La Ciutat de Catalunya Central

Manresa farà l’entrega simbòlica de 12 galls capons al castell de Balsareny

Aquest dissabte, 17 de desembre, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el representant de la Junta de la Sèquia, Enric Casasayas Fornell, recrearan la històrica tradició del lliurament dels dotze galls capons al baró de Balsareny, com a pagament per a l’autorització de la tala d’arbres de la seva propietat. L’acte simbòlic tind rà lloc al Castell de Balsareny.

L’acte s’iniciarà a 2/4 d’11 del matí, amb l’inici de la cercavila des de la bassa (a mitja muntanya del castell de Balsareny) fins al castell, sota l’acompanyament de la colla “Els que més sonen”. Un cop al castell, l’alcalde Aloy farà el lliurament dels capons, seguint la tradició, acompanyat d’Enric Casasayas i de l’alcaldessa de Balsareny, Noèlia Ramirez Calatrava. Els rebrà l’actual baró de Balsareny, Ignasi Alòs.

 

Posteriorment, a les 12 del migdia, se celebrarà la Festa dels Capons i s’obriran les portes del castell a tothom. Es podrà gaudir de visites guiades, tallers infantils i de ballada de gegants.

La història dels capons

L’inici de la tradició es remunta al segle XIV, quan el rei Pere III va donar permís a la ciutat de Manresa perquè construís una resclosa al riu Llobregat per aturar l’aigua i desviar-ne una part cap al canal de la Sèquia.

L’any 1583, una forta riuada es va emportar la resclosa dels Manresans, just a sota del castell de Balsareny. El fet va motivar una intervenció d’urgència, i els operaris manresans van tallar, sense permís, arbres de la propietat del baró del castell de Balsareny. El baró va posar un plet a la ciutat de Manresa davant del lloctinent de Catalunya i de la Reial Audiència, i el va guanyar.

Per això, l’any 1584 es va signar un pacte, en virtut del qual els manresans quedaven autoritzats a tallar arbres del baró, sempre que ho necessitessin, i a canvi s’obligaven a pagar un cens de dotze capons. El cens es va pagar fins que, amb la desamortització, s’aboliren els títols i drets senyorials. Tot i això, al principi dels ajuntaments democràtics es va restablir l’acte de lliurament de capons, com una mostra d’agermanament entre Balsareny i Manresa.

Aquest acte simbòlic té una gran rellevància perquè gràcies a la Sèquia, la ciutat de Manresa va poder prosperar econòmicament i, actualment, l’aigua del canal és la que Aigües de Manresa potabilitza per abastar la ciutat de Manresa i altres pobles de la comarca del Bages.

MinervaPacheco

Missatges recents

Badalona ret homenatge a l’equip femení del Club Joventut Badalona

Aquesta tarda ha tingut lloc a l’Ajuntament de Badalona un acte d’homenatge i reconeixement a…

1 hora fa

Sant Feliu de Llobregat celebra les Festes de Primavera els dies 10, 11 i 12 de maig

Els dies 10, 11 i 12 de maig la ciutadania està convidada a gaudir d'una nova…

1 hora fa

Jeannine Abella: “Per tenir un país millor només hi ha una papereta possible, la de Puigdemont”

La cap de llista de Junts + Puigdemont x Catalunya a Lleida, Jeannine Abella, ha…

1 hora fa

El primer torn del Pla d’Ocupació 2024-2025 de Constantí comença a treballar

La setmana passada van començar a prestar els seus serveis les 6 persones contractades en…

1 hora fa

Inscripció oberta a les Estades esportives d’estiu a Sitges

La inscripció per a les Estades esportives d’estiu a Sitges es tancarà el pròxim 12…

1 hora fa

42 anys de la Fira de Sant Ponç a Mollet

Aquest dijous 9 de maig se celebrarà la tradicional Fira de Sant Ponç que organitza…

2 hores fa

Esta web utiliza cookies.