Donar veu als joves en matèria de canvi climàtic i sostenibilitat. Aquest és l’objectiu de la Fira d’Idees per la Sostenibilitat, que s’ha celebrat avui a La Palma de Reus. Es tracta de l’esdeveniment que tanca el projecte EDU4CLIM, impulsat des del grup de recerca EDIT (Transformació Educativa, Lideratge i Sostenibilitat) de la URV, amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Reus, a través del Programa d’Educació Ambiental Escoles 2030, que ha implicat alumnes de secundària de vuit instituts de la capital del Baix Camp. La iniciativa ha permès a la comunitat i a representants institucionals de l’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya conèixer les propostes d’acció de vint grups classe per fomentar la sostenibilitat i combatre el canvi climàtic.
Per part de l’Ajuntament de Reus hi ha participat l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, i el regidor de l’àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, Daniel Rubio. Ambdós han felicitat els alumnes per les seves propostes i l’intens treball i implicació que han demostrat i s’han compromès no només a escoltar les seves propostes, també a prendre’n nota per fer de Reus una ciutat més verda i sostenible.
Entre el gener i l’abril d’aquest any, amb l’acompanyament de l’equip de tècniques i facilitadores del projecte, grups classe de vuit centres educatius de Reus —Institut Gaudí, Institut Baix Camp, Institut Lluís Domènech i Montaner, Escola Puigcerver, Institut Josep Tapiró, Col·legi La Presentació, Institut Roseta Mauri i Institut Escola Pi del Burgar— han participat en assemblees amb el clima al centre del debat. Aquestes sessions són concebudes com processos democràtics per aprendre, deliberar, buscar solucions i prendre decisions informades. Així és com l’alumnat ha debatut i concretat accions per afrontar el canvi climàtic i promoure la sostenibilitat a nivell local i regional, al voltant de temàtiques com la biodiversitat, els recursos hídrics, l’energia i la gestió dels residus.
Abans de començar les assemblees, una fase prèvia d’aprenentatge, dirigida per persones expertes i amb el suport de materials educatius, va permetre a l’alumnat documentar-se i familiaritzar-se amb la matèria. En la fase de deliberació, es va reflexionar i debatre sobre reptes climàtics i les possibles solucions per abordar-los. Finalment, va arribar la presa de decisions, on els alumnes van votar i prioritzar les accions sorgides de l’assemblea i van aprofundir en una proposta d’acció per presentar a la Fira d’Idees. “Aquest mètode no només ajuda l’alumnat a prendre consciència sobre la importància del debat en un entorn democràtic, sinó que també ens permet documentar i avaluar la influència dels processos assemblearis en la sensibilització mediambiental”, co menta Gisela Cebrián, investigadora del Departament de Pedagogia.
La Fira d’Idees per la Sostenibilitat ha esdevingut un espai de participació per compartir les accions que els joves han treballat els darrers mesos, una manera de canalitzar les iniciatives proposades en el desenvolupament del projecte EDU4CLIM. De fet, els alumnes han pogut exposar-les a companys i altres centres educatius, representants polítics, a la comunitat local i altres agents del territori. Abans de l’inici de la fira, l’alumnat ha pogut presentar les propostes a personal tècnic de l’Ajuntament, del qual han rebut un retorn en termes de viabilitat, pertinença i rellevància. Els actes de benvinguda i cloenda de la fira, amb l’entrega del recull d’idees a representants institucionals de l’Ajuntament de Reus i de la Generalitat de Catalunya han materialitzat l’esperit de l’esdeveniment.
En aquest sentit, Cebrián posa de relleu la importància de la col·laboració entre la Universitat, les escoles del territori i les administracions en projectes com aquest, que fomenten “la sensibilització ambiental i l’empoderament de la infància i la joventut mitjançant l’educació i reconeixen el seu potencial per convertir-se en ambaixadors i agents de canvi per l’acció climàtica i la sostenibilitat”.
Els objectius del projecte “EDU4CLIM: assemblees escolars pel clima per al desenvolupament de competències en sostenibilitat a educació secundària” també passen per estudiar la influència de les assemblees en el desenvolupament de competències. Això inclou el pensament crític, sistemàtic i de futur, l’acció individual i col·lectiva i l’actuació política. L’equip investigador ha pogut observar l’efectivitat de les assemblees per promoure competències en sostenibilitat en l’alumnat i com han fomentat l’acció col·lectiva i el pensament de futurs alternatius més sostenibles en l’alumnat. També han demostrat ser una estratègia vàlida per promoure l’acció col·lectiva, el treball en equip i l’aprenentatge de nous coneixements.
EDU4CLIM, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i per la Unió Europea NextGenerationEU/PRTR (CNS2023-143709), ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus a través del programa educatiu Programa Escoles Reus 2030, la Xarxa Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya, Cel Rogent Educació Ambiental i els Serveis Territorials a Tarragona del Departament d’Educació i Formació Professional.
L’exsecretari d’Acció Exterior de la Generalitat Gerard Figueras torna a la primera línia de la política municipal de Vilanova i…
La distribució d'ajuts econòmics per a l'educació local respon a les necessitats creixents dels municipis, principalment pel que fa a…
Les companyies elèctriques continuen sense especificar què va fallar en l'apagada elèctrica massiva que dilluns passat va deixar tota la…
Beatriz Molina, de 33 anys, tenia les primeres proves per rebre un tractament de CAR-T a l’Hospital de Sant Pau…
Un cop finalitzada la XXII edició de la Fira Modernista de Terrassa, el proper 11 de maig, s’iniciaran els treballs…
El passat dimecres 30 d’abril, a la tarda, a la Sala polivalent del Tívoli, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, va…
Esta web utiliza cookies.