El títol del setè Calidoscòpia recorre a l’exageració per posar en qüestió la dictadura de la simpatia popular. “Elogi de l’antipatia” és la hipèrbole amb què el director del cicle, el filòsof Víctor Pérez, vol palesar els costos socials de l’adulació a la simpatia, que “ens condueix cap a unes relacions humanes cada vegada més superficials”. El programa s’enceta aquest divendres a les set del vespre al saló de les Homilies d’Organyà i s’allargarà durant tot el mes.
“En una societat cada vegada més sotmesa als m’agrada, les estrelletes i els polzes alçats, es tendeix a considerar la simpatia com un valor moral”, alerta Pérez. Aquesta tendència ens fa “escàpols de la marginació” i ens sotmet a la recerca de la “mai garantida acceptació social”. El filòsof ens alerta que, pel camí, “s’hi perden el rigor, la severitat i la seriositat imprescindibles per a l’esperit crític i, amb ells, bous i esquelles”.
El primer ponent, aquest divendres, 4 d’octubre, serà el doctor en filosofia, professor i periodista Jordi Graupera (Barcelona, 1981). Sota el títol “El borinot de la filosofia”, reflexionarà sobre els límits i els perills de la simpatia a partir de la vida i obra de grans autors de la història de la filosofia.
L’actriu, còmica i guionista trans no binària Vidda Priego (València, 1978) se centrarà el feminisme incòmode l’11 d’octubre. Sense deixar de banda l’humor, Priego defensarà que el feminisme només pot ser radical, realista i interseccional per no ser servil, excloent i classista.
“Crucifiqueu-lo!” és el títol de la conferència del 18 d’octubre, a càrrec de l’articulista Montserrat Dameson (la Garriga, 1997). Amb un tarannà sovint provocador, aquesta jurista i politòloga de formació sovint tracta qüestions controvertibles. En la seva intervenció parlarà del caràcter “revolucionari” de Jesús de Natzaret i reflexionarà sobre la pròpia experiència de jove catòlica i catalanista per dirimir què hi ha de contracultural en aquesta actitud.
Finalment, el 25 d’octubre l’arquitecte i escriptor Josep Girós (Tarragona, 1968) demostrarà, de manera lògica i raonada i, alhora, arbitrària i desendreçada, el caràcter imprescindible i indispensable de la pràctica de l’antipatia per a relacionar-se amb els altres. Girós és autor del blog O-TEArai, un dietari fictici en què desenvolupa una veu pròpia i poc ortodoxa.
El coordinador del Calidoscòpia matisa que els ponents d’enguany “no seran una desfilada d’espècimens antipàtics, sinó, ben al contrari, pròcers garants de la dignitat humana amb prou sensibilitat i severitat per reconèixer la gravetat (gravitas) de l’assumpte i portar-lo més enllà dels llocs comuns i opinions admeses”.
El cicle de conferències Calidoscòpia, nascut la tardor del 2018 per donar visibilitat a la diferència i al pensament divergent, és una de les iniciatives més reeixides de la Biblioteca Carles Morató i té el suport del Consell Comarcal i la Diputació de Lleida. La vellesa, la resiliència, les diferents modalitats de convivència, la solitud i col·lectius i fenòmens marginats o silenciats han estat els eixos temàtics de les edicions anteriors.
Un incendi originat aquest dilluns abans de les onze de la nit, just en el moment de recuperar el subministrament…
La masterclass solidària amb Patry Jordan, una activitat social que servirà per cloure les primeres Jornades de microbioma i immunoteràpia…
Port Tarragona supera la situació derivada de l’apagada general i actualment la situació és de normalitat. Ahir es va activar…
L’afectació de l’apagada general al sector de la restauració de Tarragona ha afectat de manera desigual. Els restaurants asseguren que…
El Govern espanyol ha decidit aprofundir en la investigació de l'apagada elèctrica massiva que va afectar el país aquest dilluns,…
El sector d'atenció a les persones grans amb dependència ha recuperat la normalitat després de l'apagada elèctrica generalitzada, segons ha…
Esta web utiliza cookies.