El projecte pilot ‘5G Marítim’ utilitza una solució tecnològica pionera, que combina intel·ligència artificial, núvol, 5G i edge computing i que ha sigut ideada per IBM, Vodafone, Huawei, Mobile World Capital Barcelona i Fundació i2CAT i compta amb l’impuls del Govern. La iniciativa es va començar a implementar aquest mes de juliol i s’anirà estenent pel port a mesura que es tinguin les primeres conclusions sobre el seu funcionament.
L’objectiu del pilot és utilitzar la tecnologia 5G per validar la localització dels vaixells a les instal·lacions de Port de Barcelona a través d’algoritmes d’intel·ligència artificial optimitzant la gestió del trànsit marítim, millorant la seguretat i la sostenibilitat. El funcionament tècnic es basa en un model de “xarxes neuronals profundes” –el que es coneix com a ‘deep learning’–, que ha sigut “entrenat” en un núvol per detectar proes i popes de vaixells de tota mena. Aquest model ha estat distribuït a un servidor ubicat a la torre de control.
“Quan un vaixell entra al port les càmeres situades a la dàrsena capten les imatges en moviment i en temps real i les envien amb tecnologia 5G a la torre de control, on aquest model detecta la proa i la popa de cada vaixell.
Llavors, un algoritme de geolocalització és capaç de convertir aquests punts en unes coordenades geolocalitzades precises, que s’integren a la resta de sistemes del port. El resultat és una informació de gran valor pel dia a dia de la gestió del port, exacta precisa i en temps real”, ha resumit el director d’IMB a Catalunya, Marc Estapé.
Segons ha explicat la presidenta del Port de Barcelona, amb aquest projecte pilot els treballadors de la infraestructura podran tenir informació precisa de punts del port en els quals no hi ha radar perquè hi ha edificacions o instal·lacions com ara grues que dificulten la cobertura. A més, ha detallat que la xarxa 5G també permet “optimitzar la línia d’atracada” assegurant la distància dels bucs atracats i permetent ajustar l’ocupació del moll en les zones més plenes.
Una altra conseqüència positiva que tindrà aquesta innovació per la infraestructura que dirigeix és l’increment de la informació disponible pels usuaris: els capitans de vaixell, la torre de control o els pràctics. La xarxa 5G facilitaria l’assistència remota per part dels pràctics, que s’evitarien fer desplaçaments en situacions meteorològiques perilloses. “És imprescindible poder millorar l’experiència de l’atracada, sent aquest un port molt concorregut”, ha dit Conesa, que ha recordat que en un any “normal” la infraestructura acomoda 10.000 bucs de diferents dimensions i en diferents situacions climatològiques.
El periodista Xavier Borràs Calvo (Barcelona, 1956) ha mort aquest divendres amb 68 anys a la Vall d'en Bas (Garrotxa),…
Un treballador de 41 anys ha mort electrocutat en rebre una descàrrega elèctrica mentre feia tasques de desmuntatge en una…
L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí destinarà l'import del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2025-2029 a la rehabilitació…
La consellera d'Educació i Formació Professional, Esther Niubó, i l'alcaldessa de Viladecans, Olga Morales, van mantenir una reunió de treball…
La Fira d'atraccions de la 31a Fira d'Abril ha obert avui les portes amb una cinquantena d'atraccions diferents, entre les…
La regidora d’Habitatge de Sitges, Carme Gasulla Blanco, ha visitat aquest dimecres un dels tres pisos d’Habitatge de Protecció Oficial…
Esta web utiliza cookies.