FEDA ha destinat més de 3 milions d’euros a ajudes a empreses i autònoms afectats per la COVID al 2021 i ha assumit un sobrecost en la compra d’electricitat al tomb dels 8 milions d’euros.
Aquestes són dues de les xifres que han detallat el director general de FEDA, Albert Moles, i la directora general adjunta, Imma Jiménez, en el balanç anual tradicional de Nadal. Aquest ha estat un any molt convuls per al sector energètic, en el qual s’han assolit els rècords històrics de preus de venda de l’electricitat als mercats dels països veïns, dels carburants i del CO2, i que inevitablement han repercutit a FEDA. No obstant això, les tarifes, ja molt
competitives, s’han mantingut congelades al 2021 i no s’ha repercutit cap increment de preu als clients.
Tal com han explicat, FEDA ha fet front a la complicada situació gràcies a la visió global i a llarg termini que s’aplica des de fa anys. Gràcies a les finances sòlides de FEDA es pot assumir que aquest any el resultat econòmic no sigui positiu sense posar en risc les importants inversions que s’han de fer per continuar apostant per la transició energètica i per, alhora, resoldre la problemàtica estructural del model energètic d’Andorra, que entre d’altres és la manca de sobirania energètica.
Així doncs, els directors de FEDA han destacat que l’impacte dels augments de preus s’ha pogut limitar gràcies a la gestió de la producció de la central hidroelèctrica, que és, amb diferència, la principal font de producció del país, 100% renovable, i que permet produir energia en els moments en què aquesta és més cara als països veïns.
També han guanyat molta importància els contractes de compra d’electricitat a llarg termini que va començar a signar FEDA al 2019 i que avui dia han permès que una part important de l’energia que s’importa no hagi patit els increments de preus que s’han observat als mercats.
No obstant això, Jiménez ha explicat que la situació ha afectat a FEDA, que ha assumit al tomb de 8 milions d’euros de sobrecost en la compra d’energia d’aquest any. Tot i així, ha indicat que el rol de FEDA en aquest context era limitar aquest impacte a la ciutadania i que per això en cap cas s’han apujat les tarifes.
En aquest sentit, Moles ha detallat que en aquest context la responsabilitat social ha guiat les accions de FEDA i la sostenibilitat ha dirigit els projectes i l’estratègia. El director general ha insistit que la solució a la situació ha de ser estructural i no vindrà donada per les necessitats puntuals, sinó per garantir la consecució dels projectes previstos al full de ruta sostenible.
Concretament, és important el projecte de construcció d’un parc eòlic al pic del Maià, per al qual s’han fet estudis aquest any que confirmen la viabilitat. Per als responsables de FEDA, el parc eòlic és imprescindible perquè generarà energia renovable, i tindrà un impacte econòmic positiu perquè reduirà la importació d’energia dels països veïns.
A més, Jiménez ha assenyalat que per assolir els objectius energètics és fonamental l’estalvi energètic i en aquest sentit FEDA sensibilitza per corresponsabilitzar la ciutadania amb aquesta fita. “El camí cap a la sostenibilitat és global, imprescindible i inajornable”, ha conclòs la directora general adjunta.
Ahir l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) va donar a conèixer els guardons Bandera Blava atorgats pel jurat internacional…
Un total de 1.007 escaldencs van votar a favor de recuperar Sant Miquel d'Engolasters com a festiu al calendari parroquial…
Avui s’ha publicat l’anunci de licitació de les obres de construcció d'un tanc o anti-DSU (anti-Desbordaments dels Sistemes Unitaris) al…
Comenceu a fabricar les vostres andròmines casolanes perquè el 12 de juliol, emmarcat dins dels actes de la Festa Major d’estiu,…
El Parlament de Catalunya ha aprovat una bateria de 50 actuacions urgents per millorar l'autopista AP-7. El diputat de Junts,…
Aquest 8 de maig s’ha obert el període de preinscripció a les escoles bressol municipals de Calafell per al curs…
Esta web utiliza cookies.