Reus és un dels municipis en els quals s’està implementant el projecte «Viure millor a casa», que té com a objectiu incrementar els serveis d’ajuda domiciliària a les persones amb dependència per tal d’endarrerir el seu ingrés en centres residencials. Hi participen 82 persones grans amb graus II i III de dependència i les seves persones cuidadores no professionals. L’edat mitjana de les persones grans participants és de 85 anys i un 66% són dones. Pel que fa a les persones cuidadores no professionals, l’edat mitjana és de 66 anys i 2 de cada 3 són dones.
L’abril del 2023 i amb vigència fins al gener de 2025 es va signar el conveni de col·laboració entre la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia i l’Ajuntament de Reus per al desenvolupament del projecte “Viure millor a casa”. L’objecte d’aquest conveni és establir les bases de funcionament de la col·laboració per al desenvolupament i implementació d’aquest projecte pilot de recerca i innovació en l’àmbit dels serveis socials adreçats a persones grans en situació de dependència, en concret a persones amb necessitats de cures de llarga durada que es troben en risc de ser institucionalitzades; així com determinar les responsabilitats de les parts.
El conveni té com a objectius facilitar la coordinació sociosanitària, fomentar l’exploració de les vies de cooperació en l’àmbit local i la valoració de les dificultats que es puguin trobar en la provisió comunitària i domiciliària de les cures de llarga durada. Així com promoure la conscienciació i activació de recursos comunitaris com xarxes veïnals o de voluntariat. En definitiva, es tracta d’implementar un adequat pla de suports comunitari i domiciliari que permeti una vida plena en la comunitat.
El projecte de recerca i innovació social “Viure millor a casa” és gestionat per la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia i la Confederació Espanyola d’Organitzacions de Persones Majors i està subvencionat en el seu conjunt amb 2.699.034 euros provinents dels Fons de recuperació europeus Next Generation de la Unió Europea que el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 està promovent en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dins de la línia estratègica de desinstitucionalització, inclosa en el component 22 “Pla de Xoc per a l’Economia de les Cures i Reforç de les polítiques d’igualtat i Inclusió”.
Reunió de seguiment del projecte
Aquest mes d’octubre, l’equip de Catalunya del projecte «Viure millor a casa» de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, la regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus, Anabel Martínez, la regidora de Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Reus, M. Mar Escoda Serres, representants de l’Ajuntament de Manresa i l’equip de l’àmbit de Gent Gran i Dependència de l’Ajuntament de Reus van rebre la visita de l’assessora del gabinet del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, d’Elia Gómez, i de tècnics de la Plataforma Vidas.
L’objectiu de la reunió, que es va fer al Centre Cívic del Carme, va ser fer seguiment del projecte «Viure millor a casa»: conèixer les persones professionals que el porten i valorar l’impacte social que està suposant mitjançant entrevistes a diverses persones participants.
La visita forma part de les actuacions de seguiment que es fan des del Ministeri per a conèixer el desenvolupament dels projectes finançat amb els fons Next Generation. Durant la jornada, s’exposen els impactes i resultats preliminars del component preventiu del projecte «Viure Millor a Casa». A més, es fan entrevistes a persones grans, persones cuidadores no professionals i a professionals dels serveis d’ajuda a domicili de la Fundació Educativa i Social de Reus i de la Fundació Sant Andreu Salut de Manresa que col·laboren amb el projecte.
El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Reus
El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Reus té com a objectius principals incrementar l’autonomia de la persona perquè pugui continuar vivint a casa el màxim de temps possible; facilitar la realització de tasques i activitats que no pot fer per si sola, sense interferir en la seva capacitat de decisió, i millorar o mantenir la capacitat funcional, l’autonomia i la qualitat de vida de la persona amb dependència i la de qui la cuida.
Altres objectius del servei són potenciar el desenvolupament d’activitats a casa i a l’entorn comunitari, dins de les possibilitats reals de la persona; fomentar les relacions socials, estimulant la comunicació i pal·liar així possibles problemes d’aïllament i soledat, mitjançant el reforç dels vincles familiars, veïnals i d’amistat, etc.
Tots aquests objectius estan alineats amb els del Projecte «Viure millor a casa».
Fins al 26 de maig restarà oberta la convocatòria de 36 places d’auxiliar de jardineria per poder incorporar el personal…
El català ha brillat com mai en aquest Sant Jordi 2025. Segons el balanç definitiu del Gremi de Llibreters de…
Després d'un dimecres més tranquil, tot i que amb alguns ruixats més dispersos especialment a la zona del Pirineu, Prepirineu…
La parella de falcons pelegrins que viu a Port Tarragona ha nidificat per tercer any consecutiu. En total, han nascut…
La crisi del cost de la vida no només es reflecteix en el preu del lloguer. Segons l’Enquesta d’Hàbits de…
El diumenge 11 de maig el Golf Costa Daurada es convertirà, un any més, en l'escenari d'una jornada plena de…
Esta web utiliza cookies.