La plaça Guillemó d’Andorra tornarà a ser l’epicentre de la 55a escudella de Sant Antoni

La plaça Guillemó tornarà a ser el centre neuràlgic de la 55a escudella popular que es repartirà el pròxim dimecres 17 de gener a partir de la 1 del migdia per celebrar el dia de Sant Antoni. 

La confraria d’escudellaires d’Andorra la Vella, amb el suport del Comú, cuinarà al voltant de 4.500 racions d’aquest suculent plat, una xifra similar  a la dels anys anteriors, amb 11 fogaines que estaran en marxa des de les  5 la matinada a la plaça Guillemó.  

El procés d’elaboració començarà la tarda del dia 16 amb la preparació del  mondongo (trinxar la verdura i preparar la vianda). S’utilitzaran prop de  130 quilos de botifarra negra, 85 de botifarra de blanca, uns 100 quilos de  bringuera i de careta, 60 de vedella i més de 50 de gallina. També es faran  servir uns 100 quilos de mandonguilles, 200 de patates, 30 quilos d’arròs i  de fideus, 65 quilos de col, 40 quilos de porro i d’api, 40 de carabassa, 30  quilos de pastanagues, i uns 20 quilos de mongetes i de cigrons.

La feina a les fogaines començarà a la matinada del mateix dia 17, i es  preveu que es facin servir més de 1.500 litres d’aigua per acabar repartint, a partir del migdia, les prop de 4.500 racions d’escudella, que  s’acompanyaran de pa moreno i vi negre (140 litres), i per a les postres, es  repartiran racions de 160 tortells de Sant Antoni.  

El plat commemoratiu de la jornada es posaran a la venda el mateix dia de  Sant Antoni a partir de les 10 h i es podran adquirir al Centre cultural La Llacuna a un preu de 8 euros.  

L’escudella de Sant Antoni és una de les tradicions més consolidades de la  parròquia. Es va instaurar l’any 1970 quan un grup d’amics, que residien i  treballaven a l’avinguda Meritxell i que celebraven la seva onomàstica i  l’aniversari el dia de Sant Antoni Abat, van voler festejar-la conjuntament  amb un dinar al carrer. Des de llavors l’acte va anar prenent força fins a  celebrar-se amb el format d’avui dia, en què milers de persones s’apropen  a la plaça per gaudir d’aquest plat d’hivern que preparen els membres de  la Confraria, que compta actualment amb una norantena d’escudellaires (deu més que l’any passat).

Tags: Andorra
SergioLahoz

Missatges recents

ACCIDENT LABORAL | Mor un treballador de la construcció en ser colpejat per una formigonera

Un treballador, de 58 anys, Manuel Antonio Suárez, va morir ahir dilluns en un accident laboral després de ser colpejat…

11 minuts fa

VÍDEO | Dos carrils tallats i més d’una desena de quilòmetres de cues a l’AP-7

El Servei Català de Trànsit viu un matí caòtic amb importants retencions en diferents punts de l'AP-7. Un accident entre…

14 minuts fa

Canvis en la rotonda de les Gavarres per millorar la seguretat

Aquesta setmana, s'han implementat diversos canvis en la rotonda de les Gavarres, situada a la T-11 i que dona accés…

39 minuts fa

Una quinzena d’alumnes de la Seu d’Urgell finalitzen el curs d’auxiliar d’activitats forestals

La sala d’actes de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell va acollir ahir al migdia l’acte de lliurament de diplomes dels…

42 minuts fa

Salvador Illa treu a escena la proposta d’ampliació de l’aeroport del Prat

El president de la Generalitat, Salvador Illa, presenta avui dimarts la seva proposta d'ampliació de l'aeroport del Prat i, per…

58 minuts fa

Les urgències es disparen, i Salut reconeix una situació “tensa”

Les visites a urgències dels hospitals incrementen any rere any. Els professionals d’aquests serveis van atendre 3.893.183 visites el 2024,…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.