La 40a Universitat d'Estiu i Tardor s'ha posat en marxa aquest dilluns
La 40a Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra ha arrencat aquest dilluns amb la primera de les quatre conferències que es portaran a terme enguany. L’encarregat d’obrir la jornada ha estat el paleontòleg José María Bermúdez de Castro, amb la ponència titulada ‘Claus essencials de l’evolució humana’.
En aquesta s’han tractat diferents temes com per exemple com ha arribat la humanitat fins a l’actualitat o com s’ha arribat a una tecnologia tan avançada com la que es posseeix a hores d’ara. Enguany l’esdeveniment gira al voltant de la temàtica humanitat i evolució de la vida amb l’objectiu de reflexionar sobre com ha estat l’evolució humana i cap a on es dirigeix l’espècie en el futur.
Sobre la tecnologia, Bermúdez ha explicat que ha influït d’una manera positiva en termes generals, però que cal anar amb compte i controlar-la. “Ens podem passar una mica de la rosca” si no “controlem la tecnologia”, ha afirmat el paleontòleg. En aquest sentit, ha posat l’exemple de la tecnologia armamentística, argumentant que ha “avançat molt de pressa, igual que les altres, i si no ho controlem és un problema”. De totes maneres, l’expert ha deixat clar que també hi ha hagut avenços bons perquè han permès fer coses que abans no es podien fer, com per exemple en el camp de la comunicació.
Malgrat això, el doctor ha esmentat que cal fer una reflexió sobre l’excés d’informació que hi ha, referint-se especialment en les plataformes socials. “Les xarxes estan molt bé, però també tenen els seus problemes com les notícies falses, quan algú explica una cosa que no és correcta, si no estàs preparat per rebre aquesta informació, pot ser negatiu”.
Bermúdez ha especificat que cal ser molt curós també amb la intel·ligència artificial perquè és molt difícil de controlar-la, ja que hi ha “molt poques persones que són capaces de controlar-la en aquest moment” i amb això s’ha d’anar amb compte perquè “no ens sobrepassi” i acabi sent un “problema”.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha ofert un discurs abans de l’inici de la conferència, que ha servit per inaugurar l’esdeveniment. Entre altres premisses, Espot ha lloat la tasca reflexiva que ha desenvolupat aquesta activitat. “Al llarg d’aquestes quatre dècades d’història, la Universitat d’Estiu i Tardor ha comptat amb la participació de destacats representants dels àmbits científic, acadèmic i cultural.
L’equilibri entre els diferents perfils professionals, sectors i posicions ideològiques sempre ha afavorit una anàlisi i reflexió d’ampli espectre sobre el tema escollit”, ha mencionat el cap de Govern durant el seu discurs. El cap de govern també ha comentat que els quatre investigadors del programa d’enguany aportaran “més lucidesa que ens ajudarà a relativitzar temes que han preocupat l’ésser humà” i que el “llarg de les jornades tindrem l’oportunitat d’aprofundir en aquests experts”.
Al cap de govern l’ha acompanyat el ministre d’Educació, Ladislau Baró, qui davant dels mitjans ha declarat que en aquesta Universitat d’estiu “es parlarà des de diferents perspectives i diferents punts de vista”.
Aquest dimarts s’oferirà un nou col·loqui en el centre de Congressos d’Andorra la Vella. Aquesta serà ‘La humanitat davant els límits del planeta’ i la impartirà Frédérique Chlous, professora d’antropologia i directora general delegada de recerca, expertesa, valorització i ensenyament al Museu Nacional d’Història Natural de París, a més de ser la presidenta del Comitè Científic de l’Agència Francesa de la Biodiversitat (OFB).
Les dues restants tindran lloc el dilluns 23 de setembre i el dimarts 24. En la del primer dia de la setmana que ve es farà la conferència ‘Els humans moderns: present i futur’, a càrrec de Salvador Macip, catedràtic de medicina molecular en el Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester i director dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya. Tancarà el cicle la sessió sobre ‘Humanitat i univers: paràmetres per a la vida i l’exploració’, que serà explicada per Carlos Briones, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques al Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA) i divulgador científic.
Lleida ha reviscut una part de la seva història durant tot el cap de setmana amb la celebració de la…
Les brigades municipals de Girona han començat a recollir les mostres florals de la 70a edició de Temps de Flors,…
Salou acollirà pròximament un nou establiment especialitzat en llaminadures, fruits secs, snacks i brioixeria, vinculat a una reconeguda cadena originària…
El nou pont de la via verda de la Val de Zafan a Amposta, ha estat instal·lat amb èxit després…
Un tràgic accident de trànsit ha colpejat aquest dissabte el món del futbol asturià. Joel Giraldo González, un jove de…
La Fira del Circ de Catalunya, el Trapezi de Reus, ha posat punt final a la 29a edició després d'atreure…
Esta web utiliza cookies.