicat que el transport públic és segur i han admès que cal millorar la percepció dels usuaris.
“Hem de treballar en combatre percepció d’inseguretat”, ha assegurat el president de Renfe, Isaías Táboas, en el debat ‘Viatjar en transport públic època de Covid-19’ organitzat per ‘La Vanguardia’, mentre que el president de FGC, Ricard Font, ha afirmat que és “fonamental” i que per enfrontar-s’hi cal “molta transparència, traçabilitat i pedagogia”.
El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha assenyalat que no hi ha cap estadística que demostri que el transport públic suposi un risc alt de contagi.
En la mateixa línia que els operadors, el doctor Trilla ha subratllat que malgrat que el que concloguin les estadístiques, la percepció dels usuaris “és diferent” i ha fet una crida a usuaris i empreses “a posar de la seva collita”, uns fent ús de la mascareta i altres garantint la neteja i la ventilació dels espais.

“Si aquestes condicions es donen aquest transport públic es pot considerar segur, el problema és que no es percep com a segur”, ha dit Trilla, que ha reclamat invertir aquesta percepció i ha lamentat que els ciutadans per exemple es quedin amb les “imatges negatives” de moments puntuals en un vagó de metro que “no es corresponen amb un risc real”.

El president de Renfe, Isaías Tábas, ha recordat que el “desconeixement” del virus en el moment de la seva irrupció a l’Estat ara farà un any, com quan per exemple l’ús de la mascareta no era obligatori o es va reduir l’aforament els trens. Táboas ha defensat que s’han anat posant mesures, com la major neteja dels trens, i ha apuntat que la caiguda de la demanda també cal atribuir-la a l’actual “atonia econòmica” i a la interrupció de les classes presencials.

En aquest sentit, ha revela que un 23% dels usuaris de Rodalies ho són per motius de formació. En el cas de l’AVE, ha apuntat també al teletreball i ha indicat que el 50% dels viatges el feien el 9% de total de viatgers.

Per Táboas, cal treballar per “combatre la percepció d’inseguretat” i ha posat l’exemple dels treballadors que passen per cada vagó a netejar les zones que més entren en contacte amb els viatgers, com barres i polsadors. “És estrictament necessari? Nosaltres pensem que dona tranquil·litat al client, hem de buscar la manera de trencar la percepció inicial per desconeixement i tornar la confiança a la gent”, ha resumit.

Tags: Barcelona
ACN

Missatges recents

Amposta realitzarà un estudi de risc de vulnerabilitat entre els majors de 80 anys

Identificar totes aquelles persones majors de vuitanta anys que viuen a Amposta i al Poble Nou del Delta i que…

55 segons fa

Igualada preveu arribar als 1.500 estudiants universitaris en els propers anys

La consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Núria  Montserrat Pulido, ha realitzat aquest dimarts una visita…

13 minuts fa

Vila-seca tornarà a celebrar el Dilluns de Pasqua al Santuari de la Mare de Déu de la Pineda

El proper Dilluns de Pasqua, 21 d’abril, Vila-seca celebrarà el tradicional Aplec al Santuari de la Mare de Déu de…

23 minuts fa

Solsona torna a posar en funcionament les fonts ornamentals del municipi

Des de la setmana passada, la brigada del servei municipal d’aigua de Solsona revisa les sis fonts ornamentals de la ciutat…

30 minuts fa

La Guàrdia Urbana de Tarragona prepara un dispositiu de vigilància pel Dilluns de Pasqua

La Guàrdia Urbana ha preparat un dispositiu de prevenció i vigilància a diferents punts de Tarragona amb motiu de la…

34 minuts fa

Enxampen un funcionari introduint drogues i mòbils a la presó de Mas d’Enric

Un funcionari de la presó de Mas Enric del Catllar (Tarragonès) ha estat detingut per introduir substàncies estupefaents i objectes…

56 minuts fa

Esta web utiliza cookies.