La Ciutat de Catalunya Central

Èxit rotund del Dijous Llarder de Vic amb cues de més d’una hora

Cues de més d’una hora a la plaça Major de Vic per menjar els tradicionals entrepans de botifarra, cansalada, porc rostit Ral i de canelons amb motiu del Dijous Llarder. “Val la pena esperar, ja és el tercer any que venim”, explica Marc Muñoz, un visitant.

 

Osona Cuina ho organitza des del 2003 per fer valdre la cuina vinculada al porc, el producte estrella de la zona. Preveuen vendre entre 4.000 i 5.000 entrepans.

 

Enguany la celebració s’allargarà fins al vespre amb activitats divulgatives i d’altres de tradicionals com el concurs de truites. Entre les novetats, hi ha la participació dels alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona que han preparat el caldo des de bon matí. Bullirà tot el dia i se servirà al sopar de la nit.

“El porc porta des d’ahir al vespre cuinant-se a foc lent, serà bo”, explica Muñoz, un veí de Vic que ja és el tercer any que ve a tastar els entrepans després de la feina. “De costella o de porc, el de botifarra també és molt bo, però tastarem alguna cosa diferent”, afegeix.

 

Altres visitants, en canvi, és el primer cop que venen. “No sé com funciona, estic fent cua”, admet Caterina, una veïna també de Vic que ha vingut amb les seves amigues. Fins ara no havia pogut venir a menjar-hi i s’ha quedat sorpresa de la quantitat de gent que hi havia. “Això té molt d’èxit”, remarca.

 

A les taules també costava trobar un forat on seure. L’Antoni, veí de Calldetenes, ha estat de sort perquè no ha hagut ni de fer cua gràcies a un amic que ho ha fet per ell. “Feia molts anys que no venia, he demanat porc perquè ser d’Osona, viure aquí i no provar-ho seria molt gros”, diu rient.

 

Hores de preparació

“Ara estem preparant els entrepans de porc, que hem estat rostint tota la nit; està en una graella inclinada i l’acostem i l’allunyem depenent de la temperatura del foc, fins a les dotze del migdia que el traiem”, detalla Èric Soldevila, membre d’Osona Cuina. Al vespre, també se servirà botifarra, costella de parc i patata i caldo, que durant més de cinc hores s’ha estat coent a la plaça major.

 

Els encarregats d’aquest últim plat, el caldo, han estat els alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. Dos dels estudiants, Ruben Llacer i Pau Altimir, explicaven els ingredients: aigua, porro, patata, col, naps, pastanaga i cigrons i carn com orelles de porc, vedella i filet. Tots dos aplaudeixen la iniciativa i afirmen “estar contents per fer una cosa diferent i veure la gent gaudir-ne”. Quan se’ls pregunta pel secret de la recepta ho tenen clar: “Tenir un bon producte i temps, deixar hores perquè bulli”, afirma Altimir.

 

La celebració, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Vic, s’allargarà fins al vespre per primer cop en la seva història. La programació també inclou xerrades, demostracions i dos concerts en un escenari a la mateixa plaça, entre altres activitats. “És una festa molt nostra, que cada cop atrau més visitants de la comarca i de fora”, afirma amb orgull Soldevila.

Tags: vic
Mendo

Missatges recents

Les llars d’infants municipals de Tortosa s’anomenaran ‘Lo Gambusí’ i ‘Rubí i Rufolet’

El ple de l'Ajuntament de Tortosa ha aprovat, per unanimitat, la proposta de la Comissió de Nomenclàtor d’Espais Públics i…

3 hores fa

El veïnat del passatge Vilafranca de Sant Feliu vota per renovar el seu carrer amb llambordes

Després d'exercir durant tota la setmana el seu dret a vot, el veïnat del passatge Vilafranca del barri Falguera va conèixer…

3 hores fa

Els Bombers veuen una “evolució favorable” del foc de Paüls

Els Bombers veuen una "evolució favorable" del foc que crema des d'ahir dilluns a Paüls (Baix Ebre) i que ha…

3 hores fa

Acord per tancar les demandes creuades dels edificis esquerdats de l’avinguda Santa Coloma

El comú d’Andorra la Vella ha encapçalat un acord extrajudicial que tanca les causes judicials creuades relacionades amb les fissures…

3 hores fa

L’Ajuntament de Badalona contractarà 93 persones en situació d’atur

L’Ajuntament de Badalona, a través del Servei d’Impuls Municipal de Promoció de l’Ocupació (IMPO), inicia una nova edició del Programa…

4 hores fa

L’incendi de l’Anoia es complica i obliga a confinar masies aïllades

L'ordre de confinament que s'havia donat a masies disseminades d'Aguilar de Segarra (Bages) pel foc de Sant Pere Sallavinera (Anoia),…

4 hores fa

Esta web utiliza cookies.