El Museu de la Música de Barcelona inaugura l’exposició L’empremta de Pedrell a Tortosa

La sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa ha estat l’escollida per acollir l’exposició itinerant L’empremta de Pedrell, que va organitzar el Museu de la Música de Barcelona-Centre Robert Gerhard amb motiu de la commemoració del centenari de la mort del musicòleg i compositor tortosí, Felip Pedrell, que va celebrar-se durant el 2022.

La mostra, que s’ha adequat i adaptat a les dimensions de l’espai expositiu del museu, va obrir les portes ahir al vespre en un acte que va comptar amb una nodrida representació dels conjunts musicals de la nostra ciutat com la Banda Municipal de Música de Tortosa, Acadèmic, l’Associació de les Joventuts Musicals, l’Orfeó Tortosí o Accent Ensemble, entre d’altres.

Prèviament, a l’Aula Didàctica del museu, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, va destacar que “la seva figura ja va ser homenatjada a la ciutat l’any 1902, quan l’Ajuntament l’anomenà fill predilecte de la ciutat, però continua estant ben present al municipi que té un Auditori amb el seu nom, la rambla Felip Pedrell on som ara o també un mural en honor seu al solar de la casa natal del mestre, al barri del Rastre”.

Per afegir que “el seu llegat és ben evident perquè va influir en tota una generació de músics de la música moderna”. Una generació de músics que van ser deixebles seus i que alguns dels fills d’aquests encara ara continuen fent sonar les seves partitures i ensenyant els seus coneixements. Alguns d’ells en serien: Josep Ollé, Rossend Aymí, Juanjo Grau, David Matheu…  

I, de fet, aquest és el fil conductor de l’exposició que, a banda de parlar de la biografia del mestre tortosí, va una passa més enllà mostrant-nos, època rere època, quins van ser els seus grans èxits i com va aconseguir transmetre els seus coneixements a excel·lents deixebles i músics coetanis del moment com Robert Gerhard, Enric Granados, Isaac Albéniz, Manuel de Falla o Lluís Millet. Per acabar endinsant-nos en una mena d’àgora sonora on un total de 25 auriculars ens permeten escoltar diferents peces seves com, per exemple, La Cançó de l’estel, de l’òpera Els Pirineus.

Felip Pedrell i Sabaté (1841-1922) va ser el primer músic modernista il·lustrat de Catalunya, segons afirma Amanda Corbera, ja que fou un dels introductors de la música de Wagner a l’estat espanyol. Per ell, defensor del pensament regeneracionista del moment, Wagner era un compositor que suposava una revolució en l’harmonia i la instrumentació del repertori clàssic. Els seus referents van ser el seu únic mestre de capella, Joan Nin i Serra, de la Catedral de Tortosa i també el compositor alemany, Fèlix Mendelssohn.

D’entre les seves obres en destaquen: L’último Abenzeraggio, estrenada el 1874 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona; la música per a la representació teatral de La Celestina; l’òpera Els Pirineus, amb poemes de Víctor Balaguer, i estrenada el 1902 al Liceu; El comte Arnau, amb poemes de Joan Maragall (1904) i La Matinada, amb versos d’Adrià Gual (1906).

Uns anys abans de morir, Pedrell va cedir gran part del seu llegat al fons documental de l’Institut d’Estudis Catalans, del qual n’era membre i fundador de la secció de musicologia.

La directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni, va fer una extensa glossa de Pedrell, també com a defensor de la identitat dels Països Catalans, i va recordar que “malgrat que l’Any Pedrell no va ser una commemoració oficial del Govern de la Generalitat, volem recordar que des del departament de Cultura vam posar en relleu l’efemèride donant suport a prop d’una trentena d’activitats vinculades a la seva figura que es van fer arreu del territori”.

Finalment, el director del Museu de la Música de Barcelona, Jordi Alomar, es va mostrar satisfet pel fet de poder dur l’exposició a la ciutat natal de Pedrell i va anunciar que “el pròxim 28 de gener es farà una visita guiada a l’exposició i es presentarà també el catàleg de la mostra”. Unes activitats que se sumen als tallers familiars que també organitzarà el Museu de Tortosa durant els mesos vinents, així com un dossier pedagògic que es repartirà a tots els alumnes de sisè de primària dels centres educatius de la ciutat.

L’acte va cloure amb la interpretació d’algunes peces de Pedrell, com els LAIS recentment descoberts per l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, per part del quartet d’Accent Ensemble, un dels principals promotors de la figura de Felip Pedrell a les Terres de l’Ebre.

La mostra, comissariada per Marc Heilbron, Cristina Álvarez i Ilaria Sartori, es podrà visitar fins al 31 de març en els horaris habituals del Museu de Tortosa.

Tags: Tortosa
Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Lleida reviu el seu passat amb la 29a Festa de Moros i Cristians

Lleida ha reviscut una part de la seva història durant tot el cap de setmana amb la celebració de la…

4 hores fa

Girona acomiada la 70a edició de Temps de Flors

Les brigades municipals de Girona han començat a recollir les mostres florals de la 70a edició de Temps de Flors,…

4 hores fa

Obre una nova botiga d’alimentació a Salou, la primera de la cadena a Catalunya

Salou acollirà pròximament un nou establiment especialitzat en llaminadures, fruits secs, snacks i brioixeria, vinculat a una reconeguda cadena originària…

5 hores fa

Instal·lat el nou pont de la via verda d’Amposta

El nou pont de la via verda de la Val de Zafan a Amposta, ha estat instal·lat amb èxit després…

5 hores fa

Mor Joel Giraldo, jove futbolista de 20 anys, en un accident de trànsit

Un tràgic accident de trànsit ha colpejat aquest dissabte el món del futbol asturià. Joel Giraldo González, un jove de…

5 hores fa

Reus, capital mundial del circ: El Trapezi atrau 40.000 espectadors

La Fira del Circ de Catalunya, el Trapezi de Reus, ha posat punt final a la 29a edició després d'atreure…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.