Amb un acte institucional per a la col·locació de sis llambordes Stolpersteine, Solsona ha culminat avui un procés de memòria iniciat fa vint anys per rescatar de l’oblit les víctimes de la comarca de la deportació nazi. La participació activa de l’alumnat de primer de batxillerat dels dos centres de secundària solsonins ha llançat un missatge inequívoc sobre la dimensió pedagògica d’iniciatives com aquesta.
Un centenar de persones, entre els quals hi havia autoritats, alumnes, docents i familiars dels homenatjats, han assistit a la col·locació dels petits monuments davant l’ajuntament i davant dels llocs on van viure alguns dels deportats amb l’acompanyament musical d’alguns joves. Abans, però, s’han fet els parlaments institucionals i la lectura d’un manifest per la memòria i contra el feixisme, i s’ha projectat un vídeo realitzat per l’Institut Francesc Ribalta.
“Avui Solsona salda un deute històric amb la memòria i la dignificació dels seus ciutadans que van ser víctimes del nazisme”, ha sentenciat l’alcaldessa, Judit Gisbert. Ha aprofitat per recordar el polític i resistent antifeixista solsoní Francesc Viadiu Vendrell, segons el qual la lluita contra el feixisme era la de moltes persones anònimes que van patir l’horror nazi. “Avui posem noms i cognoms a sis d’aquests centenars de milers de persones i els fem un lloc imperible en l’espai públic de la nostra ciutat perquè no tornin a caure en l’oblit mai més”, ha dit l’alcaldessa.
Les llambordes Stolpersteine recuperen la memòria de Lluís Fornell i Call, Francesc Orriols i Cots i Miquel Jordana i Tarque, davant la façana consistorial; la de Pere Mosella i Besora, al número 1 del carrer de l’Hospital Vell; la de Josep Nosàs i Augé, al número 14 de la plaça de Sant Joan, i la de Pedro Frutos Otón, al número 2 del carrer de Sant Roc.
El president del Consell Comarcal, Benjamí Puig, ha destacat el vessant pedagògic del projecte impulsat al Solsonès amb l’audiovisual realitzat per l’alumnat de primer de batxillerat de l’Institut Francesc Ribalta i el pòdcast del d’Arrels Secundària. Ha qualificat la seva participació d’“essencial perquè les noves generacions coneguin la història i en prenguin consciència”.
També Jordi Guixé, director de l’Observatori Europeu de Memòries, representant del Centre d’Estudis Lacetans (CEL) i impulsor del projecte al Solsonès, ha elogiat la tasca de documentació dels joves i ha reivindicat la necessitat de mantenir aquesta línia de treball amb els centres educatius “davant la fragilitat de la democràcia”.
Igualment, l’historiador solsoní ha remarcat que “la memòria és un procés en el qual s’ha de seguir treballant”, i ha posat en valor la complicitat de les diferents administracions, des del Consell Comarcal fins a la Generalitat de Catalunya, passant pels ajuntaments i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.
I és que “l’homenatge a les víctimes de la deportació ha sigut sempre una prioritat institucional”, segons ha subratllat avui el director del Memorial Democràtic, Jordi Font. “Les administracions tenim el deure de garantir a la ciutadania el dret civil de la memòria”. El representant de la Generalitat argumenta la necessitat de recordar per a fer front a “les amenaces que ens assetgen, com el racisme i el negacionisme”.
El manifest llegit pels alumnes Oriol Ribalta i Miquel Pérez ha recordat al públic que “la repressió franquista i la seva voluntat d’esborrar la memòria han intentat silenciar el patiment de milers de persones”, i que avui es reivindica la veritat i la justícia a qui ja no la pot reclamar. “No oblidem els afusellaments, les presons, les depuracions, els camps de concentració ni l’exili forçat”. També aquest text s’ha empunyat contra la banalització de l’odi i la manipulació de la història.
Els vídeos realitzats per l’alumnat de l’Institut Francesc Ribalta es poden veure a l’apartat sobre Stolpersteine del web del Consell Comarcal (https://www.elsolsones.cat/la-comarca/stolpersteine). Així mateix, aquest dijous, 3 d’abril, a les quatre de la tarda, Solsona FM emetrà el programa especial dels deportats participat pels dos centres educatius, un pòdcast que ja es pot descarregar aquí.
La col·locació de les llambordes Stolpersteine a Solsona és un projecte impulsat pel Consell Comarcal en col·laboració amb el Memorial Democràtic, el Centre d’Estudis Lacetans, l’Observatori Europeu de Memòries, l’Ajuntament de Solsona i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.
A l’acte de la capital comarcal el seguiran, al llarg de la setmana, la col·locació de llambordes a la cinc de municipis més del Solsonès amb veïns deportats amb la col·laboració de cadascun dels seus ajuntaments.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que els aranzels anunciats pel president dels Estats Units, Donald Trump,…
Un home ha acceptat aquest dijous una pena de 7 anys de presó per agredir sexualment una nena de 12…
L’Ajuntament d’Amposta va ser un dels protagonistes de la trobada de la Secretaria d’Estat de Turisme (SETUR), que es va…
L'Anella Mediterrània de Tarragona es tornarà a omplir d'activitat aquest cap de setmana amb tres esdeveniments esportius que reuniran més…
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha rebut aquest dijous al president de la Diputació d’Osca, Isaac…
L’Ajuntament de Lleida ha finalitzat el dispositiu a l'Equipament d'Emergències Climàtiques situat a l’antiga escola Cervantes. Des que aquest servei…
Esta web utiliza cookies.