Els estudiants de les primeres Jornades de microbioma i immunoteràpia del càncer s’han endinsat en la immunoteràpia durant el segon dia del curs. Si el primer dia les classes es van centrar principalment en la microbiota, aquest dijous han fet una pas més, entrant en les teràpies innovadores per tractar els tumors. Els inscrits del programa han rebut diferents sessions de continguts sobre aquest tipus de tractament del càncer, que utilitza les defenses naturals del cos per combatre els tumors. Una tècnica ben diferent de la quimioteràpia o a la radioteràpia.
La immunoteràpia fa servir substàncies produïdes pel cos o fabricades en un laboratori per millorar o restaurar el sistema immunitari que actua atacant les cèl·lules canceroses i, per tant, pot impedir el creixement del càncer. Aquest tractament permet actuar més des de dins i pot intervenir més específicament en les cèl·lules canceroses.
Per tractar aquesta temàtica, els alumnes han anat adquirint diferents coneixements relacionats amb el tema, com els antígens tumorals, la immunoteràpia activa i passiva o la immunoteràpia humoral i cel·lular. Els antígens tumorals són unes molècules que hi ha a les cèl·lules tumorals que són capaces de provocar una resposta immunitària.”Quan volem aplicar immunoteràpia, la manera que té el sistema immune d’actuar sobre qualsevol cosa és interaccionar amb molècules que els hi diem antígens, el nom d’antígens no vol dir més que això, és una molècula que és reconeixible pel sistema immunitari i aleshores si vols fer immunoteràpia necessites que hi hagi aquest reconeixement i que hi hagi antígens”, ha comentat el doctor i cap d’Immunoteràpia de l’hospital Clínic, Manel Juan, que ha afegit: És qualsevol molècula que pot ser reconeguda pel sistema immunitari, hi ha moltes molècules que estan en tumors i hi ha opcions que hi hagin respostes”.
Un altre aspecte que s’ha tractat ha estat les formes que hi ha per tal d’estimular el sistema immunitari perquè aquest pugui combatre el càncer. Això es pot executar a través de la immunoteràpia activa, és a dir, fent que el cos d’una persona produeixi la seva pròpia resposta immune contra els antígens tumorals, o ve mitjançant la passiva, que en aquest cas s’administren cèl·lules o cossos preparats perquè actuïn. A vegades s’extreuen cèl·lules danyades i es modifiquen en el laboratori, això s’anomena CAR-T. Les cèl·lules T del sistema immunitari del pacient es modifiquen genèticament al laboratori per atacar millor les cèl·lules canceroses. “Poden ser efectives les dues”, ha mencionat el doctor Juan.
A la tarda s’ha procedit a la part pràctica, tal com ja es va fer el dimecres. Aquesta vegada, ha estat encarada en com s’aborden els elements del sistema immunitari perquè actuïn contra el càncer. Mitjançant la tècnica de laboratori coneguda com a citometria, s’han analitzat les cèl·lules a Cellab, l’empresa laurediana especialitzada en biotecnologia.
La urbanització del Casal de l'Espluga de Francolí renovarà a xarxa d'aigua amb una inversió de 401.038,29 euros (IVA inclòs).…
Agents de la Policia Nacional han detingut aquest dijous un home de 44 anys que ha agredit un membre de…
Les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran acolliran més de 1.500 dels 21.000 habitatges assequibles que la Generalitat…
Una quarantena de representants dels treballadors del grup Freixenet han protestat a les portes del Parlament per denunciar l'ERO amb…
La Generalitat ha considerat un èxit la primera convocatòria de la reserva pública de solars, que permetrà la construcció dels…
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha presentat aquest dimarts a Granollers les dades territorialitzades de…
Esta web utiliza cookies.