La Ciutat del Baix Camp

Reus estudia els punts negres de la ciutat amb conductes suïcides

La regidoria de Salut i Esports ha preparat per a la setmana vinent diferents activitats per commemorar el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi

La regidoria de Salut i Esports de Reus, des del departament de Salut Pública, ha iniciat un procés de recerca per detectar els punts negres a la ciutat que es podrien vincular amb un major risc per manifestar conductes suïcides. Aquest estudi s’ha desenvolupat en el marc del desplegament del Pla Local per a la Prevenció de la Conducta Suïcida de Reus (2023-2027).

Enrique Martín, regidor de Salut i Esports, ha explicat que “intervenir en els mètodes i punts negres associats a la conducta suïcida és una estratègia d’intervenció de la qual s’ha demostrat l’eficàcia respecte a la disminució de la taxa de suïcidis. Si més no, per plantejar una acció pertinent i coherent a l’escenari municipal, convé disposar d’un diagnòstic en l’àmbit local, que permeti conèixer les particularitats i concretar informació rellevant”.

En aquesta primera exploració s’ha creat un grup motor, coordinat des de Salut Pública, i en el qual hi ha pres part la Guàrdia Urbana, el departament d’Urbanisme i també l’àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública.

A partir d’aquests primers estudis, s’han formulat un conjunt d’accions que consisteixen en, en primer lloc, mesures d’intervenció directa, i en segon lloc, altres que van dirigides a millorar o ampliar els procediments de la recollida de dades per tal que, cerques futures disposin d’un major grau de fiabilitat.

 

Pla Local per a la Prevenció de la Conducta Suïcida de Reus (2023-2027)

El desplegament del Pla es du a terme de manera rigorosa i seguint les línies estratègiques, que ja contemplen un caràcter més pràctic i orientat a l’acció. De forma global s’ha arribat a un 61% d’aplicació del Pla.

Enrique Martin explica que, “a grans trets les accions desenvolupades van dirigides a la promoció de la salut, concretament del benestar emocional, o a la prevenció de riscos. Així, es poden distingir accions de presa de consciència no només individual, sinó col·lectiva, a la divulgació i formació i en darrer lloc, a la recerca”.

A tall d’exemple, s’han fet conferències i jornades de divulgació tècniques i dirigides a la població general, guies i materials per a la ciutadania, s’ha augmentat la disponibilitat d’informació i recursos a l’EOS en matèria de prevenció del suïcidi i promoció del benestar emocional, s’han reforçat i consolidat els projectes de promoció del benestar emocional i mental, s’han realitzat formacions i tallers per afavorir el desenvolupament de competències socioemocionals individuals o col·lectives, i s’han dissenyat o donat suport a campanyes comunicatives.

 

Commemoració del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

La regidoria de Salut i Esports ha preparat per a la setmana vinent diferents activitats per commemorar el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, el primer dels quals serà avui dimarts 10 de setembre, a les 18:00 h, a la plaça del Mercadal, amb la lectura del manifest “Alcem la veu per combatre l’estigma”.

El dijous dia 12, a les 18:00 h, i a la Biblioteca Central Xavier Amorós. Es farà la taula rodona “Què queda després del suïcidi. Relats de supervivents”, a partir de les vivències dels familiars supervivents al suïcidi que, en aquest cas, també tenen veu i formen part d’una història. Hi participaran Dolors López, autora de “Te nombro”, i Miguel Lara i Rosa Burguera, autors d’“Una puta merda”.

La tercera proposta serà el divendres dia 13, a les 17:30 h, al Centre Cívic Llevant. Amb el títol “La conducta suïcida des d’una perspectiva de gènere”, es tractarà per un costat “La perspectiva de gènere per a la comprensió de la conducta suïcida en les dones”, amb Marcela Mezzatesta, especialitzada en la infància i l’adolescència, i per l’altre, “Trencant l’estigma vers la ideació autoñítica durant l’etapa perinatal”, amb Cristina Garcia, especialitzada en suïcidi i etapa perinatal.

Finalment, el dissabte dia 14, s’ha organitzat un matí cultural a partir de les 11:00 h, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, titulat “Veus i vida”. Per un costat es farà un recital de poesia escènica, “Dir per guarir”, a càrrec d’Adriana Bertran Anía, filòloga, poeta i performer, referent del poetry slam internacional. I es passaran dos curtmetratges amb un col·loqui posterior: “Abril se fue en noviembre”, de Rosa Cabrera, i “Silencis que ploren”, de Gener B. Bianzo. El col·loqui serà moderat per Laura Horcajo, de l’Associació Catalana per a la prevenció del suïcidi.

Tags: ReusSocietat
Mendo

Missatges recents

Mor un home en ser atropellat pel seu propi cotxe

Un home ha mort aquesta matinada després de ser atropellat pel seu propi cotxe, presumptament a causa d’un problema al…

17 minuts fa

Marxes lentes de Revolta Pagesa a la C-16, C-14 i C-55 coincidint amb l’operació tornada de Setmana Santa

Revolta Pagesa ha protestat aquest diumenge a la tarda amb marxes lentes a la C-16 al Berguedà, la C-14 a…

25 minuts fa

Arrestat a Martorell un fugitiu reclamat per agressions sexuals als Països Baixos

Els Mossos d'Esquadra han arrestat a Martorell (Baix Llobregat), un home amb una ordre internacional de detenció per quatre agressions…

37 minuts fa

Ordino manté la tradició de les caramelles tot i la falta de relleu generacional

Tot i el fred, la coral Casamanya ha mantingut la tradicional cantada de caramelles a Ordino. La formació musical ha…

57 minuts fa

L’aigua regenerada a la planta del Llobregat des de 2022 equival a la produïda en un any a la dessalinitzadora del Prat

L’aigua regenerada a la depuradora del Llobregat per a usos prepotables des de desembre de 2022 i fins a principis…

1 hora fa

Junts reclama ajuts urgents per la pagesia afectada per la pedregada

Una delegació institucional de Junts ha visitat aquest matí diversos camps del municipi d’Alcarràs per conèixer de primera mà els…

2 hores fa

Esta web utiliza cookies.