Els tècnics August Corrons, Lluís Muns i Karen Odelot de l’Observatori de la Moneda Complementària, acompanyats pel regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, han presentat avui, 27 de febrer de 2023, l’estudi de viabilitat d’una moneda local a Reus que han portat a terme per encàrrec de la Regidoria d’Empresa i Ocupació.
Aquest estudi ha identificat la destinació dels diners que reben les entitats, els comerços i les empreses en forma de subvencions públiques, i ha avaluat la capacitat de retenció d’aquests diners a l’interior del municipi.
La concessió de subvencions que realitza l’Ajuntament al sector socioeconòmic local seria el motor que faria circular la moneda, de manera que els diners de la ciutat es quedarien a la ciutat, circulant a través d’una xarxa de proveïdors de serveis adherits al projecte de moneda local. Amb això s’evitarien les fuites dels diners públics, optimitzant el seu impacte i generant un efecte multiplicador de la riquesa.
Per tal d’analitzar la viabilitat d’aquesta tesi s’ha estudiat la repercussió actual de la injecció de subvencions de les àrees d’Empresa i Ocupació i de Cultura agafant les dades de l’any 2019. Les dades més rellevants són les següents:
Aquestes dades refermen el que s’intuïa, que una gran part de la riquesa generada per les subvencions públiques no reverteix directament en la ciutat. De manera que si s’atorguessin en moneda local augmentaria considerablement aquest impacte.
Els propers passos del projecte seran compartir l’estudi amb el teixit socioeconòmic de la ciutat per tal de trobar aliances i sinergies per la futura implantació de la moneda local a la ciutat.
El projecte de moneda local per a Reus és una de les 27 accions recollides pel Pla de l’Economia Social i Solidària i s’està impulsant amb la col·laboració de la Bresca (l’Ecosistema Cooperatiu de Reus) i CoopCamp (Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona).
Les monedes locals o complementàries són una eina emergent per reforçar l’economia social i solidària, l’economia local i especialment el teixit comercial de proximitat, per això es va veure una oportunitat per part del sector de l’economia social i solidària reusenc en aquesta iniciativa que s’ha canalitzat a través del Pla de l’Economia Social i Solidària.
Aquest pla, impulsat per la Regidoria d’Empresa i Ocupació en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Socioeconòmic i d’Ocupació, recull, ordena i calendaritza totes les accions i actors que, en relació a l’economia social i cooperativa, es porten a terme a la ciutat tant des de l’àmbit municipal com privat-comunitari.
Lleida ha reviscut una part de la seva història durant tot el cap de setmana amb la celebració de la…
Les brigades municipals de Girona han començat a recollir les mostres florals de la 70a edició de Temps de Flors,…
Salou acollirà pròximament un nou establiment especialitzat en llaminadures, fruits secs, snacks i brioixeria, vinculat a una reconeguda cadena originària…
El nou pont de la via verda de la Val de Zafan a Amposta, ha estat instal·lat amb èxit després…
Un tràgic accident de trànsit ha colpejat aquest dissabte el món del futbol asturià. Joel Giraldo González, un jove de…
La Fira del Circ de Catalunya, el Trapezi de Reus, ha posat punt final a la 29a edició després d'atreure…
Esta web utiliza cookies.