Els tècnics del Servei Local de Teleassistència atenen ràpidament els avisos rebuts – Josep Cano / Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona aposta per acostar serveis essencials i bàsics per a la ciutadania a cada racó de la província amb la campanya ‘Ens movem per tu’. Aquesta iniciativa busca reduir les desigualtats socials i territorials en una zona que es caracteritza per ser ben diversa i complexa amb ciutats grans com l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa o Sabadell i municipis petits i rurals com Gisclareny o Sant Jaume de Frontanyà.
L’ens provincial ha desplegat una xarxa d’unitats mòbils que pretén oferir serveis bàsics a la població independentment del municipi on visquin amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida.
Un clar exemple de cooperació de la Diputació de Barcelona amb els municipis, posant al davant les necessitats de la ciutadania i la lluita contra les desigualtats.
Les cures són el pilar del nostre sistema del benestar. Precisament, l’atenció a les persones grans s’ha convertit en un repte per a la nostra societat, amb l’objectiu de fer de la vellesa de la ciutadania un tram de vida marcat per la tranquil·litat, la seguretat i la qualitat. Des de 2005, la Diputació de Barcelona, juntament amb els ajuntaments, han fet del Servei Local de Teleassistència un puntal d’aquestes polítiques del benestar, que fan costat a persones grans en situació de risc, solitud o dependència.
El servei és complet i cobreix les 24 hores dels 365 dies de l’any. A més, el sistema és simple i resolutiu, adaptat a les circumstàncies de la gent gran. Es tracta d’un penjoll amb un botó vermell que, quan es prem, la persona usuària rep una trucada immediatament. Depenent de les seves necessitats, s’envia una de les unitats mòbils de teleassistència, es deriva a emergències o simplement s’atén la consulta. De fet, cada dia una mitjana de 50 persones al dia fan ús del servei únicament per xerrar una estona.
Amb tot, el penjoll no és l’únic element a disposició de les persones grans. També es disposa d’altres serveis amb instal·lació gratuïta. Per exemple, detectors de fum, de caigudes o de presència. A banda de comptar amb protocols per a la detecció de maltractaments, conductes suïcides o un possible deteriorament cognitiu.
A tota la província, la cobertura arriba al 14% de la població més gran de 65 anys i més del 36% dels de 80 anys o més. Actualment, es troba en un procés de digitalització amb l’objectiu d’arribar a poder predir necessitats i situacions de risc.
La transformació tecnològica ha permès millorar diversos processos del nostre dia a dia, però també ha deixat a un sector de la ciutadania enrere. En resum, l’escletxa digital s’ha convertit en una forma de desigualtat social. Un exemple d’això és una acció tan simple com treure diners del caixer, cada cop més complicat en pobles amb pocs habitants.
És per aquest motiu, que des de la Diputació de Barcelona s’ha posat en marxa un servei de caixer mòbil en aquells municipis on no hi ha oficina bancària ni caixer automàtic. Aquesta iniciativa beneficia a 58.000 persones que viuen en 96 municipis de fins a 5.000 habitants.
Com funciona aquest servei? El caixer mòbil recorre les poblacions amb menys de 5.000 habitants dues vegades al mes, mentre que en aquells municipis on la població no arriba als 1.000 habitants, el caixer s’hi atura un cop al mes. El servei té una durada d’uns 20 minuts per municipi i la ubicació del caixer s’ha acordat prèviament amb l’ajuntament. D’aquesta manera les persones usuàries poden consultar la data i hora d’arribada del caixer mòbil al web de l’ens local.
Entre els serveis que s’hi poden realitzar, de forma gratuïta, hi ha l’opció de consultar els últims moviments, canviar el PIN de la targeta, pagar tributs municipals, entre d’altres. L’acció de retirar diners en efectiu, té una comissió d’1,35 €.
El vehicle on va instal·lat el caixer mòbil està equipat amb mesures de seguretat adients, connectivitat i panells solars, una aposta clara de la Diputació de Barcelona amb el medi ambient.
Amb més de 50 anys i molts quilòmetres a la carretera, la xarxa de bibliobusos de la Diputació de Barcelona continua apostant per fer arribar la lectura i la cultura a tots els racons del territori. El Servei de Biblioteques de l’ens provincial arriba gairebé a tota la població de la província, cobrint el 98% dels municipis amb una xarxa de 235 biblioteques i 12 bibliobusos que arriben a 138 municipis i atenen més de 169.000 habitants.
Per continuar innovant el servei, l’any passat es van incorporar dos nous vehicles lleugers i amb millor mobilitat per accedir als pobles més allunyats i de difícil accés, un fet que ha permès cobrir totalment les comarques del Bages, el Berguedà i l’Anoia, arribant a municipis de menys de 300 habitants on abans no s’oferia el servei.
Els nous bibliobusos estan equipats amb plataformes elevadores per facilitar l’accés a les persones amb mobilitat reduïda i amb bucles inductius per millorar l’escolta de les persones amb dificultats auditives. A més, el seu interior ha estat remodelat per crear un ambient més acollidor i accessible, amb més espai per a l’exposició de llibres i revistes, i amb pantalles informatives que permeten a les persones usuàries conèixer les novetats que es van incorporant a la col·lecció, així com les activitats que es realitzen en el seu entorn més proper.
Els bibliobusos de la Diputació de Barcelona formen part de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) i ofereixen una gran varietat de serveis. Les persones usuàries poden accedir a una àmplia gamma de documents: llibres, materials audiovisuals, revistes, diaris i molt més. A més, els bibliobusos permeten consultar el catàleg Aladí, que compta amb gairebé 900.000 títols diferents i més d’11 milions de documents, que es poden sol·licitar a través del préstec interbibliotecari. A més, organitzen activitats per fomentar la lectura entre els veïns i veïnes.
Tenir accés a la informació i els recursos necessaris per poder exercir els drets com a persones consumidores independentment del municipi on visquis és un dels objectius que tenen les unitats mòbils d’informació al consumidor (UMIC) de la Diputació de Barcelona.
Aquest servei s’ofereix als municipis de menys de 20.000 habitants i pretén donar assistència directa ajudant a exercir i defensar els seus drets a les persones consumidores que viuen en localitats que no disposen del servei. Aquestes unitats mòbils viatgen arreu de la província per proporcionar informació sobre una gran diversitat de temes relacionats amb el consum, com ara la gestió de factures d’aigua, gas i electricitat, l’anàlisi de clàusules abusives en contractes hipotecaris o amb empreses de telefonia mòbil, i molts altres aspectes del consum quotidià que sovint generen dubtes entre la ciutadania.
Les UMIC no només informen, sinó que també ofereixen un servei directe de consultes i reclamacions, amb què les persones usuàries poden rebre resposta als seus problemes i inquietuds. El servei es realitza de manera presencial, amb un equip tècnic especialitzat que assessora i resol qüestions relacionades amb les demandes sobre temes de consum.
A més, aquest servei també disposa d’una Bústia del Consumidor, una plataforma en línia, que permet a la ciutadania enviar les seves reclamacions o dubtes sobre drets i consum i rebre una resposta ràpida.
Més informació a www.diba.cat/web/ens-movem-per-tu.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Un home ha mort aquesta matinada després de ser atropellat pel seu propi cotxe, presumptament a causa d’un problema al…
Revolta Pagesa ha protestat aquest diumenge a la tarda amb marxes lentes a la C-16 al Berguedà, la C-14 a…
Els Mossos d'Esquadra han arrestat a Martorell (Baix Llobregat), un home amb una ordre internacional de detenció per quatre agressions…
Tot i el fred, la coral Casamanya ha mantingut la tradicional cantada de caramelles a Ordino. La formació musical ha…
L’aigua regenerada a la depuradora del Llobregat per a usos prepotables des de desembre de 2022 i fins a principis…
Una delegació institucional de Junts ha visitat aquest matí diversos camps del municipi d’Alcarràs per conèixer de primera mà els…
Esta web utiliza cookies.