La Ciutat d'Andorra

El Govern i Sant Julià impulsen un nou carril bici entre Les Arades i la Margineda

El ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, i la ministra de Medi  Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Silvia Calvó, han signat aquest  dijous a la tarda un conveni de col·laboració amb el cònsol major de Sant Julià de  Lòria, Josep Majoral, per a la construcció d’un nou carril bici que uneixi la parròquia  laurediana amb Andorra la VellSana. Ambdues administracions busquen promoure així  una mobilitat més sostenible, sense generació d’emissions de CO2, així com a la  vegada poder promocionar la marca Andorra Territori Ciclista.  

En aquest sentit, la ministra en funcions Silvia Calvó ha assegurat que el carril  “aportarà un millor confort per l’usuari i ajudarà a fomentar la mobilitat sostenible”,  especialment a la zona de Sant Julià, Andorra la Vella i Escaldes Engordany, on hi  ha el servei de bicicleta compartida Cicland”. En el mateix sentit, el cònsol major de  la parròquia ha apuntat que “s’aporta un element més a la mobilitat de la parròquia,  sostenible i segur”.  

El pacte garanteix l’habilitació d’un carril ciclable segregat que enllaçarà la zona de  Les Arades, a Sant Julià, (PK4+500), fins al Pont de la Margineda (PK 3+900), a  Andorra la Vella. Pel que fa als terminis, el ministre en funcions Víctor Filloy ha  destacat que “durant els propers mesos es prepararà el projecte i les obres  s’iniciaran i acabaran a l’estiu”. Els treballs inclouen treure els panots actuals de la  zona de la voravia i enquitranar el nou carril, que tindrà una llargada 1,5  quilòmetres, i senyalitzar-lo”.  

El Govern serà l’encarregat de desenvolupar el projecte –en totes les seves fases–,  així com també a efectuar la corresponent reposició del paviment quan escaigui i la  senyalització del carril. Per la seva part, el comú de Sant Julià de Lòria assumirà  les despeses dels enderrocs que siguin necessaris per a l’habilitació d’aquesta  nova via ciclable.  

El nou carril compleix amb els principis establerts en la Llei d’impuls de la transició  energètica i del canvi climàtic (Litecc), l’Estratègia energètica nacional i de lluita  contra el canvi climàtic 2020-2050 i l’Estratègia nacional de mobilitat 2021-2050.  Els textos fixen el camí que cal seguir per assolir la neutralitat en carboni i  identifiquen la mobilitat com un aspecte clau per assolir aquest objectiu. Així  mateix, la Litecc ja estableix que cal donar prioritat als desplaçaments sense  emissions.

Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Com està afectant la caiguda elèctrica a Catalunya?

Les classes a les universitats suspeses, els semàfors sense funcionar, els trens parats i molts més problemes derivats de la…

22 minuts fa

Punts de Catalunya ja recuperen el subministrament

La companyia elèctrica Endesa ha informat que punts de les comarques d'Osona, el Vallès Oriental, Ripollès, Garrotxa, Selva i Gironès…

37 minuts fa

Quines poden ser les causes de l’apagada elèctrica?

Espanya pateix un col·lapse energètic que interromp completament el subministrament elèctric a tot el territori peninsular. A hores d'ara, és…

48 minuts fa

Les universitats catalanes suspenen les classes arran de l’apagada elèctrica general

Les universitats catalanes han suspès les seves classes arran de l'apagada elèctrica general. Les principals universitats públiques del país han…

1 hora fa

Informen que es comença a recuperar tensió al nord i sud de la península

Red Eléctrica ha informat que s'ha començat a recuperar tensió pel nord i sud de la península Ibèrica. La companyia…

1 hora fa

ATENCIÓ | Activen el sistema de seguretat a les indústries químiques de Tarragona

Protecció Civil ha activat el sistema de seguretat a indústries químiques de Tarragona per l'apagada elèctrica general, segons ha informat…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.