Categories: Barcelona

El problemes de salut mental: propera pandèmia a Espanya

Els problemes de salut mental causats per l’epidèmia de covid-19 tindran uns costos «monumentals» i es mantindran després d’aconseguir la immunitat, sobretot els originats pel trauma i l’impacte socioeconòmic de la pandèmia, per la qual cosa urgeix destinar més recursos i incloure els serveis de salut mental com a serveis essencials.

Així ho conclou una anàlisi feta per Ximena Goldberg, Oriana Ramírez, Matilda van den Bosch, Liudmila Liutsko i Berta Briones, investigadores totes elles de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLobal), centre impulsat per la Fundació ‘la Caixa’, que plantegen si la salut mental pot ser una altra pandèmia després de la covid-19.

Les investigadores, que recorden que abans de la pandèmia els costos econòmics globals associats als problemes de salut mental comunes aconseguien la xifra anual d’un bilió de dòlars americans i que el 85% de les persones amb trastorns mentals no rebien tractament als països pobres i amb ingressos mitjans, auguren una «crisi global sense precedents» en afectació de salut mental.

«La pandèmia de covid-19 ha afectat la salut de les persones, però també als seus objectius personals, la seva dinàmica familiar, el seu rol laboral i la seva estabilitat econòmica», corroboren les expertes en polítiques de salut global.

Ressalten que l’impacte sobre la salut mental de les persones ha arribat «a través de múltiples mecanismes de manera simultània, la qual cosa requereix una acció urgent per a la intervenció, prevenció i preparació».

Els canvis profunds en els hàbits diaris, en la manera de comportar-se i interactuar, la por al contagi «en una proporció considerable de població», el risc a la salut mental vinculat a la ciutat i la «desconnexió de la naturalesa» que ja està comprovat que redueix l’estrès, són algunes de les causes de problemes de salut mental que descriuen les autores.

La modificació dels rols familiars, amb més casos de violència domèstica, l’aïllament, l’estat emocional de solitud, el duel de les persones que han perdut a algun familiar o amistat o l’ansietat generada en el personal de treballs essencials, amb el «desgast professional i fins i tot l’estrès posttraumàtic», són altres factors que han generat més casos d’ansietat i altres trastorns.

A tot això s’afegeix, segons l’anàlisi, que «entre el 30 i el 60% dels pacients amb covid-19 sofreixen manifestacions del sistema nerviós central i perifèric, incloent alteracions de la consciència o la seva pèrdua».

«El deliri és el síndrome neuropsiquiàtric agut més freqüent, seguit d’un estat de descoratjament i ansietat», subratlla l’estudi, que ressalta que l’ànim depressiu i la síndrome de fatiga s’han descrit en els casos de coronavirus persistent.

Una altra afectació que ha empitjorat la salut mental de les persones és la dificultat d’accés als sistemes de salut durant la pandèmia amb «alteracions en els tractaments i serveis de suport per a persones amb trastorns preexistents o que esperaven un diagnòstic o tractament d’una malaltia de salut mental».

La major pressió dels cuidadors de persones malaltes o dependents i, sobretot, les «profundes alteracions socioeconòmiques» és un altre factor desencadenant de problemes de salut mental, que, a més, estan tenint «efectes profunds» en els grups marginats amb vulnerabilitats prèvies a la pandèmia i també sobre l’estat mental de les persones en risc d’exclusió.

L’estudi assenyala que la infància, els adolescents i els joves, les dones i les persones majors i amb problemes de salut preexistents, les persones immigrades i refugiades i els treballadors «en primera línia», són els més afectats pels trastorns mentals causats per la pandèmia.

Amb aquest panorama, difícilment quantificable, les expertes de l’ISGlogal auguren uns costos «monumentals» i adverteixen que els problemes de salut mental no s’acabaran amb la consecució de la immunitat quan tothom estigui vacunat perquè persistiran els causats pel trauma i per les conseqüències socioeconòmiques.

Per tot això, recomanen «incloure els serveis de salut mental com a serveis essencials, fins i tot quan s’apliquin confinaments i mesures estrictes, mitjançant la provisió segura dels serveis i adoptant formes innovadores, com la telemedicina, les intervencions de teleterapia, les línies d’atenció teléfonica i la formació ad hoc per als proveïdors de salut».

També «dedicar més esforços a la integració dels serveis de salut mental en l’atenció sanitària general; i desenvolupar més els serveis de salut mental comunitaris, especialment per als grups de població vulnerables».

Dedicar més recursos a implementar els serveis de salut mental, dissenyar estratègies de protecció social i per a la desocupació (per exemple programes de renda mínima), garantir el subministrament de serveis bàsics, ajornar el pagament d’impostos, hipoteques o lloguers per als grups de població vulnerables i finançar serveis socials per ajudar a les famílies necessitades, són unes altres de les propostes de les analistes de l’ISGlobal.

Per combatre tant el canvi climàtic com la crisi de salut mental també demanen incloure inversions en espais naturals urbans d’alta qualitat, i prioritzar i coordinar la recerca en els àmbits psicològic, social i neurocientífic.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Xoca contra un autobús a Figueres i acaba detingut per quadruplicar la taxa d’alcohol

Els Mossos d'Esquadra han detingut un conductor que quadruplicava la taxa d'alcohol permesa després d'accidentar-se…

6 minuts fa

Tarragona proposa la targeta d’autobús T-10/120 per millorar la mobilitat amb Barcelona

La Cambra de Comerç de Tarragona reclama que s'implementi la targeta d'autobús T-10/120 per a…

13 minuts fa

Balaguer posa en marxa la campanya “Educa’m des de la igualtat per poder decidir amb llibertat”

Des de la Paeria de Balaguer es posa en marxa aquest mes de maig la…

22 minuts fa

Enxampen un home per cometre tretze furts a Granollers

Els Mossos d'Esquadra van detenir dissabte 27 d'abril un home de 46 anys com a…

34 minuts fa

Llum verda a la construcció de la futura Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la llicència d’obres per a…

50 minuts fa

S’entreguen els premis del 12è Concurs d’Aparadors de Mostra Igualada

Aquest divendres, 26 d’abril, s’han entregat els premis del 12è Concurs  d’Aparadors de Mostra Igualada,…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.