Manresa se suma al reclam per millorar les polítiques d’acollida i integració

Els ajuntaments, com administració més pròxima als veïns i veïnes, assumeixen en moltes ocasions l’atenció social a les persones migrades, refugiades i sol·licitants d’asil, tot i que les competències en acollida recauen en les autonomies i l ’Estat. Per aquesta raó, després de posar en comú els reptes i les necessitats, 12 municipis de diversos punts de la geografia de l’Estat espanyol i de diversos colors polítics, entre els quals hi ha Manresa, han sumat un front comú per reclamar al Govern central la recuperació del Fons d’Acollida i Integració, vigent a Espanya des de 2011. En el cas de Manresa, la petició ha estat signada pel regidor de Nova Ciutadania i Cooperació, Jamaa Mbarki El Bachir.

A través d’aquest fons, les comunitats autònomes podien rebre finançament que acabava repercutint en les polítiques d’acollida i integració de les ciutats i municipis. En una carta dirigida a la Secretaria d’Estat d’Immigració, les 12 ciutats signants recorden el paper primordial i complex que compleixen, ja que la tasca d’acollida s’ha dut a terme amb l’absència d’altres administracions, en tractar-se de persones en situació irregular, i substituint els dèficits dels òrgans supramunicipals.

Són els municipis els que han estat destinant recursos propis a les polítiques d’acollida i integració, tant a nivell econòmic com d’infraestructura, amb un reforç especial d’atenció i recursos dels Serveis Socials i els especialitzats per a persones migrades i refugiades. A tot això s’hi ha de sumar la situació actual de crisi social i econòmica per la pandèmia, i l’acumulació de persones a l’arxipèlag canari, on en el darrer anys hi han arribat més de 15.000 persones.

La carta dirigida a la Secretaria d’Estat d’Immigració es va enviar per primera vegada a principis de novembre, en una iniciativa de les ciutats de Barcelona, Cadis, Lleida i València, que es va compartir en un fòrum més ampli d’una quinzena de ciutats que des del mandat anterior sumen esforços, reptes i inquietuds en matèria de refugi. Arrel d’aquesta trobada, el ventall de ciutats s’ha ampliat fins a les 12: Barcelona, Cadis, El Prat de Llobregat, Lleida, Màlaga, Manresa, Rubí, Sabadell, Sant Boi, Santa Cruz de Tenerife, Terrassa i València.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Entitats, partits polítics i col·lectius presents a la Diada de Sant Jordi de Lleida

Diferents entitats, partits polítics de l'Ajuntament de Lleida i col·lectius de la ciutat també s'han deixat veure, una vegada més,…

18 minuts fa

Petons de tinta i carícies de pètal: Sant Jordi en estat pur

El sol d’avui ha sortit amb una intenció clara: fer de Sant Jordi una jornada per recordar. I ho ha…

18 minuts fa

Una gran companyia telefònica acomiada 609 treballadors per pèrdues milionàries

MasOrange ha arribat a un acord amb els sindicats per a acomiadar 609 persones a causa de les greus pèrdues…

30 minuts fa

Els centres cívics de Reus acullen activitats solidàries per Sant Jordi

Un any més, amb motiu de Sant Jordi, l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de…

52 minuts fa

La Cantada de Sant Jordi de Vila-seca acull més de 400 alumnes i professors

Aquest dimecres s’ha celebrat la tradicional Cantada de Sant Jordi al Celler de Vila-seca. Un acte que, com cada any…

1 hora fa

El Baix Llobregat viu un Sant Jordi multitudinari ple de roses i llibres

Els carrers i places dels municipis del Baix Llobregat s’han tornat a omplir de llibres i roses en un Sant…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.