La Ciutat del Baix Camp

Un estudi conclou que menjar pasta millora els factors de risc metabòlic en comparació amb altres carbohidrats

Demostra que altres aliments com les patates, begudes ensucrades o el pa, augmenten més de pressa els nivells de glucosa i insulina en sang

Un estudi de la URV i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha conclòs que menjar pasta millora els factors de risc metabòlic en comparació a altres carbohidrats com les patates, el pa o l’arròs refinats. Els cereals abans d’esmorzar, les begudes ensucrades, el pa, l’arròs refinats i les patates, entre d’altres, són aliments rics en hidrats de carboni d’absorció ràpida. Produeixen un augment sobtat dels nivells de glucosa i insulina en sang. Això afavoreix l’obesitat i dificulta l’ús de glucosa a nivell cel·lular. La pasta, en canvi, tot i ser també un aliment ric en hidrats de carboni, té una estructura única que fa que aquests hidrats s’absorbeixin més lentament, el que provoca una resposta glucèmica moderada.

Quan la pasta es troba en el grau de cocció anomenat “al dente”, l’índex glucèmic és fins i tot més baix i això evitaria que es produís aquesta resposta glucèmica exagerada després del seu consum.

A falta d’estudis rigorosos que avaluïn la importància del consum de pasta sobre el risc cardiovascular o l’augment de pes, l’equip investigador va avaluar 6.000 persones amb un alt risc de malaltia cardiovascular que estaven inclosos en un programa de pèrdua de pes. En va fer un seguiment en el temps per comprovar si hi havia relació entre el consum de pasta refinada i diferents factors de risc cardiometabòlic. Van observar que aquelles persones que consumien més freqüentment pasta tenien una major reducció de pes corporal, així com de l’índex de massa corporal i de perímetre de la cintura després de dos anys d’estudi.

A més, substituir el pa blanc, l’arròs blanc o les patates per racions equivalents de pasta es va associar amb una reducció més gran dels mateixos paràmetres i amb una millora de la pressió arterial i el colesterol HDL.

L’estudi s’ha centrat en persones adultes grans amb risc cardiometabòlic de la conca mediterrània. Ara caldrà comprovar amb assajos clínics aleatoritzats si en altres poblacions els resultats aporten els mateixos resultats.

Maria Redacció Ortega

Missatges recents

Terrassa aprova la renovació d’uns 7 km de canonades que acollirà 4 zones del municipi

Amb la renovació de prop de set kilòmetres de canonades a diferents trams de carrers de Ca n’Anglada, Can Parellada,…

18 minuts fa

Encamp torna a repartir compost entre els ciutadans per fomentar el reciclatge

El comú d'Encamp torna a oferir un any més el repartiment de compost gratuït per als ciutadans amb l'objectiu de…

23 minuts fa

El PSA demana la liquidació de l’impost de societats dels anys 2024 i 2025 del sector bancari

El conseller general del PS, Pere Baró, ha entrat una demanda d’informació on sol·licita al Govern pels beneficis del sector…

28 minuts fa

30 anys de presó per l’alemany que va assassinar d’un tret a una dona a Empuriabrava

L'Audiència de Girona ha condemnat a 30 anys de presó Jens Schumacher, l'assassí que va matar d'un tret una dona…

30 minuts fa

Gerard Figueras torna a la política de Vilanova i la Geltrú com a nou regidor de Junts

L’exsecretari d’Acció Exterior de la Generalitat Gerard Figueras torna a la primera línia de la política municipal de Vilanova i…

38 minuts fa

La Diputació de Barcelona triplica el pressupost per a polítiques educatives 

La distribució d'ajuts econòmics per a l'educació local respon a les necessitats creixents dels municipis, principalment pel que fa a…

49 minuts fa

Esta web utiliza cookies.