Quaranta dies per obtenir 2.000 euros i així aconseguir-ne 2.500 més de la Fundació Triodos. Aquesta és la fórmula del matchfunding que impulsa aquesta institució amb arrels bancàries per cofinançar projectes de l’economia social i solidària. I el projecte Esporus de l’associació L’Era s’hi ha abocat amb la intenció d’aconseguir els diners necessaris per comprar un assecador professional de llavors.
Esporus és un banc de llavors locals amb seu a Manresa. Conserva, caracteritza i divulga més de 300 varietats cultivades des de fa més de 20 anys, amb reconeixements com el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, i amb la reputació de ser un dels bancs amb més recorregut al país i col·laborador del Catàleg de varietats locals d’interès agrari de Catalunya.
Les llavors, majoritàriament de cultius d’horta, però també de flors, cereals i llegums, es multipliquen a camp seguint una rotació que permet que totes les 300 varietats tornin a cultivar-se abans que caduqui la llavor. Enciams, escaroles, cebes, ravenets… tot es deixa pujar a flor i granar per tornar a començar el cicle. En el procés, les llavors s’han de trillar o netejar en humit -com en el cas dels tomàquets, carbasses i altres hortícoles-, assecar i conservar en una temperatura i uns graus d’humitat òptims perquè, quan arribi el moment, tornin a germinar sense problema. Si l’assecatge no es fa adequadament o s’estira massa en el temps a causa de les condicions climàtiques, les llavors perden capacitat germinativa.
Ara, Esporus enceta un procés de micromecenatge que li ha de permetre comprar una màquina assecadora professional perquè les llavors es guardin en les millors condicions, sense haver de dependre de la humitat ambiental. Té 40 dies, fins al 29 de juny, per fer la crida entre els seus seguidors, socis de l’entitat i persones sensibilitzades amb la conservació de la biodiversitat cultivada per sumar 2.000 euros. Només si aconsegueix reunir aquest import, la Fundació Triodos aportarà els 2.500 euros restants per poder fer la compra de l’assecadora.
La diversitat de les varietats locals és una font genètica perquè els cultius que permeten la supervivència humana resisteixin les fluctuacions climàtiques. A diferència de les varietats comercials, les varietats locals presenten menys uniformitat, és a dir, els individus d’una mateixa varietat són més diferents entre si. Aquesta heterogeneïtat és garantia de més resiliència davant de diferents reptes, no només climàtics sinó també reptes d’aspectes sanitaris com plagues i malalties.
A més, les varietats del país han evolucionat amb la societat com a part intrínseca a la gastronomia i a les manifestacions culturals que ens són pròpies; la pagesia les ha anat seleccionant segons els seus interessos i s’han anat adaptant a les condicions edafoclimàtiques del territori. Per això són catedrals vives que formen part de la singularitat i la sobirania alimentària d’un país.
Esporus fa difusió d’aquestes varietats a través de jornades de difusió, documents de caracterització, tasts populars, tallers de planter i de neteja de llavors, activitats obertes de participació voluntària i venda de llavors. A més dels camps de l’Escola Agrària de Manresa, la multiplicació de les varietats també compta amb finques col·laboradores, majoritàriament de la Catalunya Central.
Avui es posen en marxa part de les fonts ornamentals de Sabadell, que la ciutat ha pogut recuperar un cop…
El Nàstic de Tarragona ha estat el focus de la polèmica aquesta setmana amb la sorpresiva destitució de Dani Vidal.…
Una quarantena d'agents dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Lleida han detingut aquest divendres almenys dues persones i…
L’Ajuntament de Badalona invertirà aproximadament 4 milions d’euros per fer una reforma integral del camp de futbol de Pomar. Aquesta…
El macrodispositiu contra la reincidència fet a les principals poblacions del Camp de Tarragona s'ha saldat amb almenys deu detinguts.…
L’Ajuntament d’Altafulla ha fet públic l’anunci de licitació del contracte d’obres per a l’execució del projecte d’urbanització de la Plaça…
Esta web utiliza cookies.