Imatge del primer Consell Econòmic i Social al gener de 2020
La bateria de propostes que plantejava la majoria de sindicats andorrans en el Consell Econòmic i Social (CES) d’avui han estat rebutjades. El document dels sindicats posava sobre la taula algunes de les qüestions més rellevants per buscar l’augment del poder adquisitiu dels andorrans: el preu de l’habitatge, la pujada del salari mínim, l’increment impositiu a les rendes més altes, l’eliminació de la bretxa salarial o les ajudes per a estudiants, entre d’altres.
En declaracions a La Ciutat d’Andorra, el Secretari General d’Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach es mostra decebut per la negativa sense alternatives que han rebut per part de l’executiu. “Vam considerar que la situació era suficientment greu com per prendre decisions valentes i immediates, però ells creuen que ja han aplicat mesures suficients”, relata.
L’habitatge era un dels temes calents en què els sindicats posaven més èmfasi. El Principat d’Andorra, com també diferents indrets d’Europa, compta amb un increment del preu de l’habitatge desbocat i insostenible. Per pal·liar-ho, els sindicats demanaven tres accions urgents: la creació d’un registre de la propietat públic i gratuït, la implementació d’un preu de referència dels habitatges destinats al lloguer i un establiment d’un preu màxim a les parròquies centrals de 8 € el metre quadrat, bonificant impositivament qui el lloga per sota. Amb relació a la compra d’habitatges, també reclamava entre d’altres que es promogués un 20% d’habitatge protegit en tota promoció privada.
Segons explica Ubach, la resposta del Govern en l’àmbit de l’habitatge es fonamentarà en la construcció d’habitatges de protecció social (40 en dos anys) i les mesures que els sindicats plantegen serien “contraproduents”. Una alternativa que no actua per rebaixar els actuals preus, ja que aquests pisos no arribarien a l’instant i el nombre no seria suficient per tenir un impacte prou rellevant en l’oferta i la demanda del país.
El Consell Econòmic i Social és un fòrum de caràcter consultiu on participen organitzacions sindicals i patronals d’Andorra. Les funcions principals del CES consisteixen a emetre dictàmens amb caràcter preceptiu i no vinculant, i previs a la tramitació corresponent a avantprojectes de llei i els projectes de reglament de matèries socioeconòmiques, laborals i d’ocupació. El Consell també s’encarrega d’elaborar propostes o informes i de formular recomanacions referents a la millora de les relacions laborals, el foment de l’ocupació i la formació en el treball.
Renfe posarà en marxa a partir del 22 de maig dues noves circulacions d'AVE directes, sense parades intermèdies, entre Barcelona…
El salari medià total declarat a la CASS durant el mes de febrer va enfilar-se fins als 2.047,75 euros, una…
El ple de la Diputació de Lleida, celebrat aquest dijous al Saló de Plens del Palau de la Diputació, ha…
Els Mossos d'Esquadra han enxampat in fraganti tres homes -de 36, 45 i 47 anys- quan intentaven robar una víctima…
El proper diumenge 25 de maig, el Camp de Futbol de la Zona Esportiva Municipal de Torredembarra serà l'escenari de…
L’Ajuntament de Creixell fa una valoració molt positiva de la seva participació en la fira de turisme Expovacaciones, celebrada del…
Esta web utiliza cookies.